Είδος πολυτελείας παραμένουν για μεγάλη μερίδα κόσμου οι διακοπές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αυξήθηκε 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι αύξησης κατά 6,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τουρισμός: Με υψηλή πληρότητα οι νησιωτικοί προορισμοί τον Αύγουστο

Στην ΕΕ, η τιμή των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ τα πακέτα διακοπών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 5,7%.

Οι διακοπές

Η τιμή των οργανωμένων διακοπών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Αύγουστο του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 10% τους περισσότερους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και του 2023. Ειδικότερα, οι εγχώριες οργανωμένες διακοπές είδαν μια εκτίναξη των τιμών το 2023, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να ξεπερνά το 20% για 7 μήνες το ίδιο έτος.

Τον Ιούλιο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν θετικό ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για τις οργανωμένες διακοπές που πωλούνται στο εσωτερικό των αντίστοιχων χωρών τους.

Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν για τα πακέτα διακοπών στη Γαλλία (+22,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023), την Ιταλία (+19,5%) και την Κύπρο (+16,7%).

Αντίθετα, 3 χώρες της ΕΕ ανέφεραν αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού για τα πακέτα διακοπών: Μάλτα (-2,9%), Φινλανδία (-2,7%) και Δανία (-0,2%).

Άλμα σε τουριστικές εισπράξεις

Νέο άλμα σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, πιστοποιώντας την καλή εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 6.921 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός