Η προσδοκία ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα προσελκύσουν τους επενδυτές που απομακρύνονται από τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών και θα κερδίσουν τη μάχη στο ταμπλό έναντι των αμερικανικών τίτλων ξεθωριάζει μετά από μια σύντομα περίοδο υπεραπόδοσης. Η κυριότερη αιτία, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Bloomberg, είναι η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομίας που επιβαρύνει τις προοπτικές κερδοφορίας.

Οι επενδυτές μελετώντας τα τελευταία στοιχεία διαπιστώνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική ενώ αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Wall Street vs Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Η εικόνα των ευρωαγορών με μια πρώτη ματιά φαίνεται ισχυρή με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κατακτά νέο υψηλό επίπεδο τιμών. Ο δείκτης έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες, έχοντας ξεπέρασε το απότομο ξεπούλημα στις αρχές Αυγούστου και ολοκλήρωσε τον  μήνα Αύγουστο με κέρδη που άγγιξαν το 1,3%.

Ωστόσο, οι επιδόσεις του υπολείπονται σημαντικά έναντι του δείκτη αναφοράς της Wall Street, S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 5,6% κατά τη διάρκεια του μήνα. Σε ετήσια βάση, επίσης, ο δείκτης έχει υστερήσει κατά σχεδόν 9% μέχρι στιγμής το 2024, ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος υποαπόδοσης.

«Οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές ακόμη και με υψηλότερες αποτιμήσεις, καθώς το δυναμικό αύξησης των κερδών είναι επίσης υψηλότερο» εξηγεί  η Ευγενία Μολοτόβα, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management Ltd. Η μεγαλύτερη εξάρτηση της Ευρώπης από τις κινεζικές εισαγωγές την φέρνει επίσης σε μειονεκτική θέση σε περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης, είπε.

Το sell off

Οι μετοχές ανακάμπτουν παγκοσμίως από το sell off που υπέστησαν στις αρχές Αυγούστου, καθώς η ανησυχία για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας και το κλείσιμο θέσεων του carry trade σε γεν είχε ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα των μετοχικών τίτλων από την Ασία ως την Wall Street. Οι μετοχές του κλάδου της Τεχνολογίας υπέστησαν σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον οι αποτιμήσεις έχουν ξεπεράσει τα οφέλη από τις μεγάλες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η σύντομη περίοδος αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές αντανακλάται και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φάνηκε αρχικά να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων από τη στροφή μακριά από την τεχνολογία μετά τα απογοητευτικά τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, όπως η Amazon.com και η Alphabet, από τα λαμπερά ονόματα της Magnificent Seven.

Έρευνα της Bank of America Corp. τον Ιούλιο έδειξε ότι 60% των διαχειριστών κεφαλαίων ανέμενε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κέρδιζαν μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο τον Αύγουστο οι εκτιμήσεις ήταν πιο απαισιόδοξες.

Οι επενδυτές στράφηκαν σε τομείς της αμερικανικής αγοράς που είχαν προηγουμένως αγνοηθεί. Ο ισοσταθμισμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος μειώνει την κυριαρχία των τεχνολογικών μεγαλοκαφαλαιοποιήσεων, ξεπέρασε τον Nasdaq 100 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο σερί υπεραπόδοσής του από τα τέλη του 2022.

Η σύντομη περίοδος αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές αντανακλάται και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, με την κατηγορία να ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε δύο εβδομάδες μετά από 13 συνεχόμενες εβδομάδες εκροών. Ωστόσο, η τάση αντιστράφηκε με πωλήσεις μεριδίων 800 εκατ. δολάρια  στο επταήμερο έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της BofA που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global.

Οι προοπτικές της ευρωοικονομίας

Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα κακό στον βασικό βιομηχανικό τομέα. Επιπλέον, η άνιση ανάκαμψη στην Κίνα – μια κρίσιμη αγορά για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως τα είδη πολυτελείας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες – έχει επιβαρύνει τα κέρδη.

Ο δείκτης της Citigroup Inc. δείχνει ότι τα οικονομικά στοιχεία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι όλο και πιο απογοητευτικά από τον Ιούνιο, σε αντίθεση με την πρόσφατη ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

«Όταν ανησυχείτε για την ανάπτυξη, επιλέγετε το τμήμα της αγοράς που παρέχει ανάπτυξη» εκτιμά η Μπεάτα Μάνθει, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citigroup, η οποία προτιμά τις αμερικανικές μετοχές.

Η Μάνθει σημείωσε ότι θα πρέπει να δει αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη και μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας για να γίνει πιο αισιόδοξη για τις περιφερειακές μετοχές. Επί του παρόντος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του Stoxx 600 σε ορίζοντα 12 μηνών έχουν παραμείνει σχετικά αμετάβλητες από τον Ιούνιο, ενώ οι προβλέψεις του S&P 500 συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ποιοι είναι αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν δυνατότητες υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω της συνεχιζόμενης έκπτωσης στις αποτιμήσεις τους. Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται περίπου 14 φορές τα μελλοντικά κέρδη, έναντι 21 για τον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για να πούμε ότι η απόδοση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα πρέπει να είναι λιγότερο ευμετάβλητη και ίσως λίγο ισχυρότερη από τις ΗΠΑ, επειδή το σημείο εκκίνησης στις αποτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικό» τονίζει ο Γκάι Στηρ, επικεφαλής της στρατηγικής για τις ανεπτυγμένες αγορές στο Amundi Investment Institute.

Ωστόσο,  υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη έως το 2025 για να στηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Υπάρχει κάποιος καταλύτης αμέσως αύριο; Ενδεχομένως όχι» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street