Με θεαματικό τρόπο ολοκλήρωσε την πορεία του στο χρηματιστηριακό ταμπλό ο Αύγουστος και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με το δείκτη S&P να καταγράφει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών και τον πανευρωπαϊκό δείκτη  Stoxx 500 να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες.  Οι αγορές άφησαν πολύ γρήγορα πίσω τους το παγκόσμιο sell off που δημιούργησε πανικό στις αρχές Αυγούστου, τόσο γρήγορα που οδήγησε τον επικεφαλής της έρευνας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs, Christian Mueller-Glissmann να προειδοποιεί τους επενδυτές λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια «προειδοποιητική βολή».

Ωστόσο το ράλι στη Wall Street εκλαμβάνεται από παράγοντες της αγοράς  ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς στους επενδυτές που ανησυχούν για τη συγκέντρωση σε μετοχές Τεχνολογίας, καθώς οι αγορές αναμένουν τα βασικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Χάνουν τη μάχη των αποδόσεων από την Wall Street

Οι μετοχές αξίας και η μικρή κεφαλαιοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σε όχι τόσο δημοφιλείς μετοχές αξίας καθώς σε τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης, που αναμένεται ότι θα ευνοηθούν από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Το φθινόπωρο ξεκινά επίσημα στις αμερικανικές αγορές την Τρίτη, καθώς αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αργίας Labor Day.

Το 61% των μετοχών του S&P 500 να υπεραποδίδουν του δείκτη τον τελευταίο μήνα

Πολλοί επενδυτές θεωρούν τη διευρυνόμενη τάση, η οποία ανέβηκε τον περασμένο μήνα πριν εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος στις αρχές Αυγούστου, ως μια υγιή εξέλιξη σε ένα ράλι της αγοράς που καθοδηγείται από τους κολοσσούς της Τεχνολογίας. Η  Nvidia, η οποία έχει επωφεληθεί από τα στοιχήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προσφέρει  περίπου το ένα τέταρτο του ετήσιου κέρδους 18,4% του S&P 500.

Οι μετοχές αξίας είναι οι τίτλοι των εταιρειών που διαπραγματεύονται με έκπτωση σε μετρήσεις όπως η λογιστική αξία ή η τιμή προς κέρδη και αφορούν τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός και η βιομηχανία. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι τα ράλι σε αυτούς τους τομείς και στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω εάν η Fed μειώσει το κόστος δανεισμού σε ένα σενάριο Goldilocks.

Η εναλλαγή της αγοράς έχει επιταχυνθεί πρόσφατα, με το 61% των μετοχών του S&P 500 να υπεραποδίδουν του δείκτη τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με το 14% που υπεραποδίδει κατά το τελευταίο έτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Charles Schwab.

Η ομάδα των τεχνολογικών κολοσσών Magnificent Seven, η οποία περιλαμβάνει τις Nvidia, Tesla και Microsoft έχει υποαποδώσει έναντι των υπόλοιπων 493 μετοχών του S&P 500 κατά 14% από την ανακοίνωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στις 11 Ιουλίου,  σύμφωνα με ανάλυση της BofA Global Research.

«Όταν το εύρος της αγοράς βελτιώνεται, το μήνυμα είναι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μετοχών σημειώνει ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι οικονομικές συνθήκες θα στηρίξουν την αύξηση των κερδών και την κερδοφορία», έγραψαν οι αναλυτές της Ned David Research.

Οι μετοχές αξίας που έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις φέτος περιλαμβάνουν τη General Electric και την εταιρεία ενέργειας midstream Targa Resources , οι οποίες έχουν καταγράψει κέρδη 70% και 68% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Russell 2000 που εστιάζει στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έχει αυξηθεί κατά 8,5% από τα χαμηλά του μήνα, αν και δεν έχει ξεπεράσει την κορυφή του Ιουλίου.

Οι μετοχές τεχνολογίας

Οι επενδυτές είναι απίθανο να γυρίσουν την πλάτη τους στις μετοχές τεχνολογίας, ιδίως αν η μεταβλητότητα τους δώσει την ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά, εξηγεί στο Reuters ο Jason Alonzo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Harbor Capital.

Οι τεχνολογικές μετοχές αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κερδών πάνω από την αγορά σε κάθε τρίμηνο μέχρι το 2025, με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου να ανέρχονται σε 15,3% έναντι κέρδους 7,5% για το σύνολο του S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

«Οι άνθρωποι θα πάρουν μερικές φορές μια βαθιά ανάσα μετά από μια ωραία πορεία και θα εξετάσουν άλλες ευκαιρίες, αλλά η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο σαφέστερος μοχλός ανάπτυξης, ιδίως το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή της», δήλωσε ο Alonzo.

Η αγορά εργασίας

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας «τείνει να είναι μία από τις πιο κινητήριες ανακοινώσεις της αγοράς γενικά, και αυτή τη στιγμή θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι συνήθως».

Οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση του Αυγούστου για τις θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το πόσο επιθετικά μπορεί να κινηθεί η κεντρική τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει επισημάνει ότι είναι καιρός να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων και πολλοί στις αγορές αναμένουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.

Οποιαδήποτε σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τους φόβους σχετικά με την προοπτική ύφεσης που αναστάτωσαν τις αγορές στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου με την επιρροή του ιαπωνικού γεν carry trade να επιδεινώνει το ξεπούλημα.

Εν όψει της έκθεσης της Παρασκευής υπάρχουν και άλλες ενημερώσεις σχετικά με την υγεία της αγοράς εργασίας, αρχής γενομένης από την έκθεση της Τετάρτης για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας Jolts, την οποία παρακολουθεί στενά  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αντλήσει συμπεράσματα για την αγορά εργασίας. Την Πέμπτη θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την εβδομαδιαία έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας.

Υπό πίεση οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν την εβδομάδα χαμηλότερα την Παρασκευή και σημείωσαν μεγάλες μηνιαίες απώλειες, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο βάρυναν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για παράδοση Οκτωβρίου, τα οποία έληξαν την Παρασκευή, διαμορφώθηκαν 1,14 δολάρια χαμηλότερα στα 78,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,3% για την εβδομάδα και 2,4% για το μήνα. Αφρική

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν σε πτώση 2,36 δολάρια στα 73,55 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,7% την εβδομάδα και πτώση 3,6% τον Αύγουστο.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι ο ΟΠΕΚ+ εμμένει στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, καθώς οι διακοπές στη Λιβύη και οι υποσχεθείσες περικοπές από ορισμένα μέλη για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της υποτονικής ζήτησης.

Η αβεβαιότητα γύρω από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed βάρυνε επίσης, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες την Παρασκευή συνηγορούσαν κατά ενός ταχύτερου ρυθμού χαλάρωσης. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

H αγορά ομολόγων

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις υποχώρησαν τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές  αναμένουν τη μείωση των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 3,910% την Παρασκευή, αλλά παρέμεινε ανοδική τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Η απόδοση του διετούς σημείωσε επίσης πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα – το μεγαλύτερο τέτοιο σερί μειώσεων από τον Ιούλιο του 2020 – για να ολοκληρώσει τον Αύγουστο στο 3,926%.

Ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει μαλακώσει πρόσφατα, αυτή τη στιγμή «δεν είναι ήπια», σύμφωνα με τον Roger Hallam, τον παγκόσμιο επικεφαλής των επιτοκίων του Vanguard Group.

«Αλλά αν βλέπαμε μια έκπληξη στην έκθεση για την αγορά εργασίας» την Παρασκευή, ο πήχης για μια βαθύτερη μείωση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο είναι πιθανώς «σχετικά χαμηλά.Εάν δούμε σχετικά ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα», ωστόσο, «οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν λίγο».

Oι traders στην αγορά  federal-funds futures τιμολογούν πιθανώς κατά μία ποσοστιαία μονάδα μείωση επιτοκίων από τη Fed φέτος, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool την Παρασκευή.

Αυτό είναι «λίγο υπερβολικά επιθετικό» κατά την άποψη του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street