Η Κίνα βασίζεται στη δύναμη της βιομηχανίας της και στον εξαγωγικό μηχανισμό της για να αντισταθμίσει τα προβλήματα στην οικονομία από την πτώση της αγοράς ακινήτων και να διατηρήσει τον αναπτυξιακό της στόχο.

Κίνα – Ιαπωνία: Διαφορετικά μονοπάτια προς την τουριστική ανάκαμψη

Οι αυξανόμενοι αντίθετοι άνεμοι και στα δύο μέτωπα υποδηλώνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα χρειαστεί να ενισχύσει την πολιτική στήριξης εάν θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο της ανάπτυξης περίπου στο 5%.

Η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, με τους υποδείκτες να παρουσιάζουν εντεινόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για τις πωλήσεις έδειξαν ότι η ύφεση των κατοικιών βαθαίνει ακόμα περισσότερο καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών εμπόδισαν τις προσπάθειες να μετριαστεί η ύφεση.

H κρίση των ακινήτων βαραίνει την οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και οι πρόσφατες κυβερνητικές προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αλλάξει σημαντικά τα πράγματα. Οικονομολόγοι τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της UBS και της JPMorgan Chase, αναμένουν ότι η Κίνα δεν θα επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο της, ενώ άλλες ζητούν αυξημένα κίνητρα για την τόνωση του κλίματος.

«Η οικονομία θα χρειαστεί περισσότερη πολιτική στήριξη για να βγει από την παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας της», έγραψαν σε σημείωμα οι Chang Shu και Eric Zhu του Bloomberg Economics. «Οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν ο βασικός μοχλός για την άνοδο της συνολικής ζήτησης όταν η ιδιωτική ζήτηση δεν είναι «ζωηρή» — και ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί». βιομηχανία

Ο επίσημος δείκτης των διευθυντών αγορών της μεταποίησης μειώθηκε στις 49,1 μονάδες από 49,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Η διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News ήταν 49,5 μονάδες. Η μέτρηση ήταν κάτω από τις 50 μονάδες που χωρίζει την ανάπτυξη από τη ύφεση, για όλους τους μήνες εκτός από τρεις, από τον Απρίλιο του 2023.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, Yuting Yang και Andrew Tilton, επεσήμαναν ότι τόσο οι επιμέρους δείκτες κόστους εισροών όσο και οι επιμέρους δείκτες τιμών παραγωγής υποχώρησαν τον Αύγουστο. «Οι δείκτες τιμών στην έρευνα της NBS για τη μεταποίηση υποδηλώνουν ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν σημαντικά», ανέφεραν.

Τι βλέπει η Goldman Sachs για την οικονομία στην Κίνα

Σε μια ξεχωριστή έκθεση, οι οικονομολόγοι της Goldman εξέτασαν τη δημοσιονομική στάση της Κίνας και είπαν ότι τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δείχνουν αυξανόμενους κινδύνους ότι τα έσοδα από φόρους και πωλήσεις γης θα υπολείπονται της πρόβλεψης του προϋπολογισμού φέτος. Αυτό θα επιβαρύνει τις κρατικές δαπάνες εάν δεν υπάρξει προς τα πάνω αναθεώρηση του επίσημου στόχου για το έλλειμμα και δεν υπάρχουν ποσοστώσεις εκτός προϋπολογισμού για την έκδοση κρατικών ομολόγων, έγραψαν σε σημείωμα με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου.

«Πιστεύουμε ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική χαλάρωση για να διασφαλιστεί ο στόχος ανάπτυξης «περίπου 5%» για ολόκληρο το έτος», ανέφεραν.

Σε δήλωση που συνοδεύει τα στοιχεία PMI, ο αναλυτής της NBS Zhao Qinghe απέδωσε την τελευταία ύφεση στις υψηλές θερμοκρασίες, τις έντονες βροχοπτώσεις και την εποχιακή χαλάρωση της παραγωγής σε ορισμένους κλάδους. Το μέτρο μη μεταποιητικής δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,3, ενισχυμένο από την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξάνονται, οι αντίθετοι άνεμοι για τον μεταποιητικό τομέα αυξάνονται. Για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ: ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την πρόταση για επιβολή δασμών 60% στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ οι πολιτικές της Αντιπροέδρου Kamala Harris για την Κίνα αναμένεται να είναι περισσότερο σύμφωνες με τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αποθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των ακινήτων

Στο μέτωπο των ακινήτων, τα τελευταία στοιχεία ήταν επίσης αποθαρρυντικά.

Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων μειώθηκε κατά 26,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 251 δισεκατομμύρια γουάν (35,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ταχύτερα από την πτώση 19,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp.

Τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις πόλεων έχουν χαλαρώσει ή καταργήσει το guidance για τις τιμές των νέων κατοικιών για να αφήσουν τη ζήτηση της αγοράς να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει περισσότερες εταιρείες ακινήτων να μειώσουν τις τιμές.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναχρηματοδοτήσουν έως και με 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα στεγαστικά δάνεια για να μειώσουν το κόστος δανεισμού για εκατομμύρια οικογένειες και να τονώσουν την κατανάλωση, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg News. Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα έπλητταν την κερδοφορία των κρατικών τραπεζών, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να βοηθήσει τον τομέα των ακινήτων.

«Στην ουσία, είναι μια μεταφορά πλούτου από τις τράπεζες στα νοικοκυριά, τόσο θετική για την κατανάλωση», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στην Macquarie Group Ltd. «Αλλά το μέγεθος είναι πολύ μικρό για να αλλάξει το παιχνίδι, δεδομένης της τρέχουσας κατανάλωσης στην Κίνα, το οποίο είναι αρκετά τραγικό».

Οι αντίθετοι άνεμοι της ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε μια πιο δυναμική κυβερνητική απάντηση, με λιγότερο από το ήμισυ των προϋπολογισμένων δαπανών να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους επτά μήνες του 2024. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Lan Fo’an είπε ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται κατά 5 %, περιγράφοντας την απόδοσή της στο πρώτο εξάμηνο ως «γενικά σταθερή και προχωρά σταθερά».

Αλλά οι οικονομολόγοι ζητούν περισσότερη στήριξη, ειδικά εάν η εξωτερική ζήτηση μειώνεται.

«Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει αρκετά περιοριστική, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην αδύναμη οικονομική δυναμική», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Για να επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει πολύ πιο υποστηρικτική. Με την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστη πηγή ανάπτυξης όσο ήταν το πρώτο εξάμηνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή