Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας μεταξύ των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσων στη Βρετανία, λόγω της ανησυχίας που προκαλούν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για αυξήσεις φόρων.

Το Ινστιτούτο Διευθυντών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει έκανε «βουτιά» στο -12, από το υψηλό τριετίας στο +7 τον Ιούλιο. Οι βαθμολογίες υπολογίζουν την ποσοστιαία διαφορά στους ερωτηθέντες που δηλώνουν απαισιόδοξοι για την οικονομία έναντι εκείνων που λένε ότι είναι αισιόδοξοι.

Βρετανία: Φόβοι για φοροκαταιγίδα λόγω δημοσιονομικής εκτροπής

«Η ροή ειδήσεων των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και τις φθινοπωρινές αυξήσεις φόρων έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλίου», δήλωσε η Άννα Λιτς, επικεφαλής οικονομολόγος του λόμπι. Προέτρεψε την κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τις επιχειρήσεις στα σχέδιά της για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία οι ηγέτες των εταιρειών είπαν ότι μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

Η έρευνα σε 715 ηγετικά στελέχη εταιρειών έδειξε απότομη αύξηση της ανησυχίας σχετικά με τους φόρους επιχειρήσεων και απασχόλησης.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική νίκη στις 4 Ιουλίου, αναμένεται να αυξήσει τους φόρους αφού κατηγόρησε διά στόματος της υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι άφησε τη χειρότερη κληρονομιά από οποιαδήποτε άλλη μεταπολεμική κυβέρνηση και ότι δημιούργησε και συγκάλυψε μια μαύρη τρύπα 22 δισ. στερλινών (2,9 δισ. ευρώ).

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς απέρριψε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις βασικές πηγές εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο φόρος εισοδήματος, η Εθνική Ασφάλιση και ο ΦΠΑ. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από εισφορές όπως ο φόρος υπεραξίας.

Ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, οι Εργατικοί πρότειναν μια ριζική διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά φαίνεται να κάνουν στροφή από ένα μέρος αυτών των εξαγγελιών.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Διευθυντών (IoD) αποκάλυψε επίσης μια απότομη πτώση στην εμπιστοσύνη των διευθυντών στις προοπτικές των ίδιων των εταιρειών του, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο +23 τον Αύγουστο, έναντι +36 τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή