Οι ψηφοφόροι σε Σαξονία και Θουριγγία μίλησαν και επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί φοβούνταν. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά στην Θουριγγία και δίνει μάχη στήθος με στήθος με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) στην Σαξονία. Και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται πάνω από το 30%, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των δύο καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης (ZDF 33,5% και 31,5%, ΑRD 30,5% και 30%).

Μονοψήφια ποσοστά για τους Σοσιαλδημοκράτες, που έτσι κι αλλιώς ξεκινούσαν από χαμηλά. Προς πολιτική εξαφάνιση βαδίζουν οι συγκυβερνώντες στο Βερολίνο Φιλελεύθεροι, μάλλον εκτός Βουλής μένουν και οι Πράσινοι (σίγουρα στην Θ ίσως και στην Σ).

Εντυπωσιακά καλό το αποτέλεσμα της πρωτοεμφανιζόμενης Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ που έρχεται παντού στην τρίτη θέση με διψήφια ποσοστά (11,5 έως 14,5%), που πιθανά της δίνουν το ρόλο του ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις. Αντίθετα μεγάλη χαμένη η Αριστερά.

Για την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση η διατήρηση της πρώτης θέσης στην Σαξονία, έστω και με οριακή διαφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως πρώτη επιτυχία. Θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία λογικά και στη Θουριγγία.

Πρωτιά AfD στη Θουριγγία

Το αποτέλεσμα στην Θουριγγία αποτελεί το τέλος εποχής για τον Μπόντο Ράμελο, τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό που προέρχεται από τις τάξεις της Αριστεράς (Die Linke), o oποίος όσο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αν κατέγραφε σταθερά τα τελευταία χρόνια δε μπορούσε να «τραβήξει» προς τα πάνω το διασπασμένο του κόμμα, που διανύει περίοδο βαθιάς κρίσης σε πανεθνική κλίμακα.

Η επικράτηση της AfD αναμενόμενη, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα και θα διεκδικήσει, όπως έχει πει ο επικεφαλής της Μπγιορν Χέκε την πρωθυπουργία. Το κλίμα στα κεντρικά του κόμματος ήταν πανηγυρικό με χαρακτηριστικό την απαγόρευση εισόδου στους δημοσιογράφους.

Σκληρή μάχη στην Σαξονία

Ο Μίχαελ Κρέτσμερ ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας κατόρθωσε να κρατηθεί στην πρώτη θέση, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρει συμμάχους για να έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Θα εξαρτηθεί ίσως αυτό από το αν τελικά οι Πράσινοι θα περάσουν το 5% και θα μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο.

Είναι ένα ερώτημα αν θα αποφασίσει να μπει σε συζήτηση με τη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που φαντάζει τώρα ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του στις πρώτες δηλώσεις, όπου εμφανίστηκε τουλάχιστον ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα.

Εκτός Βουλής για πρώτηξ φορά μετά την πτώση του Τείχους η Αριστερά.

Οι επιπτώσεις για το Βερολίνο

Το κλίμα έντονης πόλωσης που χαρακτήρισε τον προεκλογικό αγώνα οδήγησε τελικά και σε υψηλά ποοστά συμμετοχής που δεν είναι πάντα αυτονόητη στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Το ερώτημα είναι πλέον και με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, αλλά και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ ποιοί κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι εφικτοί, όχι μόνο από αριθμητική αλλά περισσότερο από πολιτική άποψη.

Οι εκλογές αυτές είναι σίγουρα ενδεικτικές για το κλίμα στην πρωην ανατολική Γερμανία, αλλά δεν αποτελούν και προάγγελο εθνικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουν ευκολότερη την επόμενη μέρα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα