Ένα παντελόνι γιόγκα, που το φοράς από το γυμναστήριο μέχρι το γραφείο και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, αλλά και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ως μέρος της προσωπικής ταυτότητας κάποιου, ακόμη κι αν δεν είναι Sneaker Μaven (παθιασμένος με τα sneakers), κινούν αυτή τη στιγμή την παγκόσμια αγορά των αθλητικών ειδών.
Αθλητικά είδη: Το μεγάλο «ντέρμπι» της Ερμού – Πού φθάνουν τα ενοίκια
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, ωστόσο η αγορά του athleisure, δηλαδή τα αθλητικά ρούχα που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα και τη μόδα, είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς
Η κίνηση επέκτασης στην αγορά του athleisure του ομίλου Fourlis μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Foot Locker μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς αφενός επιχειρεί να φέρει καινούργια έσοδα και κυρίως κερδοφορία σε έναν από τους βασικούς κλάδος δραστηριότητάς του και αφετέρου «απαντά» στον ανταγωνισμό που κινείται με επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και multibrand δίκτυα (βλέπε JD Sports- Cosmos Sports).
Βεβαίως ούτε οι υπόλοιποι μεγάλοι «παίκτες» στις κατηγορίες street fashion και athleisure -Έλληνες και ξένοι-, όπως η Zakcret, η Sport Vision, η Decathlon κ.ά., θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, τη στιγμή μάλιστα που ο ήδη σκληρός ανταγωνισμός εντείνεται και μέσω του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.
Γιατί αυξάνεται η αγορά του athleisure;
Η επιθυμία για ευέλικτα ρούχα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για casual ντύσιμο όσο και για άσκηση, οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ κορυφαίων αθλητικών brands με influencers ή αλλιώς «επηρεαστές» ή κοινώς πλασιέ νέου τύπου στο TikTok και στο Instagram και η εργασία εξ αποστάσεως που παρουσιάζει σταθερά ανοδικά ποσοστά είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενισχύουν τη θέση του sport fashion στη σύγχρονη κουλτούρα της μόδας.
Βασισμένη στην επιθυμία για έναν πιο χαλαρό αλλά και κομψό τρόπο ζωής, η αγορά του athleisure πρόκειται να συνεχίσει την αναπτυξιακή της τροχιά, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα τους κανόνες της μόδας και ενθαρρύνοντας έναν πιο υγιεινό, πιο ενεργό τρόπο ζωής, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές.
Οι ευρωπαίοι «αθλητές»
Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία και την ευεξία είναι βασικός μοχλός που τροφοδοτεί την ανάπτυξη της αγοράς αθλητικών ειδών στην Ευρώπη, μια περιοχή που θεωρείται ως η πιο ενεργή και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς πρωταγωνιστεί στις εξαγορές και συγχωνεύσεις (περίπου 50% των συνολικών συμφωνιών), με την ενοποίηση της αγοράς επιταχύνεται.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών ασκούν σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική στροφή προς τον ενεργό τρόπο ζωής.
Η βιομηχανία των αθλητικών ειδών έχει αξιοποιήσει αυτό το trend, προσφέροντας καινοτόμα υφάσματα και εργονομικά σχέδια που καλύπτουν την άνεση ταυτόχρονα με τις υψηλές «επιδόσεις», τόσο στην άσκηση όσο και στο lifestyle.
Την ίδια στιγμή οι καινοτομίες στην τεχνολογία υφασμάτων και στη βιώσιμη κατασκευή ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για απόδοση και φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Οι κορυφαίοι «παίκτες» και τα μεγέθη που ζαλίζουν
Επενδύοντας συνεχώς στο R&D για να βελτιώσουν τα αθλητικά τους ρούχα και έτσι να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό, οι σημαντικότεροι «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στην αγορά του athleisure περιλαμβάνουν τις Adidas, Nike, Asics, Puma, New Balance, Reebok, Salomon, Uhlsport, Under Armour, Errea Sport, Fila, Hummel, Kappa, Le Coq Sportif, Lotto, Hanes Brands, Patagonia, Lululemon κ.ά.
Το 2023, οι κυρίαρχες εταιρείες στο athleisure κατείχαν συλλογικά ένα σημαντικό μερίδιο 5-10% στην ευρωπαϊκή αγορά αθλητικών ειδών, η συνολική αξία της οποίας έφθασε στα 85,15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να καταγράψει CAGR (σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) άνω του 5,9% μεταξύ 2024 και 2032.
Παγκοσμίως ο κλάδος του athleisure αποτιμήθηκε στα 394,24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 431,70 δισεκατομμύρια δολάρια εφέτος, ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2034, «τρέχοντας» με CAGR 9,5%.
Το σπριντ της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, η Νοτιοανατολική Ευρώπη κρίνεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στην EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), στο λιανικό εμπόριο αθλητικών ειδών, σημειώνοντας ρυθμούς ανάπτυξης διψήφιων ποσοστών τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, προσεγγίζοντας τα 3,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.
Στον τομέα των αθλητικών ειδών, η κατηγορία lifestyle & fashion είναι η πιο περιζήτητη και ελκυστική, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% της αγοράς με την Gen-Z να αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό, συμβάλλοντας στο 30% της συνολικής αγοράς αθλητικών ειδών.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα