![Καφές: Γιατί έρχονται αυξήσεις-φωτιά από τον Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/coffee-4220376_1280.jpg)
Σε αναμονή βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία καφέ, εν μέσω συνεχών ανατιμήσεων της πρώτης ύλης και της χονδρικής πώλησης του καφέ που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 45%.
Την ίδια στιγμή που η αγορά της καφεστίασης κινείται σε δύο ταχύτητες μετά την επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για την επιτόπια κατανάλωση από την 1η Ιουλίου και την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή στο 13% για υπηρεσίες take away και delivery, η εγχώρια βιομηχανία ανησυχεί για το ακαθόριστο τοπίο που διαμορφώνεται και ενόψει του περίφημου EUDR.
Καφές: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών – Πόσο «πικρός» θα είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ
«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξημένες τιμές αγοράς και εισαγωγής», εξηγεί στον ΟΤ ο Τάσος Γιάγκογλου, προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ). «Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η αγορά του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν έχει προβεί σε ανατιμήσεις στο ράφι. Ο καφές διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με ΦΠΑ 13%», προσθέτει.
Τι συμβαίνει τελικά στην εστίαση
«Μπορεί ως βιομηχανία να βρισκόμαστε σε φάση αναμονής ακόμη και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, δεν σταματάμε όμως να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες αποτελούν εξάλλου ένα μεγάλο μέρος της δικής μας πελατειακής βάσης», εξηγεί ο κ. Γιάγκογλου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε πως από 1/7 παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/image1-scaled-1.jpeg)
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου
Ο ρόλος του EUDR
«Καμπανάκι» ωστόσο αποτελεί η εξέλιξη του τελευταίου μήνα με την επιβολή κανονισμού της δέουσας επιμέλειας από ΕΕ.
Πρόκειται για τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, που απαιτεί από τις εταιρείες που εμπορεύονται βοοειδή, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, καουτσούκ, σόγια και ξύλο, καθώς και παράγωγα τους, να ελέγχουν εκτενώς την αλυσίδα αξίας για να διασφαλίσουν ότι τα αγαθά δεν προέρχονται από πρόσφατη (μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020) αποδάσωση, υποβάθμιση των δασών ή παραβιάσεις των τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών νόμων.
Ο κανονισμός γνωστός με την ακροστιχίδα EUDR θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, και οι εισαγωγείς καφέ αύξησαν τον ρυθμό των αποστολών πρόσφατα, επιδιώκοντας να αποφύγουν προβλήματα αργότερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) την Τετάρτη.
«Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η αγορά του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν έχει προβεί σε ανατιμήσεις στο ράφι. Ο καφές διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με ΦΠΑ 13%», εξηγεί στον ΟΤ ο Τάσος Γιάγκογλου, προέδρος της ΕΕΚ.
Ειδικότερα, η ημερομηνία εφαρμογής του EUDR είναι από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, εκτός από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες η εφαρμογή είναι από τις 30 Ιουνίου 2025.
«Το πιστοποιητικό αυτό απαιτεί μεγάλο όγκο δεδομένων για την απόδειξη της συμμόρφωσης, ενώ έχει και το ανάλογο κόστος όπως μας ενημερώνουν οι προμηθευτές από το εξωτερικό, το οποίο ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΚ. «Σε συνδυασμό με τον ΕΦΚ, είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε σε μια στάση αναμονής. Αυτή την περίοδο εντός Ευρωζώνης φροντίζουν και προμηθεύονται ολοένα και περισσότερες και μεγαλύτερες ποσότητες καφέ, ώστε να προλάβουν την βεβαίωση αυτή. Επικρατεί ανησυχία ωστόσο για το τι θα γίνει από Δεκέμβριο, όταν η ζήτηση ενδεχομένως να μειωθεί, καταλήγει ο κ. Γιάγκογλου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Eurolife-FFH-600x250.jpg)
Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου
Η Eurolife FFH προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασφαλισμένους της
![Ελληνικές τράπεζες: η Mediobanca ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Πειραιώς, Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trapezes_flags_NEA_2025-600x352.png)
«Ψήφος» στις ελληνικές τράπεζες από τη Mediobanka – Οι νέες τιμές στόχοι
Η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Mediobanca για τις ελληνικές τράπεζες
![Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/avax-600x401.jpg)
Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028 - Η avax εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτ
![Τράπεζες: Γιατί φορτώνουν με επιπλέον έξοδα το τελευταίο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking24a-600x352.png)
Γιατί «φορτώνουν» με επιπλέον έξοδα τους ισολογισμούς οι τράπεζες - Ο πήχης για τα μερίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες
![Miele Hellas: «Bonus» από τους Γερμανούς στην ελληνική εταιρεία – Το στοίχημα των 100 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/miele-1-600x400.jpg)
Το «bonus» των Γερμανών στη Miele Hellas, το στοίχημα των 100 εκατ. και ο Κωτσόβολος
Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Miele Hellas για την πορεία ανάπτυξης – Το μήνυμα των ιδιοκτητών για την ανάθεση του cluster – Πώς θα αναπτυχθεί
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ