Εντός της ημέρας, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης του δεξαμενόπλοιου Sounion που πλέει φλεγόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα. Στη περιοχή που είναι αγκυροβολημένο, εντοπίζεται -μέσω δορυφορικών φωτογραφιών- θαλάσσια ρύπανση.

Ρυμουλκά αναμένεται να ξεκινήσουν την Κυριακή την επιχείρηση ρυμούλκησης του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των Χούθι της Υεμένης, Τζαμέλ Άμερ, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook.

Ερυθρά Θάλασσα: Το διπλωματικό παρασκήνιο για τη ρυμούλκηση του Sounion και τη συμφωνία με τους Χούθι

Το Sounion χτυπήθηκε επανειλημμένα σε επίθεση των Χούθι στις 21 Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι Yεμενίτες αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι τόνισαν πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.Unmute

Οι αντάρτες είχαν δηλώσει ότι είναι σύμφωνοι να εφαρμοστεί «προσωρινή ανακωχή» για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το δεξαμενόπλοιο στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ωστόσο εκπρόσωπός τους έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς τους, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.

Ερυθρά Θάλασσα: Διπλωματικό παρασκήνιο

Το βράδυ της Τετάρτης οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η συμφωνία για ρυμούλκηση όπως διευκρινίστηκε δεν είναι και συμφωνία για προσωρινή ανακωχή.

Στις συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Χούθι για την ρυμούλκηση του πλοίου, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος για μία τεράστια οικολογική καταστροφή ενεπλάκη και η ελληνική διπλωματία, με την Αθήνα να δείχνει ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο διοικητής της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι ο έλληνας υποναύαρχος, Βασίλης Γρυπάρης.

Στην Αθήνα θεωρήθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση στο θέμα του δεξαμενόπλοιου Sounion, ήταν να υπάρξει διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διατηρεί υπόγειους διαύλους με τους Χούθι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του δεξαμενόπλοιου Sounion με τον ομόλογου του της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud, από τον οποίο και έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Ριάντ για εξελίξεις.

Παράλληλα υπήρξε επικοινωνία και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πλευρά του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία