Δεν είναι μυστικό ότι η υγιεινή ζωή απαιτεί συνεπή και επαρκή άσκηση, αλλά παγκοσμίως, πολλοί ενήλικες δεν κάνουν όσα πρέπει για την σωματική τους υγεία και ευεξία.

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, ή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν πέτυχαν τα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας το 2022, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουνίου 2024 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΠΟΥ: Η mpox δεν είναι «ο νέος Covid», η ασθένεια μπορεί να σταματήσει

Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, για ενήλικες συνιστώνται 150 λεπτά μέτριας έντασης, 75 λεπτά έντονης έντασης ή το ισοδύναμο σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Το υψηλότερο ποσοστό σωματικής αδράνειας παρατηρήθηκε στην περιοχή υψηλού εισοδήματος Ασίας-Ειρηνικού (48%), η οποία περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Ακολουθεί στενά η περιοχή της Νότιας Ασίας (45%), η οποία περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

«Η Ασία είναι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εμείς φέρουμε σχεδόν το 50% του παγκόσμιου βάρους ασθενειών. Έχουμε περισσότερους διαβητικούς, έχουμε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο, έχουμε περισσότερους καρδιαγγειακούς ασθενείς από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Abrar Mir, συνιδρυτής της Quadria Capital, στο «Squawk Box Asia» του CNBC τη Δευτέρα.

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο αδρανείς

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο παρουσίασαν υψηλότερη σωματική αδράνεια (34%) σε σύγκριση με τους άνδρες (29%). Αυτό το χάσμα ήταν πιο έντονο στην περιοχή της Νότιας Ασίας, όπου η σωματική αδράνεια μεταξύ των γυναικών ήταν 14 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health.

«Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθορίζονται από μια σειρά παραγόντων», δήλωσε στο CNBC η Φιόνα Μπουλ, επικεφαλής της μονάδας φυσικής δραστηριότητας του ΠΟΥ. Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικά κίνητρα, διαθεσιμότητα χρόνου, καθώς και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι συνήθειες των γύρω μας ή ακόμα και η θερμοκρασία και το κλίμα της περιοχής.

«Οι γυναίκες έχουν πολλαπλούς ρόλους. Εξακολουθούν να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο οικογενειακής και κατ’ οίκον φροντίδας, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι έχουν λιγότερο χρόνο, ειδικά αν ταυτόχρονα εργάζονται», είπε η Μπουλ.

«Και φυσικά, για ορισμένους πληθυσμούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους… μπορεί να υπάρχουν πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες», είπε η Μπουλ.

Στα παιδιά και τους εφήβους, μπορεί να υπάρξει πίεση να επικεντρωθούν σε ακαδημαϊκά καθήκοντα, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για άσκηση, και ορισμένες από αυτές τις συνήθειες μπορούν να τα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ορισμένες περιοχές και ομάδες είναι πιο ενεργές σωματικά από άλλες.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει την πολιτική και να δεσμεύσει τους πόρους για την ιεράρχηση και την προώθηση της υγείας και της ευημερίας για τους ανθρώπους της, θεωρεί η Μπουλ.

Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη δημιουργία και τη διατήρηση ασφαλών, καθαρών, καλά φωτισμένων και προσβάσιμων δημόσιων χώρων για χρήση από τις τοπικές κοινότητες για άσκηση, πρότεινε η ίδια.

Κίνδυνοι σωματικής αδράνειας

Οι άνθρωποι έχουν γενικά γίνει λιγότερο δραστήριοι από το 2000, καθώς το ποσοστό της σωματικής αδράνειας μεταξύ των ενηλίκων παγκοσμίως αυξήθηκε το 2022 σε 31,3%, από 26,4% το 2010 και 23,4% το 2000, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται σε 507 έρευνες σε 163 χώρες.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τη μεγάλη υιοθέτηση της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Οι άνθρωποι εργάζονται όλο και περισσότερο σε ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, [και] συχνά κάνουν καθιστική ζωή, καθώς στέλνουν email αντί να κάνουν φυσικές συνομιλίες… επομένως δεν ταξιδεύουμε τόσο πολύ για συναντήσεις», είπε η Μπουλ.

Αυτή η έλλειψη άσκησης θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους, διαβήτη και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες είναι η «κύρια αιτία πρόωρων θανάτων στον σημερινό κόσμο», στοιχίζοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, τόνισε η Μπουλ.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας, σύμφωνα με την Μπουλ. Η άνοια είναι επί του παρόντος η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως το 2030.

Συμβουλές για να γίνετε πιο δραστήριοι

«Το κλειδί για να είσαι πιο δραστήριος είναι να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν», τονίζει η Μπουλ.

«Συστήνω σε όλους να δοκιμάσουν νέα πράγματα», είπε. Για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία που αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είναι πιο δραστήριοι, η εύρεση αθλημάτων που τους αρέσουν μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Αν κάτι αρέσει, αυτό θα γίνει συνήθεια, και μετά θα αρχίσει κανείς να νιώθει τα οφέλη και αυτό θα σε ανταμείψει να συνεχίσεις και να κάνεις περισσότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Υγεία