Στο παρελθόν η Ιαπωνία για πολλούς λόγους δεν ήταν εξέχων τουριστικός προορισμός. Η απόσταση, το κόστος, οι υψηλές τιμές κρατούσαν μακριά τους επίδοξους ταξιδιώτες. Αλλά, αυτό πλέον μάλλον δεν ισχύει, καθώς η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς φιγουράρει στην κορυφή πολλών καταλόγων «Καλύτερα μέρη για να ταξιδέψετε» και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υποδεχθεί ρεκόρ ταξιδιωτών το 2024.
Η Κίνα από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαφορετική πραγματικότητα, την πολύ πιο αργή επιστροφή διεθνών επισκεπτών.
Ιαπωνία: Υπερτουρισμός, δημογραφική κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού
Και οι δύο χώρες ήραν σχετικά αργά τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, η Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 2022 και η Κίνα τον Ιανουάριο του 2023, αλλά οι τροχιές ανάκαμψης μετά την πανδημία έχουν έκτοτε αποκλίνει.
Η ζήτηση αυξάνεται και για τις δύο χώρες
Η ζήτηση για ταξίδια στην Κίνα αυξάνεται, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κατά 130% των ξένων επισκεπτών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.
Τα καλοκαιρινά ταξίδια έχουν επίσης αυξηθεί, με τις εισερχόμενες κρατήσεις να διπλασιάζονται από το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε στο CNBC Travel εκπρόσωπος της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Trip.com.
Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019, η Κίνα υποδέχθηκε περίπου 49,1 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Φέτος μέχρι τον Ιούλιο, η Κίνα υποδέχτηκε περίπου 17,25 εκατομμύρια ξένους.
Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, παλεύει επίσης, αλλά υπό το βάρος της δημοτικότητας. Από τον Μάρτιο, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες επισκέπτονται κάθε μήνα, πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Υπερτουρισμός σε Ιαπωνία
Πέρα από την πολιτιστική γοητεία της Ιαπωνίας, η τρέχουσα κατάσταση της χώρας είναι εν μέρει προϊόν πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ιαπωνική κυβέρνηση, δήλωσε στο CNBC ο Τζοϊντίπ Τσακραμπόρτι, επικεφαλής στρατηγικής και επενδυτικός υπεύθυνος στην ταξιδιωτική εφαρμογή της Νοτιοανατολικής Ασίας Traveloka.
«Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στο να καταστήσει την Ιαπωνία κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό με πολιτικές, όπως η ενίσχυση των ταξιδιωτικών εμπειριών και η απλοποίηση της διαδικασίας ταξιδιού για τους διεθνείς επισκέπτες», είπε.
Αυτές οι προσπάθειες στη συνέχεια επιταχύνθηκαν από την υποτίμηση του γεν, είπε.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία USD/JPY από περίπου 140 τον Ιανουάριο του 2024 σε πάνω από 160 έως τον Ιούλιο του 2024, καθιστώντας την Ιαπωνία πιο προσιτή», δήλωσε ο Τσακραμπόρτι.
Τώρα ο «υπερτουρισμός» στην Ιαπωνία γίνεται ξανά πρωτοσέλιδο, καθώς τα πλήθη γεμίζουν τους φημισμένους ναούς του Κιότο και παλεύουν να βρουν χώρο κατά την περίοδο της κορύφωσης όταν ανθίζουν οι κερασιές.
Η αγορά εργασίας της χώρας δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση. Φέτος, το 85% των εταιρειών ταξιδιών και φιλοξενίας περιόρισε τις ώρες λειτουργίας λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Γιατί το ενδιαφέρον για την Κίνα είναι μειωμένο
Οι πτήσεις προς την Κίνα εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα από πολλές χώρες, ιδίως από τις ΗΠΑ (-77%), σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αεροπορικών εταιρειών Cirium.
Αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβαρύνουν την κατάσταση, σύμφωνα με το πολιτικό δίκτυο East Asia Forum.
«Ο αυστηρότερος έλεγχος της κινεζικής κυβέρνησης στους κοινωνικούς κανονισμούς θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία σε ξένους ταξιδιώτες στην Κίνα», αναφέρει ένα άρθρο στον ιστότοπό της με τίτλο «Οι πολιτικές χωρίς βίζα από μόνες τους δεν θα αναζωογονήσουν τον εισερχόμενο τουρισμό της Κίνας».
Η επέκταση των πολιτικών «χωρίς βίζα» ωθεί τη ζήτηση για επίσκεψη. Περίπου το 58% των ταξιδιωτών που έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 προέρχονταν από χώρες με τέτοιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης.
Ωστόσο, έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Pew δείχνει ότι, μεταξύ 35 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότερες από τις μισές έχουν δυσμενείς απόψεις για την Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιουλίου, ταξιδιώτες από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, όπως αυτοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές απόψεις για την Κίνα.
Οι ευνοϊκές απόψεις της Κίνας στην έκθεση είναι υψηλότερες στην υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην Ασία.
«Οι απόψεις τείνουν να είναι από τις πιο και λιγότερο θετικές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – πιο θετικές σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη και πιο αρνητικές σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα», αναφέρει η έκθεση.
Δυσκολίες στη μετακίνηση
Τα προβλήματα στην μετακίνηση στην Κίνα μπορεί να κρατούν μερικούς στο σπίτι.
Από την πανδημία, η Κίνα έχει προωθήσει περισσότερα διαδικτυακά συστήματα πληρωμών και κρατήσεων, προκαλώντας πονοκεφάλους στους ξένους ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το κινεζικό λογισμικό.
Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι επιτακτική για την προσέλκυση ξένων ταξιδιωτών.
Η κράτηση εισιτηρίων τρένων υψηλής ταχύτητας ή εισιτηρίων εισόδου σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα απαιτεί τη χρήση του ενσωματωμένου προγράμματος του WeChat. Πολλά καταστήματα δέχονται αποκλειστικά WeChat Pay ή AliPay, αφήνοντας τους ξένους τουρίστες σε δύσκολη θέση εάν βασίζονται αποκλειστικά σε μετρητά ή πιστωτικές κάρτες.
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport