Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Αύγουστο (Consensus Forecasts – Greece, Σεπτέμβριος 2024), αναφέρει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο, η Focus Economics αναμένει ελαφρά επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κέρδισε έδαφος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις επεκτάθηκαν τον Απρίλιο-Μάιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου. Η Focus Economics προβλέπει ότι και για το τρίτο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να αναμένεται μια οικονομική υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία σε σχέση με την αντίστοιχη απόδοση στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Ιουλίου 2024 και του Αυγούστου 2024.

Το 2024, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου ίδια με το ρυθμό του προηγούμενου έτους. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί, λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού και την αυστηρότερη αγορά εργασίας. Επιπλέον, τα κονδύλια της ΕΕ αναμένεται να στηρίξουν τις σταθερές επενδύσεις. Οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να μειωθούν εν μέσω δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Focus Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024 (ενώ ένα μήνα πριν η εκτίμηση ήταν για 2,0%), και 2,2% το 2025.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Ιουλίου 2024 και του Αυγούστου 2024.

Τον Ιούλιο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,0% από 2,2% τον Ιούνιο,

λόγω των ταχύτερων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των μεταφορών. Η Focus Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από τα επίπεδα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του έτους, παραμένοντας ελαφρώς πάνω από το στόχο του 2,0% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Οι διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων και ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής είναι δύο αμφίπλευροι κίνδυνοι. Η Focus Economics εκτιμά άνοδο των εναρμονισμένων τιμών καταναλωτή 2,6% κατά μέσο όρο το 2024, και αύξηση 2,1% κατά μέσο όρο το 2025.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News