Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας, ενώ αναμένουν και μια σειρά από στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8%, ενώ ο CSI300 έχασε 1,2%.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε οριακά κάτω από την επίπεδη γραμμή, ενώ ο Topix ευρείας βάσης έκλεισε 0,01% χαμηλότερα. Ο Nikkei πέρασε για λίγο το όριο των 39.000 νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθιστώντας την πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.

Αντίθετα, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,44%, ενώ ο μικρή κεφαλαιοποίηση Kosdaq έκλεισε κατά 0,01% χαμηλότερα.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,18%, καθώς ο υποδιοικητής της Reserve Bank of Australia, Andrew Hauser, επανέλαβε τη θέση του ότι η RBA θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια προς το παρόν και δεν θα ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλός».

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων New World Development βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με τις μετοχές να υποχωρούν έως και 14,14%, αφού η εταιρεία προέβλεψε απώλεια περίπου 19 έως 20 δις. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (2,6 δις. δολάρια) για το οικονομικό έτος 2024.

Η Κίνα

Η Κίνα δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία του δείκτη προμηθειών της για τον Αύγουστο. Ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου, στο 49,1, με τη συρρίκνωση να είναι ταχύτερη σε σύγκριση με το 49,4 που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Ο δείκτης ήταν επίσης κατώτερος της διάμεσης πρόβλεψης των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίες ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 49,5, με τον δείκτη να σημειώνει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα του σε περιοχή συρρίκνωσης.

Από την άλλη πλευρά, ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας ανέβηκε στο 50,3, από το 50,2 του Ιουλίου.

Επίσης, μεταξύ των οικονομικών στοιχείων που αναμένονται από μεγάλες αγορές της περιοχής είναι οι αριθμοί του πληθωρισμού από τη Νότια Κορέα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Αυστραλίας, καθώς και στοιχεία για τις αμοιβές και τις δαπάνες των νοικοκυριών από την Ιαπωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Ακόμη και αν υλοποιηθεί η πολιτική αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, δεν θα προκαλέσει την αναζωογόνηση της στεγαστικής αγοράς, γιατί δεν έχει καμία σχέση με τις νέες απαιτήσεις κατοικιών, κυρίως προς όφελος των υπαρχόντων ιδιοκτητών», δήλωσε ο Haibin Zhu, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στο «Squawk Box Asia» του CNBC.

Το πιο σημαντικό, σημείωσε ο Zhu, είναι μια πολιτική υποστήριξης της κατανάλωσης, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg, η οποία έλεγε ότι η Κίνα σκέφτεται να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναχρηματοδοτήσουν έως και 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στεγαστικών δανείων.

Ξεχωριστά, ο PMI της Caixin για τον Αύγουστο έδειξε βελτίωση στη μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας, η οποία επεκτάθηκε στο 50,4 σε σύγκριση με το 49,8 του Ιουλίου και ξεπέρασε το 50,0 που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές