Μικρές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναζητώντας τα πατήματά τους στην έναρξη του Σεπτεμβρίου, την ώρα μάλιστα που η αργία στις ΗΠΑ (labour Day) επιδρά στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 8.375 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,23% στις 18.863 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,29% στις 7.609 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στην ανακοίνωση των δεδομένων για τους δείκτες PMI, οι οποίοι θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία αυξήθηκαν 1,5% σε ετήσιο επίπεδο τον Ιούλιο.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές

Ισπανία

Στην Ισπανία, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό όλων αυτών των μηνών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Ο δείκτης HCOB Purchasing Managers’ (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της Ισπανίας, που καταρτίστηκε από την S&P Global, διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Αύγουστο, από 51,0 τον Ιούλιο και 52,3 τον Ιούνιο. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη ένδειξη πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παρόλο που η δραστηριότητα επεκτάθηκε ελαφρά, η παραγωγή κατά τη διάρκεια του μήνα συρρικνώθηκε, η απασχόληση μειώθηκε και η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ήταν η χαμηλότερη μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση της ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές θα αποδυναμωθεί, ανέφερε η S&P Global.

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,4% φέτος και η κεντρική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη στο 2,3%, πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές