Οριακές ήταν οι διακυμάνσεις που καταγράφηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν βρήκαν τα πατήματά τους στην έναρξη του Σεπτεμβρίου, την ώρα μάλιστα που η αργία στις ΗΠΑ (labour Day) επέδρασε στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών, όπως άλλωστε και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Θουριγγία της Γερμανίας, όπου επικράτησε το ακροδεξιό AfD.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,04% και έκλεισε στις 524,86 μονάδες, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να σημειώνει απώλειες 0,7%. Στον αντίποδα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έκλεισε με κέρδη 0,78%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 8.363,84 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 18.924 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,2% στις 7.646,42 μονάδες.

Πετρέλαιο: Πτώση με φόντο την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι μετοχές της εταιρείας ακινήτων Rightmove εκτινάχθηκαν έως και 27%, αφότου ο όμιλος REA Group, που ανήκε στον Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε ότι εξετάζει στο αυστραλιανό χρηματιστήριο ότι εξετάζει πιθανή προσφορά μετρητών και μετοχών για τη Rightmove, αλλά δεν έχει ακόμη συζητήσει με την εταιρεία.

Στην Γερμανία οι μετοχές της Wolkswagen έκλεισαν με κέρδη 1,25%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψαν άνοδο 2,2%, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει δραστικά μέτρα μείωσης του κόστους. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι τα brands θα πρέπει να υποβληθούν σε «συνολική αναδιάρθρωση», πριν προσθέσει ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί ακόμη και το κλείσιμο εργοστασίων στις εγκαταστάσεις παραγωγής οχημάτων και εξαρτημάτων.

Οι δείκτες PMI

Στο μέτωπο των δεδομένων, μια σειρά από τις τελικές ανακοινώσεις των PMI της μεταποίησης από όλη την Ευρώπη επηρέασαν τις συναλλαγές. Αρνητικά μάλιστα επέδρασε η σταθεροποίηση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης, η οποία παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης, φθάνοντας στο 45,8 τον Αύγουστο καθώς επιβαρύνθηκε τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου και της S&P Global.

Κατά τα άλλα, ο μεταποιητικός PMI του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σε υψηλό 26 μηνών, στις 52,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Επίσης, στην Ισπανία, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό όλων αυτών των μηνών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Ο δείκτης HCOB Purchasing Managers’ (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της Ισπανίας, που καταρτίστηκε από την S&P Global, διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Αύγουστο, από 51,0 τον Ιούλιο και 52,3 τον Ιούνιο. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη ένδειξη πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ΟΠΑΠ οδηγό, έκλεισε πάνω από τις 1.440 μονάδες

Ένα μήνα ακριβώς χρειάστηκε το χρηματιστήριο Αθηνών για να κλείσει και πάλι πάνω από τις 1.440 μονάδες, παρά την επί δύο φορές προσπάθεια μέσα στον Αύγουστο, αρχίζοντας τον Σεπτέμβριο με θετικές προϋποθέσεις, αν και η αμερικανική αργία επέδρασε καταλυτικά στην καθίζηση του τζίρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 1.446,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.432,04 μονάδων (+0,06%) και 1.446,17 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 8,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 3.520,37 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.312,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.282,90 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές