Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον σε απόσταση μόλις 1% από το υψηλό όλων των εποχών των 5.667 μονάδων, που είχε κατακτήσει στις 16 Ιουλίου. Αυτά είναι καλά νέα, σύμφωνα με την UBS, ειδικά γι’ αυτούς που είναι long.

Αλλά μπορεί να είναι απογοητευτικά νέα – και ακριβές οι αποτιμήσεις – για όσους περιμένουν μια διόρθωση για να ενισχύσουν ή να πάρουν θέσεις. Άλλωστε, με τις μετοχές κοντά σε ιστορικά υψηλά, πολλοί επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο να υποστούν μεγάλες και επώδυνες απώλειες, μόλις και όταν έρθει η διόρθωση.

Από το ράλι του Αυγούστου στο ρυθμό της αγοράς εργασίας και της Fed

Αλλά εξετάζοντας τις μηνιαίες συνολικές αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (δηλαδή του S&P 500) από το 1945, η ανάλυση της UBS δείχνει ότι, μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι διόρθωσης μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλοι όσο πιστεύουν ορισμένοι επενδυτές.

Ειδικότερα, βάση της ανάλυσης της UBS, οι κίνδυνοι διόρθωσης από τυχαία σημεία εκκίνησης δεν είναι τόσο υψηλοί όσο συνήθως γίνεται αντιληπτοί. Υποθέτοντας ότι ένας επενδυτής αγόρασε στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε τυχαίο χρόνο, στο 28% των περιπτώσεων δεν θα έβλεπε σε καμία μελλοντική στιγμή την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να διαπραγματεύεται στο κόκκινο.

Σε μόλις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, ένας επενδυτής σε καμία περίπτωση δεν θα είχε δει την επένδυσή του να υποφέρει με απώλειες μεγαλύτερη από 5% και μόνο στο 19% των περιπτώσεων θα είχε βιώσει μια «προσωπική bear market», δηλαδή να έχει μεγαλύτερη από 20% απώλεια από τις νέες επενδύσεις τους σε μετοχές στις ΗΠΑ.

Το παράδοξο των ιστορικών υψηλών

Όπως διαπιστώνει η UBS, οι απώλειες είναι ιστορικά λιγότερο πιθανές εάν οι μετοχές βρίσκονται στο υψηλό όλων των εποχών. Ίσως παραδόξως, οι κίνδυνοι διόρθωσης από υψηλά σημεία εκκίνησης όλων των εποχών ήταν χαμηλότεροι από εκείνους από τυχαία σημεία εκκίνησης.

Στο 32% των περιπτώσεων αγοράς σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, ένας επενδυτής δεν θα είχε δει σε καμία περίπτωση την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να διαπραγματεύεται με ζημία. Σε μόλις 15% των περιπτώσεων ένας επενδυτής θα είχε δει την επενδυτική εμπειρία να βιώνει πτώση μεγαλύτερη από 20% (σε σύγκριση με ποσοστό 19% για την ίδια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο σημείο εκκίνησης).

Το γεγονός ότι τα υψηλά όλων των εποχών συχνά ακολουθούνται από περαιτέρω κέρδη μπορεί να φαίνεται αδιανόητο. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι τα υψηλά ρεκόρ δεν είναι ίδια με τις κορυφές της αγοράς.

Μπορεί το 2000 ή το 2007, όταν η αγορά ήταν σε υψηλά όλων των εποχών να φαινόταν στη συνέχεια σαν κακή ιδέα, υπήρχαν όμως πολλές περισσότερες φορές όπως το 1982, το 1992, το 1995, το 2013, το 2016, τα μέσα του 2020 και στις αρχές του 2024, όταν οι επενδυτές ανταμείφθηκαν για τη διατήρηση της πίστης.

Στόχος ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο

Τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια έχουν χαμηλότερους κινδύνους από τα χαρτοφυλάκια καθαρών μετοχών, επαναλαμβάνει η UBS. Αν λάβουμε υπόψη ένα νεοαγορασμένο χαρτοφυλάκιο 60%/40% (μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ΗΠΑ/ κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ), Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, ένας επενδυτής δεν θα είχε δει σε καμία μελλοντική στιγμή την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να υποφέρει από ζημίες άνω του 5%. Σε μόλις 5% των περιπτώσεων ένας επενδυτής θα είχε υποστεί πτώση μεγαλύτερη από 20% στην επένδυσή του από το επίπεδο αγοράς του.

Αν και η ιστορία δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντικές επιδόσεις, υποδηλώνει ότι τα ισοσκελισμένα χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν λιγότερες μεγάλες απώλειες από ό,τι μόνο οι μετοχές. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές, επειδή πολλοί επενδυτές υπερεκτιμούν τη δυνητική αξία των αγορών χρονισμού και υποτιμούν το κόστος της μη επένδυσης ενώ περιμένουν μια ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε μια βουτιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street