Ένα μήνα ακριβώς χρειάστηκε το χρηματιστήριο Αθηνών για να κλείσει και πάλι πάνω από τις 1.440 μονάδες, παρά την επί δύο φορές προσπάθεια μέσα στον Αύγουστο, αρχίζοντας τον Σεπτέμβριο με θετικές προϋποθέσεις, αν και η αμερικανική αργία επέδρασε καταλυτικά στην καθίζηση του τζίρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 1.446,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.432,04 μονάδων (+0,06%) και 1.446,17 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 8,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 3.520,37 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.312,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.282,90 μονάδες.

Καθίζηση τζίρου

Η αγορά δεν μπόρεσε να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς, παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο που ακολουθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο σήμερα κατάφερε ο γενικός δείκτης να κλείσει πάνω από τις 1.440 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από τα τέλη Ιουλίου, χωρίς όμως να δίνει το μήνυμα ότι ανέκτησε την αντίσταση που τον είχε ταλαιπωρήσει δις μέσα στον Αύγουστο.

Ωστόσο, η συσσώρευση των τελευταίων δύο εβδομάδων έδειξε, κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ότι οι πωλητές εμφανίζονται λελογισμένοι, με τους αγοραστές δίχως βιασύνη να χτίζουν θέσεις σε τίτλους που τους ενδιαφέρουν κοιτώντας πιο μεσομακροπρόθεσμα την αγορά. Επίσης, διαπιστώνει ότι το μηνιαίο spike ήταν ιδιαιτέρως υποσχόμενο για την συνέχεια.

Ο κ. Ζαχαράκης υπενθυμίζει ότι ο Σεπτέμβριος έχει από έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι επιτόκια από ΕΚΤ και FED και φυσικά το ελληνικό ενδιαφέρον από την έκθεση της σκληρής Moody’s. Μπροστά μας έχουμε παράλληλα το πακέτο της Εθνικής αλλά και πιθανές εξελίξεις στον γρίφο των ΕΛΠΕ.

Σημαντικός μήνας λοιπόν ο Σεπτέμβριος μιας και θα κριθούν πολλά για την συνέχεια. Αυτή την εβδομάδα θα δείξει αν ο MSCI ήταν ο λόγος που η Ελληνική αγορά δεν ακολουθούσε το momentum των υπολοίπων το τελευταίο διάστημα. Ο φόβος ότι οι ξένοι θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος με τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.

Τεχνικά, στον FTSE 25, οι 3.500 μονάδες διαπεράστηκαν με τις 3.524 μονάδες να είναι η αντίσταση στην παρούσα που κατοχύρωση θα δώσει περαιτέρω τάση προς τις 3.580 μονάδες. Οι 3.467 μονάδες είναι κοντινή στήριξη στην παρούσα που διάσπαση μπορεί να βγάλει πωλητές. Σύμφωνα με την Fast Finance, ο τραπεζικός συνεχίζει να είναι κλειδί για την συνέχεια μιας και σε πρώτη φάση χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.271 και σε δεύτερη κατοχύρωση των 1.293 μονάδων σε κλείσιμο για να στοχεύσουμε τις 1.350 μονάδες. Αντιθέτως μία διάσπαση των 1.247 μονάδων θα βγάλει νέους πωλητές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και Σαράντης οδήγησαν την αγορά με κέρδη 3,26% και 3,02% αντίστοιχα, ενώ οι Πειραιώς, ΟΤΕ και Aegean έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Εθνική, Jumbo, Λάμδα, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, με την Eurobank να κλείνει τελικά αμετάβλητη, αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκε πιέσεις. Στον αντίποδα, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil έκλεισαν με μικρές απώλειες, με την Autohellas να κλείνει στο -2,26%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών