Με μικρά κέρδη, αλλά ακόμη πιο χαμηλό τζίρο, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στον Σεπτέμβριο με επιφυλακτικότητα, όπως άλλωστε τελείωσε και τον Αύγουστο, στη σκιά τόσο της αμερικανικής αργίας όσο και της αναμονής της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,26% στις 1.434,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.485,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,30% στις 1.269,45 μονάδες.

Οι 4+2 μετοχές που «έσωσαν» το ΧΑ από το κραχ του Αυγούστου [πίνακας]

Συγκέντρωση δυνάμεων

Μπορεί ο Αύγουστος να έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με σταθεροποιητικές τις δύο τελευταίες εβδομάδες του, παρόλα αυτά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance διαπιστώνει ότι το μηνιαίο spike ήταν ιδιαιτέρως υποσχόμενο για την συνέχεια. Η αγορά προφανώς και περίμενε βασανιστικά την συνεδρίαση του MCSI της Παρασκευής με το τζίρο να εκτινάσσεται.

Κατά τον κ. Ζαχαράκης, οι πωλητές εμφανίζονται λελογισμένοι, με τους αγοραστές δίχως βιασύνη να χτίζουν θέσεις σε τίτλους που τους ενδιαφέρουν κοιτώντας πιο μεσομακροπρόθεσμα την αγορά. Ο Σεπτέμβριος, άλλωστε, έχει από έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι επιτόκια από ΕΚΤ και FED και φυσικά το ελληνικό ενδιαφέρον από την έκθεση της σκληρής Moody’s.

Μπροστά μας έχουμε παράλληλα το πακέτο της Εθνικής αλλά και πιθανές εξελίξεις στον γρίφο των ΕΛΠΕ. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σημαντικά κέρδη την εβδομάδα που πέρασε σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά κάτι που δείχνει ότι θέλει να έρθει και πάλι στο προσκήνιο, κατά τον κ. Ζαχαράκη.

Σημαντικός μήνας λοιπόν ο Σεπτέμβριος μιας και θα κριθούν πολλά για την συνέχεια. Αυτή την εβδομάδα θα δείξει αν ο MSCI ήταν ο λόγος που η Ελληνική αγορά δεν ακολουθούσε το momentum των υπολοίπων το τελευταίο διάστημα. Ο φόβος ότι οι ξένοι θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος με τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ, η ΕΛΧΑ και η Motor Oil σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Σαράντης, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Coca Cola, Τιτάν, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Στον αντίποδα, ΔΑΑ και Aegean σημειώνουν απώλειες 1,16% και 1,01% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΔΕΗ και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή είναι οι Autohellas, Cenergy και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών