Ο Αύγουστος ήταν ένας απίστευτα ταραχώδης μήνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτοξεύεται για λίγο σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά Covid-19.

Και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ήταν ανάμεσα σε εκείνες που επλήγησαν περισσότερο, καθώς οι απώλειες του μήνα άγγιξαν το 3,2%.

Ο καταλύτης γι’ αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Bank ήταν τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δημιούργησαν φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγούν σε ύφεση. Οι αγορές αντέδρασαν σπασμωδικά με το carry trade του γιεν και την τεράστια πτώση στις ιαπωνικές αγορές.

Alpha Bank: Τι «βλέπει» για τις αγορές – Ποιους κλάδους συστήνει στους επενδυτές

Ενδεικτικό ήταν ότι ο Topix της Ιαπωνίας υποχώρησε πάνω από -12% σε μία μόνο ημέρα στις 5 Αυγούστου.

Αλλά η ηρεμία επέστρεψε γρήγορα, μετά από τα καλύτερα στοιχεία, ενώ το μήνυμα από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell στο Jackson Hole βοήθησε να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Έτσι, οι περισσότερες μετοχικές αγορές και ομόλογα αυξήθηκαν τον Αύγουστο.

Η εικόνα του Χρηματιστήριο Αθηνών

Η «ρηχή» και η εκ φύσεως έντονα συναισθηματική αγορά των Αθηνών, δεν μπορούσε να παραμείνει σε ισορροπία, χάνοντας μέσα σε μία ημέρα έως και 110 μονάδες. Έφτασε στις 1.320 μονάδες, τι οποίες άφησε τελευταία φορά στις 17 Ιανουαρίου, για να πάρει μέρος των κερδών του τις επόμενες ημέρες.

Οι 3 συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών που χαρακτηρίστηκαν ως «sell off» επέφεραν σωρευτικές απώλειες 10,45%, στη σκιά των (τελικά αφορμών) της ανάφλεξης της γεωπολιτικής κρίσης στη Μ. Ανατολή και των υφεσιακών φόβων στις ΗΠΑ.

Οι επόμενες 8 συνεδριάσεις (με μόλις 2 μέτρια πτωτικές εξ αυτών) είχαν έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον, και μάλιστα σε μια μεγάλη παλέτα μετοχών, με τα κέρδη να φτάνουν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 6,7% από το βαρύ κλείσιμο της 5ης Αυγούστου και τον γενικό δείκτη να κάνει τοπικό υψηλό στις 1.455 μονάδες, πριν μπει σε πλάγια πορεία μέχρι και την ολοκλήρωση του Αυγούστου.

Συνολικά όμως η αγορά έκλεισε αρνητικά τον Αύγουστο, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 3,18%. Ο FTSE 25 έχασε 3,69% και ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,03%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών