Έντονες διαφωνίες έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επίκεντρο την οικονομία της ευρωζώνης και τις προοπτικές της,  ένα χάσμα που θα μπορούσε να διαμορφώσει τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων για μήνες, καθώς ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης φοβούνται ύφεση και άλλοι εστιάζουν στις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

H EKT προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και αναμένεται ευρέως να συνεχίσει και τον Σεπτέμβριο την αποκλιμάκωση. Ωστόσο οι μελλοντικές αποφάσεις θα είναι πιο πολύπλοκες καθώς στη ζυγαριά των αποφάσεων μπαίνει η  οικονομία του μπλοκ, που εισέρχεται σε μια επισφαλή κατάσταση, σύμφωνα με 12 πηγές.

Γαλλία: Χαμηλό τριών ετών «χτύπησε» ο πληθωρισμός [γράφημα]

Ο πυρήνας της συζήτησης αφορά τον τρόπο με τον οποίο η αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης και μια πιθανή ύφεση θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό – την τελική εστίαση της τράπεζας – καθώς προσπαθεί να τον μειώσει στο 2% μέχρι το τέλος του 2025.

To στρατόπεδο των περιστεριών

Τα περιστέρια της πολιτικής, που παραμένουν στη μειοψηφία, υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι πιστεύεται, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και οι επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει εργατικό δυναμικό αρχίζουν να μειώνουν τις κενές θέσεις εργασίας, αφήνοντας την αγορά εργασίας πιο μαλακή.

O κίνδυνος επιστροφής σε πληθωρισμό κάτω του στόχου είναι πραγματικός

Μόλις μειωθεί η απασχόληση, μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται γρήγορα η κατανάλωση και να δημιουργείται μια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση.

«Αυτό θα αποδυνάμωνε τις πιέσεις στις τιμές ταχύτερα από ό,τι προβλέπουμε τώρα, οπότε νομίζω ότι ο κίνδυνος επιστροφής σε πληθωρισμό κάτω του στόχου είναι πραγματικός» εξηγεί μια πηγή.

Αυτό θα υποδήλωνε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη για τη μείωση των επιτοκίων και τη θωράκιση της οικονομίας, υποστηρίζοντας την υπόθεση της ταχύτερης μείωσης των επιτοκίων, λένε.

Ο πληθωρισμός, που μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο, προβλέπεται τώρα να αυξηθεί και πάλι προς το τέλος του έτους και να επανέλθει στο 2% μόνο στα τέλη του 2025.

Το στρατόπεδο των γερακιών

Οι συντηρητικοί, ή τα γεράκια στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι κυριαρχούν στη συζήτηση για την πολιτική από την έναρξη των ταχέων αυξήσεων των επιτοκίων το 2022, υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά στοιχεία της ανάπτυξης υπερτερούν επίμονα των αδύναμων αποτελεσμάτων των ερευνών και ότι η οικονομία αντέχει.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους περιλαμβάνεται η κατανάλωση, η εξαιρετική τουριστική περίοδο και η ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών που εκτιμούν ότι διασφαλίζουν την ανάπτυξη.

Επιπλέον, η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο για πληθωρισμό 2%, οπότε τα πραγματικά εισοδήματα ανακάμπτουν γρήγορα και θα πρέπει να συνεχίσουν να μονώνουν την οικονομία.

Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο

Ενώ η βιομηχανία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και θα μπορούσε να παρασύρει τη Γερμανία σε ύφεση, αυτό είναι περισσότερο ένα διαρθρωτικό ζήτημα που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιλυθεί, οπότε η νομισματική πολιτική έχει μικρό ρόλο, ανέφεραν πολλές από τις πηγές.

Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της αργής μείωσης των επιτοκίων, ίσως μία ανά τρίμηνο, έως ότου η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%.

Τα γεράκια είναι επίσης πιθανό να πολεμήσουν οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής που θα μεταθέσει την ημερομηνία επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2026, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σναμπέλ, εξέχουσα μορφή των γερακιών υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα πρέπει να υπερισχύουν της ανάπτυξης.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο μας» είπε σε ομιλία της την Παρασκευή. «Ενώ οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, μια ήπια προσγείωση εξακολουθεί να φαίνεται πιο πιθανή από μια ύφεση».

Η συνεδρίαση του Οκτωβρίου

Το ρήγμα είναι απίθανο να επηρεάσει την απόφαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ευρεία συναίνεση για μείωση των επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.

Θα μπορούσε όμως να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επικοινωνεί την απόφαση, μεταβάλλοντας τις προσδοκίες για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Η τράπεζα είναι απίθανο να απορρίψει την προσέγγισή της «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» για τον καθορισμό της πολιτικής, οπότε δεν θα υπάρξει δέσμευση για τον Οκτώβριο, αλλά τα περιστέρια θέλουν η Λαγκάρντ να τονίσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και να σηματοδοτήσει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν back-to-back μειώσεις.

Τα γεράκια φοβούνται ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα αυξήσει υπερβολικά τις προσδοκίες της αγοράς, βάζοντας την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση. Οι επενδυτές βλέπουν ήδη 40% έως 50% πιθανότητα μείωσης τον Οκτώβριο και ένα τέτοιο ήπιο μήνυμα θα ενίσχυε μόνο αυτά τα στοιχήματα.

«Νομίζω ότι οι τριμηνιαίες μειώσεις μας εξυπηρετούν καλά και τα δεδομένα απλώς δεν υποστηρίζουν την επιτάχυνση αυτού του ρυθμού», δήλωσε μια τρίτη πηγή.

Η ομιλία της Λαγκάρντ

Ενώ οι διοικητές θα συμφωνήσουν σχετικά με το κείμενο της δήλωσης πολιτικής, η Λαγκάρντ απολαμβάνει κάποια ελευθερία στην εκφορά του μηνύματος και μπορεί να επιλέξει να δώσει έμφαση σε ορισμένα σημεία.

FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks to reporters following the Governing Council’s monetary policy meeting at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, January 25, 2024. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Οι απόψεις των οικονομολόγων για τις προοπτικές της οικονομίας δεν συγκλίνουν αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι απέχουν πολύ από το να είναι λαμπρές.

«Ακόμα και αν οι ΗΠΑ αποφύγουν την ύφεση, η Ευρώπη μπορεί να μην το κάνει» τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Macquarie, Thierry Wizman.

Ο Wizman υποστήριξε ότι η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα επιδεινώνει την ύφεση, ενώ ο πιθανός αντίκτυπος στην πολιτική σταθερότητα από την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει το καταναλωτικό κλίμα.

Η ABN Amro  αναμένει συνεχή, αν και ισχνή, ανάπτυξη. «Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική», δήλωσε η ABN. «Το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να δαπανήσουν τα πραγματικά κέρδη εισοδήματος, ιδίως στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή