Η οικονομία της Κίνας παραμένει ασταθής και οι νέοι ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Πολλοί κινέζοι νέοι δεν έχουν ιδέα για το πόσο δύσκολο θα είναι το οικονομικό τους μέλλον, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη γενιά των γονιών τους, σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη υποχωρούσε ακόμη και πριν από την Covid-19, αλλά οι περιορισμοί στην κίνηση λόγω πανδημίας έπληξαν όχι μόνο τη δραστηριότητα, αλλά και την αυτοπεποίθηση που έβαλε την Κίνα σε μια νέα κανονικότητα φθίνουσας ανάπτυξης, η οποία πρόκειται να επιταχυνθεί.

Κίνα: Οι νέοι εγκαταλείπουν την ιδέα του γάμου – Δεν έχουν λεφτά, ακόμα και οι εύποροι ζορίζονται

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι θα επιτύχουν τον στόχο ανάπτυξης του 5% στα τέλη του 2024, αλλά οι προβλέψεις των αναλυτών είναι αρκετά χαμηλότερες. Αρκετοί έγκριτοι μελετητές δεν πιστεύουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται καν.

Η γενιά των 50άρηδων και των 60άρηδων που συνταξιοδοτείται τώρα, λαμβάνουν μέτριες αλλά επαρκείς συντάξεις και ιδιόκτητες κατοικίες, έτσι ώστε οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούν να ζήσουν άνετα το υπόλοιπο του βίου τους.

Οι επόμενες γενιές αντιμετωπίζουν πολύ δυσκολότερες συνθήκες.

Η αδυναμία να αγοράσει κανείς σπίτι και αυτοκίνητο με εισόδημα μεσαίας τάξης δεν περιορίζεται στην Κίνα. Πολλοί νέοι-ενήλικες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν πλέον συνηθίσει να δουλεύουν δύο δουλειές και να ζουν στο πατρικό για περισσότερο από ό,τι οι γονείς τους.

Αλλά στην Κίνα, ο πόνος είναι μεγαλύτερος λόγω του ύψους από το οποίο έχει πέσει η οικονομία, ιδιαίτερα για τους μορφωμένους νέους (ηλικίας 16-24). Δεν είναι πλέον ασυνήθιστο για απόφοιτους ελίτ ιδρυμάτων να αναλαμβάνουν θέσεις χειρωνακτικής εργασίας λόγω της διογκωμένης ανεργίας στην ηλικιακή τους ομάδα. Μόλις αυτό το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 21,3% τον Ιούνιο του 2023, οι κινεζικές αρχές απλώς σταμάτησαν να δημοσιοποιούν τα δεδομένα.

Για μήνες, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής αναθεώρησε τον τρόπο υπολογισμού της ανεργίας των νέων και όταν ο οργανισμός άρχισε να αναδημοσιεύει φέτος, το νέο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο.

Αλλά αφού έφτασε στο ναδίρ περίπου στο 13% τον Ιούνιο, θα μπορούσε να φτάσει στο 18% τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας Λιου Αϊχούα απέδωσε την άνοδο στην περίοδο αποφοίτησης.

Οι πρόσφατα αποφοιτήσαντες που καταφέρνουν να βρουν δουλειές στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, που κάποτε θεωρούνταν λαμπρό πεδίο εργασίας, βρίσκονται τώρα στο έλεος των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν μια τόσο μεγάλη δεξαμενή μορφωμένων νέων που αναζητούν εργασία και από τους οποίους να επιλέξουν, ώστε να καταπονούν  υπερβολικά ή απλώς να απολύουν όσους δεν υποκύπτουν σε εξαντλητικούς φόρτους και ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Κάποιοι μαρτυρούν ότι δεν έχουν την ευχέρεια να κάνουν ένα δώρο στον/στην σύντροφό τους.

Το Barron’s ρώτησε έναν μπάρμαν στο πολυτελές μπαρ Still Fun του Chengdu, πώς ήταν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. «Δεν ήταν καλά εδώ και καιρό, και δεν ήταν καλά ούτε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», είπε.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στη νεολαία της Κίνας είναι πάρα πολλές για να κατανοηθούν πλήρως σε αυτό το πρώιμο ακόμα στάδιο. Υπάρχει το φαινόμενο της εγκατάλειψης, κατά το οποίο ο νεαρός εργαζόμενος εξαντλημένος, μένει στο πατρικό ή μετακομίζει σε μια αγροτική περιοχή με χαμηλά ενοίκια, αλλά χωρίς δουλειά και κοινωνική ζωή.

Συνεχίζει να υπάρχει μια τάση νεαρών εργαζομένων τεχνολογίας που έχουν γευτεί την επαγγελματική ζωή «996» (9 π.μ. έως 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα), οι οποίοι αποφάσισαν να «αράξουν», να κάνουν την ελάχιστη δυνατή εργασία χωρίς να νοιάζονται αν θα απολυθούν.

Η οικονομική ύφεση ώθησε πολλούς νεολογισμούς που περιγράφουν την αυξανόμενη ανία των νέων. Ο πιο πρόσφατος είναι το «γεύμα του φτωχού», ένας όρος που χρησιμοποιείται περιπαικτικά από τους καταναλωτές αλλά αποτελεί και διαφημιστικό υλικό από φτηνά εστιατόρια. Ένα μπολ με νουντλς, ίσως, ή ένα απλό πιάτο ρύζι με λίγο χοιρινό και μερικά λαχανικά.

Αναλυτές της Barclays ανέφεραν σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός και η μείωση της εταιρικής κερδοφορίας έχουν επιδεινώσει την πτώση των τιμών των ακινήτων και προκάλεσαν την σχεδόν διετή κρίση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Κίνα.

«Επιπλέον, βλέπουμε ορισμένα ανησυχητικά σημάδια ενός φαύλου κύκλου μεταξύ μισθών και τιμών, με μείωση της αύξησης των μισθών/αύξηση της ανεργίας που πάνε χέρι-χέρι με πτωτικούς δείκτες τιμών», σημείωσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή