Την εξαγορά του βρετανικού portal ακινήτων Rightmove ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο όμιλος REA, που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής επιχείρησης ακινήτων.

Η αυστραλιανή εισηγμένη εταιρεία ακινήτων, η οποία ελέγχεται από την Murdoch’s News Corp, ανακοίνωσε στο αυστραλιανό χρηματιστήριο ότι εξετάζει πιθανή προσφορά μετρητών και μετοχών για τη Rightmove, αλλά δεν έχει ακόμη συζητήσει με την εταιρεία.Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της Rightmove έκαναν άλμα 25% και βρέθηκε  στην κορυφή του FTSE 100. Οι μετοχές του Ομίλου REA κατέγραψαν πτώση έως και 6%.

Κληρονομικές διαμάχες: Από τους Μέρντοχ, στους Ανιέλι και τους Κοχ

Το Rightmove είναι το κορυφαία portal ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρησιμοποιείται από κτηματομεσίτες για τη διαφήμιση ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση. Ο όμιλος REA που εδρεύει στη Μελβούρνη δεν αποκάλυψε το ύψος της προσφοράς ωστόσο το βρετανικό εταιρεία είχε χρηματιστηριακή αποτίμηση  4,34 δισ. λιρών στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.

Ο όμιλος REA

Στη δήλωσή του, ο όμιλος REA είπε ότι βλέπει τη δυνητική εξαγορά ως μια «ευκαιρία μετασχηματισμού» και ανέφερε «σαφείς ομοιότητες» μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως ισχυρή αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, μερίδιο αγοράς και «υψηλά ευθυγραμμισμένες πολιτιστικές αξίες».

Ο Όμιλος REA, στον οποίο η News Corp κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 61%, διαχειρίζεται μια σειρά από ιστοσελίδες ακινήτων στην Αυστραλία, καθώς και αρκετά brands στην Ινδία και τις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τους νόμους εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η REA έχει πλέον προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να υποβάλει επίσημα μια προσφορά ή να αποχωρήσει μετά τη δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, το προηγούμενο εγχείρημα του Ομίλου REA στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε σκληρή πίεση  από την αγορά. Η εταιρεία πούλησε τον ιστότοπό της PropertyFinder Group στην ανταγωνιστική Zoopla της Rightmove το 2009, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης.

Η αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιο θετικές προοπτικές καθώς η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αναμένεται να ενισχύσει τις συναλλαγές. Αλλά η Rightmove πρόκειται να αντιμετωπίσει αντίθετους ανέμους μετά την εξαγορά της ανταγωνιστικής τοποθεσίας OnTheMarket από την αμερικανική εταιρεία ακινήτων CoStar.

Η εκτίμηση της Jefferies

Οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν σε σημείωμα ότι ο όμιλος REA δεν φαίνεται να πτοείται από τον αυξημένο ανταγωνισμό της αγοράς, έχοντας προηγουμένως αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την CoStar στις ΗΠΑ, μέσω της επένδυσής του στο realtor.com.

Παρά τις περιορισμένες «διασυνοριακές συνέργειες» μεταξύ των δύο εταιρειών, οι αναλυτές της Jefferies σημείωσαν επίσης ότι η Rightmove θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ισχυρή διαχείριση και τεχνογνωσία της REA στους «στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης» της Rightmove, δηλαδή στεγαστικά δάνεια, εμπορικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ενοικίασης.

«Αξίζει να πιστώσουμε ότι η REA είναι ένας ισχυρός φορέας εκμετάλλευσης στην Αυστραλία, έχοντας λάβει μερίδιο εσόδων από τον #2 παίκτη DHG τα τελευταία έξι χρόνια», είπαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην αντίπαλη αυστραλιανή πύλη ακινήτων Domain Group..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή