Το brain drain στη Ρωσία έχει γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας της. Αυτή είναι η άποψη του καθηγητή του London Business School, Richard Portes, ο οποίος έδωσε πρόσφατα συνέντευξη για τη ρωσική οικονομία στο Business Insider.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ρωσίας δεν σχετίζεται με τις κυρώσεις ή το μειωμένο εμπόριο ενέργειας. Το μεγαλύτερο δίλημμά της είναι ότι χάνει τους εργαζομένους της, κυρίως υψηλής εξειδίκευσης, λέει ο Portes. Πρόκειται για ανθρώπους που φεύγουν σωρηδόν εν μέσω της εξοντωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ρωσία: Kαλεί Ιράν και Ινδία – Πώς ο Πούτιν με 70 δισ. ανατρέπει τις εμπορικές ισορροπίες

Το μέλλον για τη Ρωσία

Ο Portes προβλέπει ότι το μέλλον θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους αμέτρητους Ρώσους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, με τη Ρωσία να χάνει περίπου ένα εκατομμύριο δικούς της πολίτες μέσα στο έτος που ακολούθησε την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πολλοί από αυτούς τους πολίτες ανήκαν στις νεότερες και πιο μορφωμένες δημογραφικές ομάδες της Ρωσίας: το 86% όσων εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 2022 ήταν κάτω των 45 ετών και το 80% όσων έφυγαν είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Πολλοί από αυτούς που έφυγαν ανήκαν επίσης στις πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες της ρωσικής κοινωνίας και πήραν μαζί τους τα μετρητά τους. Το κράτος έχασε σχεδόν 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθώς οι Ρώσοι μετέφεραν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις στο εξωτερικό.

Άλλα προβλήματα

Αυτές οι απώλειες έχουν συναθροιστεί με ένα ρωσικό brain drain και ο αντίκτυπός του έχει ήδη γίνει έντονα αισθητός, δήλωσε ο Portes, προσθέτοντας ότι θα επιδεινώσει άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, όπως η αυξανόμενη κρίση πληθωρισμού.

Κατά την επόμενη δεκαετία, η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια οικονομία που εξαρτάται κυρίως από τους φυσικούς της πόρους και όχι από τις πιο καινοτόμες βιομηχανίες, εκτίμησε ο Portes. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που έχουν προβλέψει άλλοι οικονομικοί αναλυτές, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί, καθώς οι πόροι της απομυζούνται από τον πόλεμο.

Αυτό σημαίνει επίσης μια χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τους Ρώσους, είπε ο Portes. καθώς η ποιότητα των πάντων, από την εκπαίδευση μέχρι την ιατρική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή