Επίσημο αίτημα ένταξης στην ομάδα των BRICS φέρεται να κατέθεσε η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο.

Η ομάδα των BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, είπε ο λαός.

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Η τουρκική οικονομία

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά κινείται η ανάπτυξη στην Τουρκία, αν και φαίνεται ότι θα υπάρχει χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις προβλέψεις. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Πάντως, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ετήσια ανάπτυξη 3,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΕΠ προσαρμοσμένο για εποχικές και ημερολογιακές επιδράσεις διευρύνθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, από 1,4% κατά την προηγούμενη περίοδο.

Το τριμηνιαίο ποσοστό δείχνει «ορατή εξασθένηση» με επιβράδυνση της εγχώριας κατανάλωσης, του κύριου μοχλού της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο τέλος του έτους στο 3% από 3,5%.

Τουρκία: Δένει τα χέρια του Ερντογάν ο πληθωρισμός – Χάνεται το «όπλο» των μισθών

Τουρκία: Οι παράγοντες ανόδου του ΑΕΠ

Η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Τουρκίας προήλθε από την εγχώρια ζήτηση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών να τροφοδοτούν τις βραχυπρόθεσμες αγορές. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σχεδόν έξι φορές στο 50% από πέρυσι για να συγκρατήσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 60%.

Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση.

Η νομισματική πολιτική για την Τουρκία

Η νομισματική αρχή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πρώτοι δείκτες δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών παρακολουθούνται στενά για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική πλήττει ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ιδίως στην κλωστοϋφαντουργία. Κορυφαίοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν επιχειρήσεις παραγωγής ενδυμάτων διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό, τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη χρηματοδότησης. Ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε κατά 1,8% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μόλις και μετά βίας ωθήθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ – ο οποίος έχει επιτηρήσει την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από τον διορισμό του πέρυσι – κινείται σε μια λεπτή γραμμή καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε βαθιά συρρίκνωση. «Οι προκαταρκτικοί δείκτες δείχνουν ότι η εξισορρόπηση της ανάπτυξης συνεχίζεται», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η επιβράδυνση

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα είναι πιθανότατα πιο έντονη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. σε έκθεσή τους πριν από την ανακοίνωση της Δευτέρας.

Η ασθενέστερη ζήτηση θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά επίσης «αυξάνει τον κίνδυνο αναστροφής της πολιτικής, που είναι ο κύριος κίνδυνος για τις προβλέψεις μας», ανέφεραν.

Η επιλογή Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευνοούσε συνήθως την ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών, τονώνοντας την οικονομία μέσω εξαιρετικά φθηνών δανείων. Αυτή η περίοδος έληξε μετά την επανεκλογή του το 2023, όταν επέτρεψε στον Σιμσέκ να υιοθετήσει ένα πιο συμβατικό μείγμα πολιτικής. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Οι Αρχές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 40% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου θα δημοσιευθούν την Τρίτη και πιθανότατα θα δείξουν επιβράδυνση κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, γεγονός που ευνοείται κυρίως από τις επιδράσεις της στατιστικής βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή