Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν οι κυβερνήσεις Κύπρου – Ελλάδας, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ για το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης.

Ύστερα από το βραχυκύκλωμα των προηγούμενων ημερών και έντονο παρασκήνιο, κυπριακά μέσα αναφέρουν πως ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε τελικά στην πρόταση που από την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Ποιοι και γιατί μπλοκάρουν την επένδυση των 2 δισ. ευρώ

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. τον χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε άλλα ποσά που θα κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρεώσης των καταναλωτών, όπως τονίζει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Oι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης.

Τι προηγήθηκε

Στα τέλη Αυγούστου η επένδυση των 2 δισ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου οδηγούνταν σε νέο αδιέξοδο, ύστερα και από την τελευταία τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, τη ΡΑΑΕΥ και εκπροσώπους του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της ΡΑΕΚ.

Στις 23 Αυγούστου σε ένα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ηλεκτρισμένο κλίμα, η κυπριακή πλευρά επέμενε στη θέση της να μην επιβαρυνθούν οι κύπριοι καταναλωτές από την έναρξη του έργου το κόστος για τον Great Sea Interconnector που έχει λάβει και τη χρηματοδότηση ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Η επιμονή της ΡΑΕΚ ήταν να μην αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφαση της βραχυκυκλώνει το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ε.Ε. και την άρση του ενεργειακού της απομονωτισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο που ανέλαβε να διασώσει κατόπιν και της παραίνεσης της κυπριακής δημοκρατίας ο ΑΔΜΗΕ, παίρνοντας το χρηματοδοτικό ρίσκο και έχοντας μάλιστα αναθέσει και την εκτέλεση του έργου στη γαλλική Nexans, έδειχνε να ναυαγεί.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τόσο με τις τότε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού όσο και του Γιώργου Παπαναστασίου έδειχναν ότι στηρίζουν την απόφαση της ΡΑΕΚ, που σε σχέση με τα όσα εφαρμόζονται διεθνώς σε τέτοια έργα με ρυθμιζόμενες αποδόσεις και έσοδα, απέρριπτε την ανάκτηση του κόστους του έργου από την έναρξη της κατασκευής του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σταθερές τιμές για τον Σεπτέμβριο ανακοινώνουν οι πάροχοι
Ενέργεια |

Κληρώνει για τις τιμές και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Σήμερα οι χρεώσεις των παρόχων

Τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις οικιακές καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, ανακοινώνουν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου οι πάροχοι - Αφορούν στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο - Το ύψος της επιδότησης