
Η Φινλανδία παρουσίασε σχέδια για πλήρη απαγόρευση της αγοράς ακινήτων από ορισμένους ξένους υπηκόους, καθώς προέκυψαν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με αγορές που «κρύβουν» διασυνδέσεις με τη Ρωσία κοντά σε κρίσιμες υποδομές.
Ο υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν παρουσίασε τη Δευτέρα μια πρόταση για να σταματήσουν οι Ρώσοι να κάνουν οποιεσδήποτε αγορές στο έδαφος του νέου μέλους του ΝΑΤΟ που μοιράζεται τα μακρύτερα χερσαία σύνορα με τον ανατολικό του γείτονα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.
Προχωρά η Ευρώπη με τα παγωμένα ρωσικά assets ανεξάρτητα απο τις ΗΠΑ
«Το σχέδιό μας καταρτίστηκε λόγω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας και στην αξιολόγηση που έγινε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χάκανεν στους δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν θα κατονομάζει ρητά τη γειτονική χώρα.
Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των Φινλανδών, πολιτικών και κοινού, έχουν ενταθεί
Ο νόμος θα ισχύει για τους πολίτες των χωρών των οποίων η πατρίδα έχει «παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ενός άλλου κράτους και θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της Φινλανδίας». Η απαγόρευση θα αφορούσε επίσης νομικά πρόσωπα «που έχουν την έδρα τους στο έδαφος ενός τέτοιου κράτους ή που ανήκουν ή επηρεάζονται από πολίτη ή οντότητα ενός τέτοιου κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η φινλανδική κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης την «αποτελεσματικότερη» απαλλοτρίωση και εποπτεία περιουσιακών στοιχείων «κεντρικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας και την ασφάλεια του εφοδιασμού», αναφέρεται.
Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των Φινλανδών, πολιτικών και κοινού, έχουν ενταθεί σχετικά με την απόκτηση περιουσίας από άτομα που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν δεσμούς με αυτήν. Η Φινλανδία -η οποία προσχώρησε στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον περασμένο Απρίλιο- έχει ήδη προωθήσει νομοθεσία που επιτρέπει στο κράτος να παρεμβαίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας σε συναλλαγές ακινήτων πριν αυτές πραγματοποιηθούν και στη συνέχεια να μπλοκάρει μια σειρά από αγορές.
Ο φόβος των Φινλανδών
Χαρακτηριστική η περίπτωση απαγόρευσης της πώλησης ενός πρώην γηροκομείου στα δυτικά της χώρας κοντά σε μια στρατιωτική τοποθεσία, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Με την πάροδο των ετών υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές στη Φινλανδία που ανέδειξαν ύποπτα ακίνητα, ορισμένα από τα οποία περιείχαν οχυρωματικά έργα με πεδία ελικοδρομίων, ζημιογόνα ξενοδοχεία που διατηρήθηκαν στη ζωή με ιδιοκτήτες που συνδέονται με τη Ρωσία, καθώς και αγορές σε τοποθεσίες κοντά σε κρίσιμες υποδομές.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε στο Bloomberg News τον Ιούνιο ότι ο κίνδυνος είναι ότι τέτοια ακίνητα «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάποιες πράξεις ζημίας ή ενδεχομένως ως προγεφύρωμα σε σχέση με κάποια μεγαλύτερη επιχείρηση».
Η πρόταση να εμποδιστούν οι Ρώσοι να αποκτήσουν ακίνητα στη Φινλανδία έρχεται λιγότερο από δύο μήνες μετά την ψήφιση νόμου που επιτρέπει την απώθηση των μεταναστών που στέλνει στα ανατολικά σύνορά της η Ρωσία στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου του Κρεμλίνου. Αυτός ο προσωρινός νόμος έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτό που το Ελσίνκι θεωρεί ως προσπάθεια του Κρεμλίνου να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας μέσω της μετανάστευσης κατά μήκος των συνόρων των 1.300 χιλιομέτρων.


Latest News

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Γιατί η Southwest Airlines «στράβωσε» με την αντιστάθμιση κινδύνου στα καύσιμα
Η Southwest Airlines, μοναδική στον κλάδο των αερομεταφορών για τη συνεχιζόμενηδέσμευσή της στην αντιστάθμιση, λέει ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ δαπανηρό