Βαρύ πλήγμα στη κυβερνητική συμμαχία, επέφερε η νίκη του AfD στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Θουριγγία και στη Σαξονία. Στις τοπικές εκλογές που έγιναν στη Γερμανία, κυριάρχησαν τα θέματα του μεταναστευτικού και της ασφάλειας δίνοντας στην ακροδεξιά την δυνατότητα να πάρει, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πρωτιά στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ενώ ήρθε δεύτερο -με οριακή διαφορά- στη Σαξονία.

Την ώρα που απομένει μόνο ένας χρόνος για τις εθνικές εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα αποτελέσματα της Κυριακής φαίνεται ότι θα αυξήσουν την πίεση στον Σολτς, προκειμένου να σκληρύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική της Γερμανίας γύρω από το μεταναστευτικό. Θα εντείνει δε τη συζήτηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Μεγάλη συμβολική αξία

Με συνολικό πληθυσμό λίγο πάνω από έξι εκατομμύρια, τα δύο ανατολικά κρατίδια σπάνια απασχολούν την εθνική επικαιρότητα και τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία πρακτική σημασία για τον συσχετισμό δυνάμεων στο Βερολίνο.

Παρά το αποτέλεσμά του, το AfD είναι απίθανο να καταλήξει να κυβερνήσει κάποιο από τα κρατίδια, διότι θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ένα αντίπαλο κόμμα και τα περισσότερα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί του.

Ωστόσο, η νίκη του ακροδεξιού κόμματος έχει υψηλή συμβολική αξία στη Γερμανία, όπου καμία ακροδεξιά ομάδα δεν έχει κερδίσει κρατικές ή γενικές εκλογές από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όπου τα κεντρώα κόμματα έχουν κρατήσει με επιτυχία το AfD εκτός εξουσίας από τη δημιουργία του το 2013.

Σειρά σκανδάλων έχουν πλήξει το AfD σε εθνικό επίπεδο

Πέφτει η δημοτικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού

Μια έρευνα της δημοσκοπικής ομάδας Forsa την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων υποστηρίζει ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού. Η υποστήριξη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Scholz, ή SPD, ανέρχεται στο 15% σε εθνικό επίπεδο.

Οι δημοσκόποι αναμένουν ότι το AfD θα τερματίσει πρώτο στο Βρανδεμβούργο, ένα άλλο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας, στις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το κόμμα είναι πιο αδύναμο σε εθνικό επίπεδο, όπου σήμερα συγκεντρώνει περίπου 16% μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Πώς μία επίθεση ενίσχυσε το AfD

Μια φονική επίθεση με μαχαίρι από έναν Σύρο αιτούντα άσυλο πριν από μια εβδομάδα που άφησε τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες και για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, θεωρείται ότι έδωσε ώθηση στο AfD, την τελευταία στιγμή. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, μετά από μια αρχική αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων την περασμένη εβδομάδα ως αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση.

Οι αιτούντες άσυλο που αντιμετωπίζουν την απέλαση σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα λαμβάνουν πλέον πλήρη επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, ανακοίνωσε το Βερολίνο την Πέμπτη. Τα μαχαίρια θα απαγορευτούν σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και τεχνητή νοημοσύνη για την ταυτοποίηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Ακόμη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέλασε 28 καταδικασμένους εγκληματίες πίσω στο Αφγανιστάν με ναυλωμένη πτήση προς την Καμπούλ, για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία. Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συναντηθεί με τη συντηρητική αντιπολίτευση την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της μετανάστευσης, την ενίσχυση των απελάσεων και τη βελτίωση της ασφάλειας.

Χαμηλά ποσοστά κατέγραψε η συμμαχία του Σολτς

Έκκληση του Όλαφ Σολτς για αποκλεισμό των ακροδεξιών

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, ο Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση προς τα κυρίαρχα κόμματα να αποκλείσουν τους «ακροδεξιούς εξτρεμιστές». Ο λόγος είναι ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να έρχεται στην πρώτη θέση στη Θουριγγία και στη δεύτερη θέση στη Σαξονία.

Ακόμη, ο Σολτς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πικρά» και «ανησυχητικά». «Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει αυτό. Το AfD κάνει ζημιά στη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», δήλωσε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα κατέγραφαν ποσοστό που θα βρισκόταν κάτω από τον εκλογικό πήχη, δεν επαληθεύτηκαν.

Επίσης, οι αναλυτές δηλώνουν ότι ο πιο πιθανός αντίκτυπος των αποτελεσμάτων θα είναι η αύξηση των διαξιφισμών εντός του ιδεολογικά ετερόκλητου συνασπισμού του Σολτς. «Θα διεκδικήσουμε τις θέσεις μας ακόμη πιο έντονα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος SPD. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας οδηγούν κόμματα που βρέθηκαν έξω από ένα κοινοβούλιο.»

Δυσκολεύει η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στα κρατίδια

Αρκετά δύσκολο θα είναι το έργο του σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Για παράδειγμα στη Θουριγγία, με το AfD να είναι στη πρώτη θέση, θα είναι αρκετά δύσκολο οι συντηρητικοί να να σχηματίσουν ένα συνασπισμό χωρίς την υποστήριξη του BSW. Αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και στην άνω βουλή Bundesrat. Καθώς εκεί εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, επηρεάζοντας τη χάραξη εθνικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, συνασπισμοί με το BSW ή το AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι αδιανόητοι, δεδομένων των απόψεών τους στην εξωτερική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ισχυρά γίνονται, τόσο περισσότερο τα κυρίαρχα κόμματα θα δυσκολεύονται να σχηματίσουν συνεκτικές κυβερνητικές πλειοψηφίες, δήλωσε στο Reuters ο Andre Brodocz, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης.

Αλλά οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα για τους ασυνάρτητους συνασπισμούς τους, ψηφίζοντας ακόμη περισσότερο τα αντικαθεστωτικά κόμματα στις επόμενες εκλογές, λένε οι αναλυτές. «Εάν δεν υπάρχει πολιτική εφαρμογή, δεν υπάρχουν πραγματικές αλλαγές, δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, οι ψηφοφόροι μπορούν να πουν ότι η πολιτική διαδικασία έχει καταληφθεί από τις ελίτ», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Oliver Lembcke στο Πανεπιστήμιο του Bochum. «Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα