Την τιμητική της είχε η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας έναν χρόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στον μεγαλύτερο και παραγωγικότερο κάμπο της χώρας που εξαφανίστηκε κάτω από το νερό και μαζί του αφανίστηκαν οι καλλιέργειες, τα ζώα, τα σπίτια και οι ζωές των κατοίκων. Οι Θεσσαλοί επεφύλαξαν θερμή «υποδοχή» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήγε, είδε και απήλθε περιόδευσε σε μια περιοχή που μετρά ανοιχτές πληγές, έργα που έγιναν αλλά κυρίως έργα που δεν έγιναν.

Πρώτος σταθμός για τον πρωθυπουργό η Φαρκαδόνα, μία από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα  δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων. «Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών».

1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση και 1,5 δισεκατομμύριο σε μεγάλα έργα υποδομής

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως «όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο».

Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας»

Πλημμυροπαθείς στον Παλαμά Καρδίτσας

Με το το κλίμα στη Θεσσαλία να είναι βαρύ επόμενος σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Παλαμάς Καρδίτσας. Ο πρωθυπουργός σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον βρέθηκε απέναντι από οργισμένους πλημμυροπαθείς την ώρα που επισκεπτόταν το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Μερικές εκατοντάδες πολιτών γέμισαν από νωρίς τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥ ωστόσο οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε λίγα λεπτά έστησαν φραγμό και περιόρισαν τους διαδηλωτές στο προαύλιο της εκκλησίας.

Η παρουσία της αστυνομίας όμως δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή και την αγανάκτηση που φάνηκε από τις φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους.

«Αν είσαι πρωθυπουργός όλης της Ελλάδας, να έρθεις να μιλήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους. Έλα να μιλήσεις μαζί μας» ακούστηκε από τους εξαγριωμένους πολίτες. «Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε εισόδημα, ντροπή. Αυτή είναι η δημοκρατία του Μητσοτάκη» έλεγαν με οργή.

Λίγα μέτρα πιο μακριά αγρότες από την Καρδίτσα έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Και σε αυτό το «μέτωπο» η ΕΛΑΣ απάντησε με φραγμό με κλούβα και διμοιρίες των ΜΑΤ, με τους πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και να εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.

Διαμαρτυρία κατοίκων και φορέων κατά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία

Στον δήμο Κιλελέρ στη Λάρισα

Τελευταίος σταθμός της πρωθυπουργικής περιοδείας ο δήμος Κιλελέρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά στην εκδήλωση με τίτλο: «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας».

Από το δημαρχείο της επίσης τραυματισμένης περιοχής από το πέρασμα του «Daniel» αναφέρθηκε στα έργα και τις πρωτοβουλίες για την θωράκιση της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έργα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής των διοδίων σε σταθμούς της Πελασγίας μέχρι το Κλειδί κατά 17% ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων που αφορούν τα φράγματα, αλλά και έργα ορεινής υδρονομίας, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών», για να τονίσει πως «το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό». «Μπορεί να είναι αρδευτικά, υδροηλεκτρικά, και σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτά τα έργα έχουν τεράστια σημασία», είπε.

Στο Δημαρχείο Κιλελέρ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά, αλλά και μακράς υλοποίησης για να σημειώσει πως έχουν μια ιδιαιτερότητα. «Πολλές φορές άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. Το λέω αυτό γιατί έχω πλήρη συναίσθηση διότι ότι και εμείς έχουμε εγκαινιάσει έργα που σχεδιάστηκαν από άλλους, αλλά υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αλλά θέλω να κρατήσετε αυτή την συνάντηση ως μια παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος, απέναντι στην Θεσσαλία και ως υποχρέωση μας να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως αυτή του Ντάνιελ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτων, τονίζοντας πως χρειάζονται έργα που θα διασφαλίσουν να μην υπάρξει σπατάλη των υδάτινων πόρων.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην μεταβεί στη Μαγνησία και περιορίστηκε απλώς να ενημερωθεί για την κατάσταση στον Παγασητικό και τα νεκρά ψάρια που ήρθαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση.

Πηγή In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα