Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, στην οποία σημειώνει ότι  λανθασμένα και άδικα συμπεριλαμβάνεται το εμπόριο στη συζήτηση περί αισχροκέρδειας και πληθωρισμού των κερδών, το οποίο αντίθετα λειτουργεί σε συνθήκες αδυσώπητου και σκληρού ανταγωνισμού, πάντα προς όφελος του καταναλωτή.

Συνυπολογίζοντας δε, ότι το εμπόριο ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιδεικνύοντας μοναδική προσαρμοστικότητα στην εφαρμογή της σωστής μεν, αλλά δυσεφάρμοστης διασύνδεσης των POS, ERP και εμπορολογιστικών συστημάτων με την ΑΑΔΕ καθώς και στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και με ανέτοιμες τις εταιρείες – παρόχους αντιστοίχων υπηρεσιών και τις υποδομές των δημοσίων υπηρεσιών, επιφορτίστηκε μέρος των υποχρεώσεων που αναλογούν στο κράτος για την αναγκαία πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης.

88η ΔΕΘ: Παραμελημένες οι επιχειρήσεις της περιφέρειας – Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό βιομήχανοι και επιμελητήρια

Ο κ. Καφούνης συνοψίζει τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στα εξής:

  • Οριστική και άμεση κατάργηση του παρωχημένου μνημονιακού «τέλους επιτηδεύματος».
  • Μείωση της υπερβολικής προκαταβολής φόρου για τα απρόβλεπτα κέρδη της επόμενης χρήσης.
  • Εξαίρεση, τουλάχιστον του απόλυτα διασυνδεδεμένου εμπορίου με την ΑΑΔΕ, από την οπισθοδρομική    αντικειμενική φορολόγηση κερδών για “φανταστικά” κέρδη.
  • Ουσιαστική του παρέμβαση, με χρήση κάθε νομικού τρόπου που διαθέτει, υπέρ της τίμιας λειτουργίας του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος, με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που ισχύουν για όλους.
  • Ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και όχι την ασήμαντη εξαγγελθείσα μείωση, τουλάχιστον για τους κλάδους που με δυσκολίες και τρόμο για τα υπέρογκα πρόστιμα, εφαρμόζουν ήδη την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο εκπροσωπεί τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί αναγκαία και ουσιαστική την παρέμβασή μας, ενόψει των σημαντικών εξαγγελιών σας, τις οποίες αναμένουμε κατά τη διάρκεια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαστε ένας εκ των αρχαιοτέρων επιχειρηματικών οργανώσεων της χώρας, με σοβαρές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, οι οποίες βασίζονται πάντα σε ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα. Ακολουθώντας στοχευμένες διαδικασίες έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια να συνομιλούμε και να βρίσκουμε σημαντική ανταπόκριση από την εκτελεστική εξουσία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε κυρίως εσάς, που έχετε την κεντρική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Βασιζόμενοι λοιπόν:

  • Στα αποτελέσματα της πρόσφατης εξαμηνιαίας έρευνάς μας, που καταγράφει τα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου από ένα δείγμα πολλών εκατοντάδων καταστημάτων λιανικής του λεκανοπεδίου
  • Στον νέο δείκτη λιανικών πωλήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον σύλλογό μας και εξαιρεί από τον γενικό δείκτη λιανικής τους κλάδους  τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, που επηρέαζαν μέχρι πρόσφατα ασύμμετρα το τελικό αποτέλεσμα και τέλος
  • στη συνεισφορά του εμπορίου στην καταπολέμηση του πληθωρισμού (εξαιρουμένων των τριών προαναφερθεισών υποκατηγοριών)

αποδεικνύεται πόσο λανθασμένα και άδικα συμπεριλαμβάνεται το εμπόριο στη συζήτηση περί αισχροκέρδειας, πληθωρισμού των κερδών και άλλων «ελκυστικών» προς ευήκοα ώτα κατηγοριών, ενώ αυτό λειτουργεί σε συνθήκες αδυσώπητου και σκληρού ανταγωνισμού, πάντα προς όφελος του καταναλωτή.

Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ως κλάδος ανταποκριθήκαμε με απόλυτη επιτυχία, επιδεικνύοντας μοναδική προσαρμοστικότητα, στην εφαρμογή της σωστής μεν, αλλά δυσεφάρμοστης διασύνδεσης των POS, ERP και εμπορολογιστικών συστημάτων με την ΑΑΔΕ καθώς και στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών πραγματοποιήθηκε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και με ανέτοιμες τις αναγκαίες συνιστώσες, όπως είναι οι τεχνικές εταιρείες, οι πάροχοι αντιστοίχων υπηρεσιών και οι ανέτοιμες υποδομές των δημοσίων υπηρεσιών, έχοντας ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να επιφορτιστούμε μέρος των υποχρεώσεων που αναλογούν στο κράτος για την αναγκαία πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Για όλα τα παραπάνω δικαιούμαστε πλέον και εμείς ως κλάδος να απαιτήσουμε από την πολιτεία:

  • Την οριστική και άμεση κατάργηση του παρωχημένου μνημονιακού «τέλους επιτηδεύματος».
  • Τη μείωση της υπερβολικής προκαταβολής φόρου για τα απρόβλεπτα κέρδη της επόμενης χρήσης.
  • Την εξαίρεση, τουλάχιστον του απόλυτα διασυνδεδεμένου εμπορίου με την ΑΑΔΕ, από την οπισθοδρομική αντικειμενική φορολόγηση κερδών για “φανταστικά” κέρδη.
  • Την ουσιαστική σας παρέμβαση, με χρήση κάθε νομικού τρόπου που διαθέτετε, υπέρ της τίμιας λειτουργίας του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος, με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που ισχύουν για όλους εμάς.
  • Και τέλος, την ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και όχι την ασήμαντη εξαγγελθείσα μείωση, τουλάχιστον για τους κλάδους που με δυσκολίες και τρόμο για τα υπέρογκα πρόστιμα, εφαρμόζουν ήδη την ψηφιακή κάρτα εργασίας.Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως θα διαπιστώσατε, ο μετρημένος και τεκμηριωμένος λόγος μας απέχει από μαξιμαλιστικές και ανεφάρμοστες λαϊκίστικες διεκδικήσεις, που μας επαναφέρουν μνήμες «λεφτόδεντρων» και μαγικών λύσεων.

Όμως δεν είναι δυνατόν ο επιχειρηματικός κλάδος, που σας στηρίζει συνεχώς και στέκετε στο πλευρό σας σε κάθε δυσκολία, να ανεχτεί να μην ακούσει στην αναμενόμενη ομιλία σας στη ΔΕΘ ξεκάθαρη αναφορά στο εμπόριο και τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με την υιοθέτηση των προτάσεων μας, οι οποίες αθροιστικά κινούνται με βεβαιότητα μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας και σκοπό έχουν να αυξήσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, δημιουργώντας νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους και τελικά να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία επιχειρήσεων και πολιτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις