Αύξηση 30,2% εμφάνισαν οι δημοσιευμένες ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Σαράντης (συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack) κατά το Α’ εξάμηνο 2024 που ανήλθαν σε €302,6εκ. από €232,4εκ. το Α’ εξάμηνο 2023.

Η διαφοροποίηση του προϊοντικού του χαρτοφυλακίου, η έμφασή του στο HERO προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και
η ικανότητά του να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες ανάπτυξης ενίσχυσαν τις πωλήσεις του Ομίλου Σαράντης σε όλη τη γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησής του και στις κύριες κατηγορίες του.

Γιάννης Μπούρας (Σαράντης) στον ΟΤ: Επενδύουμε 81 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος χαρακτηρίστηκε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack τον Ιανουάριο 2024, το τίμημα της οποίας χρηματοδοτήθηκε από τα διαθέσιμα του Ομίλου, παράλληλα με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων της ποσού €8,5 εκ.

Επίσης από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που οδήγησε σε εκροή €8,5εκ. κατά το Α’ εξάμηνο 2024, όπως και την υψηλότερη κατά 50,0% καταβολή μερίσματος (€15,0 εκ. για τη χρήση 2023 διανεμήθηκαν το Μάιο 2024 έναντι €10,0εκ. το περασμένο έτος) και τα εγκεκριμένα δάνεια ύψους €54,0 εκ. για τη χρηματοδότηση εξαγορών.

Τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους ενισχύουν την αύξηση στα Καθαρά Κέρδη

  • Δημοσιευμένα Μεγέθη (συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack)

Τα Κέρδη προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν σε €30,1εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 σε σύγκριση με €23,5εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 28,1%. Το περιθώριο EBT διαμορφώθηκε στο 9,9% το Α’ εξάμηνο 2024 (έναντι 10,1% το Α’ εξάμηνο 2023).

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €24,3εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 σε σύγκριση με €19,2εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 26,8% με το περιθώριο καθαρού κέρδους να διαμορφώνεται σε 8,0% (έναντι 8,3% το Α’ εξάμηνο 2023).

Ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 30,7% στα €0,3745 έναντι €0,2866 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

  • Συγκρίσιμα Μεγέθη (μη συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack)

Τα κέρδη προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν σε €26,6εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι €23,5εκ. το Α’   εξάμηνο 2023, αυξημένα κατά 13,5%. Το περιθώριο EBT ανήλθε σε 10,1% το Α’ εξάμηνο 2024 (περιθώριο EBT Α’ εξαμήνου 2023 στα ίδια επίπεδα).

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €21,5εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι €19,2εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, αυξημένα κατά 12,1% με το περιθώριο καθαρού κέρδους να διαμορφώνεται σε 8,2% (έναντι 8,3% το Α’ εξάμηνο 2023).

Ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 15,5% στα €0,3311 έναντι €0,2866 το Α΄ εξάμηνο 2023.

Το χαρτοφυλάκιο

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για περαιτέρω οργανική αύξηση πωλήσεων και κερδών, ο Όμιλος επικεντρώνεται
στη βελτιστοποίηση και ενίσχυση του προϊοντικού του χαρτοφυλακίου, αξιοποιώντας την ισχυρή αναγνωρισιμότητα των εμπορικών σημάτων του στις στρατηγικές του προϊοντικές κατηγορίες σε ολόκληρη τη γεωγραφική του περιοχή.

Πραγματοποιούνται επενδύσεις σε υποστηρικτικές ενέργειες και σε προγράμματα καινοτομίας σε επίπεδο προϊοντικής ανάπτυξης με έμφαση σε στοχευμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να οδηγήσουν σε περαιτέρω δημιουργία αξίας στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Τα τελευταία τρία έτη ο Όμιλος επικέντρωσε την προσοχή του στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο HERO, δηλαδή στα προϊόντα
υψηλής αξίας στις στρατηγικές μας κατηγορίες, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω κερδοφορία και βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διαδικασία εξορθολογισμού χαρτοφυλακίου διεξάγεται με επιτυχία, στα πλαίσια της οποίας προϊόντα χαμηλής προτεραιότητας και χαμηλής προστιθέμενης αξίας διακόπηκαν και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένα έξοδα υποστήριξης στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο HERO.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος εργάζεται για τη βελτίωση της λειτουργικής του αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας εστιάζοντας στον εξορθολογισμό των διαδικασιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, επενδύοντας σε αυτοματισμούς, υποδομές και συστήματα. Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τη χρήση νέων σύγχρονων εργαλείων και πλατφορμών βρίσκεται στο επίκεντρο του Ομίλου, ώστε να βελτιστοποιήσει τις λειτουργικές του διαδικασίες δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύοντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.

Δημιουργία πρόσθετης αξίας

Πιστός στη δέσμευσή του για περαιτέρω βελτίωση της αξίας των Μετόχων, ο Όμιλος προέβη σε πληρωμή μερίσματος για το 2023 συνολικού μικτού ποσού €15,0εκ. (€0,224381 ανά μετοχή ή 38,2% των καθαρών κερδών).

Στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2024 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε €43,9εκ. από καθαρή ταμειακή θέση
€43,6 εκ. στο τέλος του 2023 λόγω της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Stella Pack τον Ιανουάριο 2024, με το τίμημα
να χρηματοδοτείται από τα διαθέσιμα του Ομίλου.

Επίσης, ο Όμιλος προχώρησε σε πλήρη αποπληρωμή των δανείων της Stella Pack ύψους €8,5εκ. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, ο Όμιλος προχώρησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στην αγορά ιδίων μετοχών συνολικού κόστους €8,5εκ. Η εκροή €15,0εκ. για τη διανομή μερίσματος το Μάιο 2024 ήταν αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με την εκροή ποσού €10,0εκ. για το μέρισμα που διανεμήθηκε το Μάιο 2023 για τη χρήση 2022.

Συνολικά, ο Όμιλος κατάφερε να βελτιώσει τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης ως ποσοστό επί των πωλήσεων σε σύγκριση με τα επίπεδα της περιόδου του περασμένου έτους, γεγονός που υπογραμμίζει την ικανότητά του να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον κύκλο του κεφαλαίου κίνησης και αντανακλά τη δέσμευσή του να διατηρεί μια υγιή θέση ταμειακών ροών. Μέσα σε ένα περιβάλλον αγοράς γεμάτο προκλήσεις, παραμένει προσηλωμένος στο στρατηγικό του πλάνο επενδύοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, καθώς και στη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της.

Οι πωλήσεις ανά κατηγορία

– Οι πωλήσεις των προϊόντων Ομορφιάς / Περιποίησης Δέρματος / Αντιηλιακής Προστασίας αυξήθηκαν κατά 36,9% το Α’ εξάμηνο 2024 στα €44,3εκ., από €32,4εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η συνεισφορά των προϊόντων Ομορφιάς / Περιποίησης Δέρματος / Αντιηλιακής Προστασίας στις πωλήσεις του Ομίλου ανήλθε σε 14,6%.

Η αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία υποστηρίχθηκε από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων αντιηλιακής προστασίας αντικατοπτρίζοντας την καλύτερη τοποθέτηση του Ομίλου στην αγορά σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

– Οι πωλήσεις των προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας αυξήθηκαν κατά 20,9% το Α’ εξάμηνο 2024 στα €52,5εκ. από €43,4εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η αυξητική αυτή πορεία αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και την ικανότητα του Ομίλου να αξιοποιεί ευκαιρίες ανάπτυξης. Η συνεισφορά των προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας στις πωλήσεις του Ομίλου ανήλθε σε 17,3%.

– Οι πωλήσεις των προϊόντων Οικιακής Φροντίδας διαμορφώθηκαν σε €104,2εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 από €78,4εκ. το Α’ εξάμηνο 2023, σημειώνοντας αύξηση 33,0%, αντικατοπτρίζοντας τη συνεισφορά της Stella Pack. Η συμμετοχή των προϊόντων Οικιακής Φροντίδας στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 34,4%. Μη συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack, οι πωλήσεις των προϊόντων Οικιακής Φροντίδας διαμορφώθηκαν σε €80,5εκ. αυξημένες κατά 2,6%.

– Η κατηγορία προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας, η οποία αντιπροσωπεύει πωλήσεις της Polipak και της Stella Pack, παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 92,9% στα €30,7εκ. το Α’ εξάμηνο 2024 από €15,9εκ. το Α’ εξάμηνο 2023. Μη συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack, οι πωλήσεις της εν λόγω κατηγορίας ανήλθαν σε €19εκ. αυξημένες κατά 19,2%.

– Η κατηγορία των Στρατηγικών Συνεργασιών παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και διαμορφώθηκε στα €69,7εκ. έναντι €60,4εκ., υποστηριζόμενη τόσο από τις πωλήσεις προϊόντων Ευρείας Διανομής που αυξήθηκαν κατά 17,7%, όσο και από τις πωλήσεις προϊόντων Επιλεκτικής Διανομής που αυξήθηκαν κατά 11,2%. Στο 23,1% ανέρχεται η συνεισφορά των πωλήσεών τους στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου, ο κ. Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη, τόνισε το πόσο ισχυρό αποδείχθηκε το εξάμηνο αυτό για τον όμιλο. «Καταγράψαμε ρεκόρ σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας, συνεχίζοντας να εστιάζουμε στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Παραμένοντας επικεντρωμένοι στην επένδυση και καινοτομία στις βασικές μας κατηγορίες με στοχευμένες πρωτοβουλίες, συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στις στρατηγικές μας προτεραιότητες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Stella Pack συμπληρώνει την οργανική ανάπτυξη του Ομίλου με τη διαδικασία της ενοποίησής της να σημειώνει πρόοδο και τη συνεισφορά της να ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών προϊόντων Οικιακής Φροντίδας.

Παράλληλα, επιταχύνουμε τον ψηφιακό επιχειρησιακό μας μετασχηματισμό μέσα από την ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας μας, που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποδοτικότητά μας και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους μας σε όλες τις αγορές μας και στον Όμιλο για το πάθος, την αφοσίωση και την υποστήριξή τους. Προωθώντας από κοινού την ανάπτυξη, πετύχαμε σημαντική πρόοδο και ισχυρές επιδόσεις, που ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για το 2024».

Το επενδυτικό πλάνο

Ήταν κατά το Investor Day στα μέσα Μαρτίου, όταν παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης της επόμενης πενταετίας.

«Με τον οδικό χάρτη που παρουσιάσαμε δείξαμε πως έχουν ενεργοποιηθεί επενδύσεις που σχετίζονται με αυτοματισμούς, υποδομές, συστήματα και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του ομίλου», τόνισε πρόσφατα στον ΟΤ ο Γιάννης Μπούρας.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος δρομολογεί επενδύσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Ήδη, τη διετία 2024-2025 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για το νέο κέντρο διανομής στα Οινόφυτα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνική επικράτεια όσο και τις εξαγωγές και στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Σαράντης και σε τρίτες.

Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου βρίσκεται στο επίκεντρο του πλάνου με επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026. «Ευθυγραμμισμένη με την προσήλωσή μας στο κομμάτι του ESG αποτελεί η επένδυση σε έργα περαιτέρω ενίσχυσης της δυνατότητας ανακύκλωσης και ανακοκκοποίησης (regranulation process) στα εργοστάσια του Ομίλου στην Πολωνία, Polipak και Stella Pack, συνολικού ποσού ύψους 16 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις