Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ανακατεμένη την τράπουλα μπαίνει σήμερα, χρηματιστηριακά, ο Σεπτέμβριος, μετά και τις μεγάλες ανακατατάξεις στις θέσεις που έφερε το rebalancing της Παρασκευής.
Αρχής γενομένης από σήμερα, θα φανεί εάν η επιφυλακτικότητα της αγοράς το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχε να κάνει με το rebalancing.
Ωστόσο…

Έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό…

Αυτό που μου μεταφέρουν από την αγορά, το rebalancing ήταν η αφορμή.
Η αιτία είναι στις διαρροές που υπάρχουν για το πακέτο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επιδόματα, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Όχι ότι τα αποστρέφεται σφόδρα αυτά η αγορά, αλλά να μην είναι μόνο αυτά.

Φιλοεπενδυτικό τεστ

Μετά από πάνω από ένα χρόνο κατά το οποίο η κυβέρνηση δείχνει παροιμιώδη αδράνεια στο μέτωπο των φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, η αγορά θέλει να ακούσει κάτι που να δείχνει ότι ξαναβρίσκει τους αρχικούς της ρυθμούς.
Ή τουλάχιστον ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ειδικά οι ξένοι ποντάρουν σε αυτά και αν συνεχίσει η υποαπόδοση, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού, θα γυρίσουν και αυτοί την πλάτη.
Όσες διαφημίσεις και αν γίνουν, όπως πρόσφατα αποφάσισε το Υπ. Οικονομικών, με τα 4,3 εκατ. που θα διαθέσει.

Κρίσιμο τρίμηνο

Σημαντικός μήνας λοιπόν ο Σεπτέμβριος μιας και θα κριθούν πολλά για την συνέχεια.
Μην ξεχνάμε ότι είναι το τελευταίο τρίμηνο για την έκθεση των ξένων στη Λ. Αθηνών, μιας και το Νοέμβριο τα βιβλία τους κλείνουν.
Δεν θέλουν να φύγουν με τα κέρδη μόνο του Ιανουαρίου, μιας και το επτάμηνο που ακολούθησε ήταν στην καλύτερη “ουδέτερο”.

Κεντρικές τράπεζες και Moody’s

Βέβαια δεν είναι μόνο η έκθεση Θεσσαλονίκης που θα επηρεάσει.
Επιτόκια από την ΕΚΤ και τη Federal Reserve, αλλά και η έκθεση της αυστηρής Moody’s θα είναι καταλύτες.
Θα ακολουθήσει φυσικά το πακέτο της Εθνικής, με τις εξελίξεις να επιταχύνονται από αυτήν την εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και ένα ακόμη placement στην Helleniq Energy.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα

Και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι τιμές για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο ακολουθούν ανοδική τροχιά.
Και η σχετική πρόβλεψη υπήρχε από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς οι αυξήσεις τους έρχονται να διογκώσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές.
Μαθαίνω, ότι οι αναλύσεις που έχει στα χέρια του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν ότι το πρόβλημα με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν τελειώνουν τον Σεπτέμβριο…
Και ο ίδιος, μου λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να πορευτεί και τους επόμενους μήνες με το όπλο των επιδοτήσεων παρά πόδας…

Η ΔΕΗ

Φυσικά σύμμαχο στην προσπάθεια ο υπουργός έχει και τη ΔΕΗ.

Αν και βέβαια, η εταιρεία λειτουργεί πια με ιδιωτικά χρηματοοικονομικά κριτήρια, εντούτοις δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πώς έκανε την ανατροπή. Εκεί που όλοι ανέμεναν αμετάβλητες τιμές, η ΔΕΗ το έκανε πάλι το θαύμα της… Έκανε μείωση στα τιμολόγια…

Οι αντιδράσεις

Και για να επανέλθω στις επιδοτήσεις και την πρόθεση του υπουργού Σκυλακάκη να κινείται με αυτές όταν τα πράγματα είναι ζόρικα, το ζητούμενο είναι η συγκέντρωση των εσόδων για να μπορεί να επιχορηγεί τους λογαριασμούς των νοικοκυριών ανά πάσα ώρα και στιγμή…
Και αν αυτό είναι η συνέχιση της επιβολής του έκτακτου φόρου στο φυσικό αέριο, σίγουρα οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια…
Όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, «όλα αυτά τα μέτρα χρωματιστά τιμολόγια, έκτακτοι φόροι και έκτακτες εισφορές κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας…».
Κι ο νοών νοείτω…

—-

Όταν οι έμποροι «γκρινιάζουν» δικαιολογημένα

Τα πρώτα «καμπανάκια» ήρθαν από τις θερινές εκπτώσεις.
Η πορεία της κατανάλωσης στο εμπόριο… εμφανίζει αισθητές αρρυθμίες, όπως καταγγέλλουν στη στήλη άνθρωποι της αγοράς με πολλά χιλιόμετρα στον κλάδο.
«Τα πράγματα είναι σοβαρά», σημειώνουν με νόημα.
Όσο και αν κάποιοι επιμένουν πως πάμε καλά (βλέπε Μαξίμου). Όταν τελειώσει η τουριστική σεζόν, επισημαίνουν, τότε θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Επικαλούνται μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στην χονδρική. Οι παραγγελίες που γίνονται από τους εμπόρους για την επόμενη σεζόν είναι αισθητά μειωμένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγγελίες σε μεγάλη μονάδα στη γειτονική Βουλγαρία που παράγει και τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με γνωστές μάρκες δέχθηκε 30% λιγότερες παραγγελίες για το 2025 απ’ ότι για το 2024!
«Πρόκειται για τεράστια διαφορά», όπως χαρακτηριστικά λένε οι πηγές μας.
Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει επικίνδυνα. Ακούει κανείς;

Τι (νέο) ετοιμάζει ο Σάμι Φάις

Πολύ κοντά σε μια ακόμη σημαντική συμφωνία βρίσκεται ο Σάμι Φάις.
Ο δραστήριος επιχειρηματίας, μαθαίνουμε, πως θα κλείσει μεγάλο συμβόλαιο για την επέκταση στο εξωτερικό.
Είναι μια ακόμη κίνηση εξωστρέφειας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε ένα δυναμικό κομμάτι της αγοράς.
Είναι θέμα χρόνου, όπως λένε οι πηγές μας, για να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Προσεχώς θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα έχει επισφραγισθεί το deal και τυπικά.
Λίγη υπομονή και σύντομα θα έχετε νέα μας…

—-

Τι ετοιμάζουν στο… ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Νέα δεν βλέπουμε όμως να έχουμε στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Μας εξηγούσε κορυφαίος βετεράνος του κόμματος ότι επικρατεί πολλή… ησυχία στη Χ. Τρικούπη.
Όχι ότι δεν γίνονται διεργασίες και δεν υπάρχουν συμμαχίες. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη το πρόσωπο που θα οδηγήσει την κούρσα της προεδρείας.

Η παγίδα “Παπανδρέου”

Μερικοί υποψήφιοι έχουν πέσει στην παγίδα “Ανδρέα Παπανδρέου”, καθώς δεν είναι λίγα και τα αφιερώματα για τα 50 χρόνια από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974.
Άλλα όπως μας σχολιάζει στέλεχος δημοσκοπικής εταιρείας, οι κάτω των 40 ετών, δύσκολα έχουν αναφορές από αυτήν την περίοδο. Οι άνω των 45 έχουν άλλες προτεραιότητες πλέον… άρα το “ακροατήριο” των νοσταλγών είναι πολύ περιορισμένο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους
Inside Stories |

Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών