Η βιομηχανία στην ευρωζώνη συνέχισαν να είναι σε ύφεση τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν έρευνες, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι κάπως μακριά, αλλά οι ασιατικές και βρετανικές βιομηχανίες αντίθετα επέδειξαν σημάδια ανάκαμψης.

Κίνα: Αγώνας για να κρατηθεί η οικονομία, ύφεση σε βιομηχανία και ακίνητα

Ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve αυτόν τον μήνα, και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη χώρα, θολώνουν τις εμπορικές προοπτικές.

Οι βιομηχανίες ημιαγωγών στην Ασία επωφελήθηκαν από τη σταθερή ζήτηση, αλλά οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, διαμορφώθηκε στις 45,8 μονάδες τον Αύγουστο, ελαφρώς πιο πάνω  από την προκαταρκτική εκτίμηση των 45,6 μονάδων αλλά πολύ κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

«Η τελική μέτρηση του PMI μεταποίησης τον Αύγουστο ήταν μια ακόμη ένδειξη ότι η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα δεν θα είναι ούτε άμεση ούτε δυναμική, καθώς ο δείκτης της ευρωζώνης παραμένει κολλημένος στην ύφεση», δήλωσε ο Riccardo Marcelli Fabiani της Oxford Economics.

Βιομηχανία: Βυθίστηκε ο δείκτης PMI

Ο δείκτης PMI που καλύπτει νέες παραγγελίες βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος.

Αυτή η πτώση ήρθε καθώς οι βιομηχανίες της ευρωζώνης αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά σε 16 μήνες, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ολλανδία, και η Ιταλία.

Ωστόσο, ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας του 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενισχύοντας την άποψη για περαιτέρω χαλάρωση πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Mε βάση τα κυρίαρχα σενάρια, η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων δύο φορές ακόμη φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπως εκτιμούν περισσότερο από το 80% των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters τον Αύγουστο, αριθμός μικρότερος βέβαια από αυτόν που αναμένουν σήμερα οι αγορές.

Η ύφεση της γερμανικής μεταποίησης επιταχύνθηκε και η δραστηριότητα στη Γαλλία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο.

Αλλά στη Βρετανία οι βιομηχανίες είχαν τον ισχυρότερο μήνα τους εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς η ζήτηση στο εσωτερικό αντιστάθμισε την πτώση των εξαγωγών, προσθέτοντας σημάδια δυναμικής στη βρετανική οικονομία.

Αυτό αποτελεί ένα ευνοϊκό σκηνικό για τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ο οποίος επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Ημιαγωγοί: Κλειδί για πολλές οικονομίες στην Ασία

Η βιομηχανία ημιαγωγών στην Ασία επωφελήθηκαν από τη σταθερή ζήτηση, αλλά οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή.

Ο κινεζικός μεταποιητικός PMI Caixin/S&P Global αυξήθηκε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο από 49,8 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μέτρηση, η οποία καλύπτει ως επί το πλείστον μικρότερες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, δείχνει μια πιο αισιόδοξη άποψη από μια επίσημη έρευνα του PMI το Σάββατο, η οποία έδειξε συνεχιζόμενη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

«Οι PMI για τον Αύγουστο υποδηλώνουν ότι η οικονομική δυναμική διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σταθερή τον περασμένο μήνα, με μέτριες βελτιώσεις στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της περαιτέρω επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Gabriel Ng, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics, σε ερευνητικό σημείωμα για τον PMI της Κίνας.

«Αλλά με την επιτάχυνση της πτώσης των τιμών των εργοστασίων, η οικονομία παραμένει σαφώς σε κίνδυνο να υποχωρήσει ξανά στον αποπληθωρισμό», είπε ο Ng.

Η δραστηριότητα στη βιομηχανία της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν επεκτάθηκε επίσης τον Αύγουστο, ενώ η Ιαπωνία σημείωσε βραδύτερο ρυθμό συρρίκνωσης λόγω εν μέρει της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης για ημιαγωγούς.

Οι ιαπωνικές βιομηχανίες κέρδισαν επίσης από την ανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων μετά από ένα σκάνδαλο ασφάλειας που οδήγησε ορισμένα εργοστάσια να αναστείλουν προσωρινά την παραγωγή.

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στη Μαλαισία και την Ινδονησία, έδειξαν έρευνες, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις οικονομίες της περιοχής από την παρατεταμένη επιβράδυνση της Κίνας.

«Οι χώρες που παράγουν τσιπ τα πάνε αρκετά καλά, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας θα συνεχίσει να επιβραδύνει την παραγωγική δραστηριότητα της Ασίας για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Dai-ichi Life Research Institute.

«Η επιβράδυνση της ζήτησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρωω πίεση στις ασιατικές οικονομίες, πολλές από τις οποίες είναι ήδη επιφυλακτικές για τις επιπτώσεις από την υποτονική κινεζική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο τελικός παραγωγικός PMI της Ιαπωνίας au Jibun Bank Japan αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας σε υφεσιακό έδαφος για δεύτερο μήνα, αλλά λιγότερο απότομα από τον Ιούλιο.

Ο δείκτης PMI της Νότιας Κορέας διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες, από 51,4 τον Ιούλιο, εν μέρει λόγω της ισχυρής εμπιστοσύνης των πελατών και των νέων παραγγελιών στην εγχώρια αγορά. Ο PMI της Μαλαισίας διατηρήθηκε στις 49,7 μονάδες ενώ της Ινδονησίας υποχώρησε στις 48,9 μονάδες.

Η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ινδίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά, ρίχνοντας άλλη μια σκιά στις κατά τα άλλα ισχυρές οικονομικές προοπτικές του ασιατικού γίγαντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος