Η στεγαστική κρίση σε Ευρώπη και Ελλάδα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης μιλά στον ΟΤ για τις χρηματοδοτικές δράσεις που ετοιμάζει που σχεδιάζει η ΕΤΕπ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, ενώ ο ίδιος έχει οριστεί υπεύθυνος για το ζήτημα της προσιτής και βιώσιμης στέγης σε όλη την Ευρώπη.

Στεγαστική κρίση: «Αγκάθι» για εκατομμύρια Ευρωπαίους – Ζητούν από την ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα

Η αύξηση της διαθεσιμότητας οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης είναι μία από τις  βασικές προτεραιότητες του ομίλου ΕΤΕπ, τονίζει στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τσακίρης

Στεγαστική κρίση

Με δηλώσεις του στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ δίνει το στίγμα των αποφάσεων της Τράπεζας για τη στεγαστική κρίση: «Η προσιτή στέγαση  αποτελεί μείζον ζήτημα για τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση της διαθεσιμότητας οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης είναι μία από τις  βασικές προτεραιότητες του ομίλου ΕΤΕπ . Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ  περιλαμβάνουν την ανακατασκευή υφιστάμενων κατοικιών και την κατασκευή νέων κοινωνικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών. Τα έργα κυμαίνονται από στεγαστικά προγράμματα σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφικές προκλήσεις έως αναπτυξιακά έργα σε μεγάλες πόλεις με σοβαρές ελλείψεις κατοικιών», υπογραμμίζει ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Task Force

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ μέσα στο καλοκαίρι στην ΕΤΕπ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή – Task Force με τον κ. Τσακίρη να είναι επικεφαλής της.

Σε τρία πεδία εστιάζουν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ

Η ομάδα αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τρεις είναι οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί η νεοσύσταση Task Force για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση.
Οι τομείς αυτοί μάλιστα φανερώνουν και τα πεδία χρηματοδότησης που θα αναλάβει η ΕΤΕπ:

  1. Η τεχνολογική καινοτομία στην οικοδομική βιομηχανία,

  2. Η αναβάθμιση και ενεργειακή απόδοση του ευρωπαϊκού στεγαστικού αποθέματος και

  3. Η ανάπτυξη οικονομικά προσιτής και κοινωνικής στέγασης για όλη την Ευρώπη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περί δημιουργίας μίας πανευρωπαϊκής επενδυτικής πλατφόρμας για την προσιτή και βιώσιμη στέγη αλλά και των προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ όπως αυτές προσδιορίζονται από την πρόεδρο της Νάντια Καλβίνο.

Οι χρηματοδοτήσεις

Για τη στεγαστική κρίση η ΕΤΕπ τρέχει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία:

1. Για έργα ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕπ δουλεύει πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης σε δήμους ή περιφέρειες αλλά ακόμη και στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες για την ανέγερση κατοικιών. Τα διαμερίσματα θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο.

Τέτοια έργα, τα οποία θα προκύπτουν π.χ. από την εισφορά δημοτικής ή δημόσιας έκτασης και την ανέγερση οικοδομών από ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες στέγασης. Όπως για παράδειγμα στην επαρχία ή σε νησιά για την κάλυψη της στέγασης εκπαιδευτικών, γιατρών κ.α.

2. Για αλλαγή χρήσης και ανακατασκευή κτιρίων

Η ΕΤΕπ επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα τρέξει και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρηματοδοτούν ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια ή και δημόσια για τη μετατροπή κτιριακών χώρων με γραφεία σε κατοικίες.

3. Για ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕπ επεξεργάζεται σχέδιο για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών βιομηχανιών που παράγουν π.χ. οικοδομικά υλικά αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία ή την καινοτομία με σκοπό τη μείωση του κόστους της οικοδομής αλλά και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Κρατικές ενισχύσεις

Πέραν αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως άλλωστε έχει αναγγείλει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να χαλαρώσει και το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.

Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη θα μπορούν να στηρίζουν χρηματοδοτικά τις ιδιωτικές δαπάνες παρέχοντας δημόσια χρηματοδοτική στήριξη.

Στα 60 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών προς ενοικίαση στο Ανόβερο

Το Ανόβερο

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης περιγράφει στον ΟΤ τις χρηματοδοτικές δράσεις που έχει αναλάβει η Τράπεζα για τη στεγαστική κρίση σε διάφορες πόλεις χωρών της Ε.Ε.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήδη χρηματοδοτεί με 60 εκ. ευρώ,  την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και οικονομικά προσιτών κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση στην πόλη του Ανόβερου στην Γερμανία. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης η ΕΤΕπ συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση, ενώ βελτιώνει τις ελλείψεις στην προσφορά κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Στήριξη για την κατασκευή και ανακαίνιση 250 κατοικιών στο Σζκζετσίν της Πολωνίας

To Σζκζετσίν στην Πολωνία

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ φέρνει επίσης ως παράδειγμα προγράμματα στεγαστικών εταιρειών στην Πολωνία: « Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο χρηματοδοτείται στο Σζκζετσίν στην Πολωνία, να τονίσω εδώ πως το Σζκζετσίν  είναι η δεύτερη πολωνική πόλη που λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση ενός δημοτικού σχεδίου, αυτή τη φορά, ανάπτυξης για κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση. Η ΕΤΕπ στο συγκεκριμένο έργο έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει  με 20 εκατ. δύο στεγαστικές εταιρείες που ανήκουν στην πόλη του Σζκζετσίν για την κατασκευή και ανακαίνιση 250 κοινωνικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών (169 νέες και 81 ήδη ανακαινισμένες) και των σχετικών υπόγειων χώρων στάθμευσης. Χάρη στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικότερων κατοικιών, αναμένεται εξοικονόμηση άνω των 3.200 GJ ετησίως, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη και στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και των λογαριασμών ενέργειας»

Με το μοντέλο των ΣΔΙΤ η ανάπτυξη κατοικιών στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία

Ο κ. Τσακίρης μιλάει ακόμη και για τα έργα ΣΔΙΤ στην Ιρλανδία: «Εκατοντάδες νέες κατοικίες κατασκευάζονται στο Δουβλίνο, το Louth, το Wicklow και το Kildare (στην περιοχή της Ιρλανδίας) με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ που παρέχει το ήμισυ της 25ετούς χρηματοδότησης για το αρχικό στάδιο της πρώτης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για   στέγαση στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας , που πάσχει από έλλειψη προσιτής στέγασης και πλέον ο μηχανισμός του ΣΔΙΤ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη συνολικά 1.200 και την αποκατάσταση 4.300 ήδη υπαρχόντων  μονάδων σε όλη τη  τη χώρα.   Παράλληλα υποστηρίζουμε και  το πρώτο ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ιρλανδία με ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό  προϊόν, συμπληρώνοντας ουσιαστικά το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα επιχορήγησης».

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σημειώνει και τις περιπτώσεις ανακαίνισης κτιρίων σε Ισπανία και Πορτογαλία:  «Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στη χρηματοδότηση της ανακαίνισης κτιρίων στην Ισπανία και την Πορτογαλία με στόχο τη  βελτίωση του ποσοστού ανακαίνισης κτιρίων και την άμβλυνση των περιορισμών πρόσβασης στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι ενώσεις ιδιοκτητών κατοικιών και οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα κτίρια κατοικιών. Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούμε ήδη, ενώ αναμένονται και άλλα», καταλήγει προαναγγέλλοντας και νέες δράσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Βρετανία: «Σκοτώνονται» για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis
Plus |

«Σκοτώνονται» στη Βρετανία για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis

Οι αδελφοί Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ έδωσαν τέλος στην 15ετή διαμάχη τους και θα συνυπάρξουν και πάλι στη σκηνή μετά τα χρόνια του 1990 για τις ανάγκες της περιοδείας που θα ξεκινήσει από τη Βρετανία