Την εκταμίευση ακόμα 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να εγκρίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για την 4η δόση που λαμβάνει η χώρα από το ΤΑΑ, με την εκταμίευση της οποίας το συνολικό «πακέτο» επιχορηγήσεων και δανείων θα ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την Ελλάδα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Κάτι δεν πάει…καλά – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Με την νέα έγκριση, ολοκληρώνεται το 4ο αίτημα πληρωμής της χώρας, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων προς τη χώρα.

Επιχορηγήσεις και δάνεια ξεπέρασαν πλέον το 50%, ποσοστό που κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος για το σύνολο των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 33%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων και την πρόοδο των προγραμμάτων, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η 5η δόση

Επόμενος σταθμός ο Οκτώβριος και η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση, η ολοκλήρωση από την πλευρά της χώρας, άλλων 29 δύσκολων ορόσημων, αλλά και η συμβασιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ νέων δανείων του ΤΑΑ από επιχειρήσεις (εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. έως τώρα).

Οι πόροι που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ για φέτος, οδηγούν στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν …μπει στην οικονομία περίπου 5,5 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εισρεύσουν περίπου 7 δισ. ευρώ ακόμα, μέσα στο τελευταίο 4μηνο του έτους.

Το 2023 εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας απόλυτα το στόχο. Για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στα 3,6 δισ. ευρώ, στα 5 δισ. για το 2025 ενώ αντίστοιχος είναι ο στόχος και για το 2026 τελευταίο έτος του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης, ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων συνδεόταν με τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα και την ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών κτηρίων. Η εν λόγω δόση δεν «μπλοκαρίστηκε» αλλά αν τα καθυστερούμενα ορόσημα δεν ολοκληρωθούν, τότε θα πρέπει να μεταφερθούν στην 5η δόση και να ενσωματωθούν στα 29 προαπαιτούμενα που ήδη έχουν συνδεθεί με την εκταμίευσή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία