Μια πενταμελής επιτροπή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία ενέκρινε ομόφωνα σήμερα την απόφαση του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες να κλείσει τον κολοσσό των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, την πλατφόρμα Χ, στη χώρα επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους τοπικούς κανονισμούς.

Μασκ: Η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI ρύπανε την ατμόσφαιρα σε πόλη 600.000 κατοίκων

Οι δικαστές Φλάβιο Ντίνο, Κριστιάνο Ζανίν, Κάρμεν Λουσία και Λουίς Φουξ συμφώνησαν με τον Μοράες, ωστόσο κάποιοι από αυτούς είπαν ότι η αναστολή λειτουργίας μπορεί να ανατραπεί εφόσον η πλατφόρμα συμμορφωθεί με τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Η πλατφόρμα Χ σταμάτησε να λειτουργεί στη Βραζιλία

Η πλατφόρμα Χ σταμάτησε να λειτουργεί στη Βραζιλία –μια από τις μεγαλύτερες αγορές της– τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο Μοράες διέταξε το κλείσιμό της επειδή δεν όρισε έναν νομικό εκπρόσωπό της στη χώρα, όπως προβλέπει ο νόμος, εντός της διορίας που της είχε δοθεί.

Οργή Μασκ για την απόφαση στη Βραζιλία

Την Παρασκευή, έπειτα από πολύμηνο «μπρα ντε φερ», ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστήριου της χώρας διέταξε την αναστολή του X εντός 24 ωρών, προκαλώντας την οργή του Ίλον Μασκ.

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και, στη Βραζιλία, ένας μη εκλεγμένος ψευδοδικαστής την καταστρέφει για πολιτικούς λόγους», τόνισε.

Είναι το τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλεξάντρ ντε Μοράες, δικαστή του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου και επικεφαλής μιας εκστρατείας κατά της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία, και του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Σημειώνεται λίγο περισσότερο από έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές που αναμένεται να δείξουν την ισορροπία ισχύος ανάμεσα στο στρατόπεδο του αριστερού προέδρου Λουίς Λούλα ντα Σίλβα και τη δεξιά που υιοθέτησε μετά χαράς τις αιτιάσεις του Ίλον Μασκ.

Ο δικαστής Μοράες είχε δώσει το βράδυ της Τετάρτης διορία 24 ωρών στην πλατφόρμα προκειμένου να ορίσει έναν νομικό εκπρόσωπο στη χώρα, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με μπλοκάρισμά της. Το Χ έχει 22 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο DataReportal.

Μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δικαστής αποφάσισε την «άμεση, πλήρη και ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του X Brasil Internet LTDA» και διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών (Anatel) να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Λίγο μετά, η Anatel δήλωσε πως «θέτει σε εφαρμογή» την απόφαση αυτή.

Ο δικαστής απαίτησε επίσης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Amazon, καθώς και από παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, να «εισαγάγουν τεχνολογικά εμπόδια ικανά να εμποδίσουν τη χρήση του X».

Απείλησε με πρόστιμα 50.000 ρεάλ (περίπου 8.000 ευρώ) την ημέρα τα πρόσωπα που θα προσέφευγαν σε «τεχνολογικά τεχνάσματα» προκειμένου να παρακάμψουν τον αποκλεισμό, όπως η χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN).

Αποτέλεσμα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Bluesky κατέγραψε «συρροή» νέων χρηστών στη Βραζιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία