Επενδύσεις  που συνδυάζουν ξενοδοχεία αλλά και διαμερίσματα ή εξοχικές κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση από τις ξενοδοχειακές μονάδες στο ίδιο ακίνητο είναι μια νέα τάση που αναπτύσσεται ταχύτατα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Πρόκειται για επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα που υλοποιούνται σε μεγάλες εκτάσεις είτε στην ηπειρωτική ή την νησιωτική Ελλάδα, με την Πελοπόνησο να «διεκδικεί» τα πρωτεία ενώ για ανάλογα μεγάλα projects προσφέρεται η Κρήτη, η Χαλκιδική και η Ρόδος σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τουρισμός: Ποια καταλύματα προτιμούν οι ξένοι και ποια οι Έλληνες στην Ελλάδα

H Costa Νavarino

Από τους πρώτους επένδυσαν σε αυτή την κατεύθυνση η ΤΕΜΕΣ της Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που αναπτύσσει ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης βιλών και κατοικιών στο Costa Navarino. Η ανάπτυξη της οικιστικής κοινότητας της Costa Navarino , είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις τρίτων στην οικιστική κοινότητα της Costa Navarino (αγορές και  κατασκευή βιλών) ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΜΕΣ που ελέγχει την Costa Navarino για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας γειτονιάς, της  Valley Greens. Η νέα γειτονιά βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία με θέα τους ελαιώνες, την πλούσια φύση αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος. Περιλαμβάνει semi-detached κατοικίες δύο και τριών υπνοδωματίων καθώς και detached κατοικίες, οι οποίες παραδίδονται «με το κλειδί στο χέρι» (turn-key). Οι υπόλοιπες γειτονιές είναι η Sea Dunes, η Rolling Greens, και η Olive Grove.

Επίσης  η Costa Navarino  εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στο real estate παρουσίασε μια συλλογή βιλών προς ενοικίαση. Οι κατοικίες είναι ιδανικές για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της διαβίωσης που προσφέρουν οι Costa Navarino Residences, απολαμβάνοντας παράλληλα άμεση πρόσβαση σε όλες τις εμπειρίες του προορισμού και ολοκληρωμένες υπηρεσίες  διαχείρισης.

Το μεγάλο όμως και πολυαναμενόμενο project είναι η μεταμόρφωση του πρώην Hilton στην Αθήνα από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, με βασικό μέτοχο την ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε., που θα ονομαστεί THE ILISIAN, η οποία ολοκληρώνεται στο τρίτο τρίμηνο του 2025. Θα περιλαμβάνει το πρώτο ξενοδοχείο Conrad, καθώς και τις πρώτες κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο Conrad Athens θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες με μοναδική θέα στην Αθήνα, καθώς και μία mega suite 400τ.μ. Αναπτύσσονται επίσης 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Διαμερίσματα θα περιλαμβάνουν και τα νέα ξενοδοχεία της ΤΕΜΕΣ στο Ελληνικό. Το 2027 αναμένεται να ανοίξει το ξενοδοχείο Mandarin Oriental, μια συνεργασία ανάμεσα της Lamda και της ΤΕΜΕΣ. Θα διαθέτει 123 δωμάτια και σουίτες, μεγάλους εξωτερικούς χώρους, πολυτελή παραλία, κ.α. Θα πλαισιώνεται από 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες με θέα στη θάλασσα. Επιπλέον, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο θα γίνει στο Ελληνικό, με 200 δωμάτια και ένα συγκρότημα 49 κατοικιών.

Μitsis Group

Ένα ακόμη μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της χώρας μας ο Όμιλος Mitsis Hotels κάνει και αυτός άνοιγμα στην τάση συνύπαρξης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και κατοικιών  με την ριζική επανατοποθέτηση του Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο. Ο όμιλος κλείνει αρχές Νοεμβρίου το ξενοδοχείο για ένα ολικό lifting και όταν ανοίξει μετά από ένα χρόνο εκτός από ανακαινισμένα δωμάτια και σουίτες θα διαθέτει και διαμερίσματα προς μίσθωση και πώληση. Το ξενοδοχείο θα έχει 327 δωμάτια εκ των οποίων τα 12 είναι διαμερίσματα. Επιπρόσθετα, στο χώρο του ξενοδοχείου θα στεγάζονται retail καταστήματα, εστιατόρια καθώς και bars. Ουσιαστικά το Mitsis Group σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Mitsis Grand Hotel ένα νέο προορισμό που θα επηρεάσει εκθετικά όχι μόνο τον τουρισμό του σμαραγδένιου νησιού αλλά της χώρας συνολικά.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της το ξενοδοχείο θα αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα στον Όμιλο.

Ανάλογο μοντέλο υλοποιεί το Mitsis Group και στη Μύκονο όπου όμως τη «θέση» των διαμερισμάτων παίρνουν οι βίλες. Ο όμιλος Mitsis Hotels ετοιμάζεται να επεκταθεί στη Μύκονο με μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ελιά, επενδύοντας πάνω από 61 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, και την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών καθώς και υποστηρικτικών υποδομών στη Νήσο Μύκονο.

Το Τουριστικό Συγκρότημα» θα περιλαμβάνει κύριο Ξενοδοχειακό Κατάλυμα 5* αστέρων (βίλλες & κατοικίες) περί των 194 κλινών, Υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης), συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου & διοίκησης, εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.α.). Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει προβλέπει το  Κύριο Ξενοδοχειακό Κατάλυμα 5* να χωροθετείται στο βόρειο τμήμα το Ακινήτου, και οι τουριστικές κατοικίες να  κατανέμονται στο νότιο τμήμα του ακινήτου.

Παράλληλα σχεδιάζεται να αναβαθμισθούν όλες οι υποδομές της μονάδας ενώ θα διαθέτει εμπορικό κέντρο, χώρους τέχνης σε συνεργασία με διεθνή gallery, αθλητικούς χώρους, όπως γήπεδα τένις κ.λ.π.

Στην Αργολίδα

Πολλά και σημαντικά επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης τουριστικών συγκροτημάτων με ξενοδοχεία και βίλες αναπτύσσονται στην Αργολίδα.

Ειδικότερα στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου το Residences είναι ένα έργο της Plepi Land Development Ltd, με έδρα την Κύπρο. Η επένδυση των 119 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται η ισπανική Barceló, σε 305 στρέμματα αναμένεται να δημιουργήσει ένα πρότυπο θεματικό τουριστικό συγκρότημα με αειφορικές προδιαγραφές. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο 164 δωματίων, συνεδριακό κέντρο 250 θέσεων, καθώς και δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 βίλες. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας 40 θέσεων, καθιστώντας το σημείο πόλο έλξης για επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.

Επίση στην Πετροθάλασσα, ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι, Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, προωθεί μια σύνθετη τουριστική επένδυση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου και επιπλωμένων κατοικιών, με συνολική δυναμικότητα 388 κλινών, μαζί με τουριστική λιμενική εγκατάσταση για σκάφη.

Το Kilada Hills που βρίσκεται στην Κιλάδα Ερμιόνης είναι μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη φάση της ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Jack Nicklaus, μαζί με ένα Golf Clubhouse, ένα Beach Club και 90 βίλες. Η επόμενη φάση της επένδυσης θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και κατοικίες.

Παράλληλα, στην περιοχή “Κουβέρτα-Περλέ-Μπουρλότο” του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα στη θέση του παλιού τουριστικού καταλύματος Costa Perla ομάδα επενδυτών συμπεριλαμβανομένων της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο CBE Capital, του fund της Taconic Capital (με σύμβουλο την Cedar Capital) με έδρα τη Νέα Υόρκη και την οικογένεια Γούτου, γνωστή από την εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Γούτος – Golden Land Goutos προωθεί την δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος που αποτελείται από ξενοδοχείο κατηγορίας 5*, κέντρο αναζωογόνησης (spa) ως ειδική τουριστική υποδομή, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και υποστηρικτικά έργα, σε έκταση εμβαδού 68 στρεμμάτων. Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά έχει χρονοδιάγραμμα για το 2026 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει 60 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, καθώς και μια ξεχωριστή βίλα με τρία υπνοδωμάτια, 10 «επώνυμες» (branded) κατοικίες 5 έως 8 υπνοδωματίων, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.

Τέλος στην Κρήτη υλοποιείται το project Elounda Hills στην Ελούντα που αναμένεται να να δημιουργηθεί μαζί με μαρίνα ένα πολυτελές ξενοδοχείο 137 δωματίων και 257 βίλες και κατοικίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Αεροδρόμια: «Πετάει» η κίνηση – Προμηνύεται χρονιά ρεκόρ
Τουρισμός |

«Πετάει» η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια - Προμηνύεται χρονιά ρεκόρ

Περίπου 9.401.000 επιβάτες ταξιδεύουν στην Ελλάδα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2024, υπερβαίνοντας τις διεθνείς πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων του 2023 κατά 9,5%, αναφέρει η ΙΑΤΑ για τα ελληνικά αεροδρόμια