Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς επηρεάστηκαν από επιλεγμένους τίτλους, ενώ συνεχίζουν τις προσαρμογές τους στο σενάριο της μείωσης των επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα όσο και από την αμερικανική Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1% κι έκλεισε στις 519,71 μονάδες καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλάδοι έκλεισαν στο «κόκκινο». Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν πτώση 3,28% και οι μετοχές της τεχνολογίας 2,23%, ενώ οι μετοχές του κλάδου των τροφίμων  και των ποτών αποτέλεσαν μια σπάνια εξαίρεση κλείνοντας με κέρδη 0,09%.

Wall Street: Αντιμέτωπη με το «φάντασμα» του Σεπτεμβρίου

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,78% στις 8.298,46 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,92% στις 18.756,47 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,93% στις 7.575,1 μονάδες.

Οι νικητές στο ταμπλό

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας κατασκευής καλωδίων Nexans σημείωσε άλμα που ξεπέρασε το 8% και έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά τις αναφορές ότι επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για το μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για το οποίο κέρδισε τη σύμβαση, σύμφωνα με το Reuters. Οι μετοχές περιόρισαν τα κέρδη για να κλείσουν την ημέρα περίπου 4,5% υψηλότερα.

Σε επίπεδο τίτλων, η Rolls–Royce σημείωσε κέρδη 1,72%, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +4,4%, με τη βρετανική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας να ανακάμπτει μετά την είδηση για βλάβη εξαρτήματος κινητήρα σε αεροσκάφη της Cathay Pacific Airways.  Η Cathay Pacific είπε ότι τρία από τα 48 αεροσκάφη με κινητήρα Rolls–Royce που είχε επιθεωρήσει είχαν επιτυχείς επισκευές και όλα τα αεριωθούμενα αεροσκάφη αναμένεται να ξαναλειτουργήσουν μέχρι το Σάββατο.

«Είδαμε λίγη αναποφασιστικότητα στα decks σήμερα, με κινήσεις εξισορρόπησης, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποια θετική δυναμική στις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε η Daniela Hathorn, της Capital.com. «Πιστεύω ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα δεδομένα του Αυγούστου (μισθοδοσίες των ΗΠΑ), με τους επενδυτές να είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικοί», πρόσθεσε.

Εν αναμονή της Fed και της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνέχισαν να προσαρμόζονται στις προοπτικές για τα επιτόκια και τις αγορές. Οι αγορές έχουν αποτιμήσει πλήρως την προοπτική η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας να έχει οριστεί για τις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, δεδομένη θεωρείται η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όπως είχε προκύψει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 17 και 18 Ιουλίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βιάστηκαν να μειώσουν τα επιτόκια όταν συνεδρίασαν τον περασμένο μήνα και είδαν τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη καλύτερη ευκαιρία για να επανεξετάσουν αν θα πρέπει να μειώσουν την πολιτική τους.

Στα οικονομικά στοιχεία, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο — από 4,1% αύξηση τον ίδιο μήνα του 2023. Οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν 2,9% ετησίως τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, ενώ οι πωλήσεις εκτός τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,7%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα και τζίρος

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά με τη βοήθεια ιδίως της Motor Oil, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει σήμερα το επίπεδο και την επαφή με τη ζώνη των 1.450 μονάδων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις συναλλαγές του, αν και μεγάλο μέρος αυτών έγιναν μέσω πακέτων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 1.446,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.444,48 μονάδων (-0,12%) και 1.450,42 μονάδων (+0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 19,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.511,86 μονάδες, ενώ στο +1,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.337,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 1.274,69 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές