Οι επενδυτές θα πρέπει να «πάνε για χρυσό», καθώς η αστρική πορεία του πολύτιμου μετάλλου δεν έχει τελειώσει, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα.

Την Τρίτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού διαπραγματεύθηκαν πάνω από τα 2.515 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο απέχει από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον περασμένο μήνα, αλλά  έχει καταγράψει κέρδη που αγγίζουν το 22% σε ετήσια βάση, αναδεικνύοντας το πολύτιμο μέταλλο ως το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως μετά τα κρυπτονομίσματα.

Αφρική: Πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, φτωχή σε οφέλη – Γιατί χάνει την «έκρηξη» του πετρελαίου

«Η προτιμώμενη βραχυπρόθεσμη  θέση μας είναι ο χρυσός. Παραμένει η προτιμώμενη αντιστάθμισή μας έναντι των γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων, με πρόσθετη στήριξη από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed και τις συνεχιζόμενες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες της Ε.Μ.».

Ο οίκος διατηρεί ως στόχο για το 2025 τα 2.700 δολάρια η ουγγιά και εξέδωσε σύσταση «long» για τον χρυσό.

Ο χρυσός έχει πλέον ξεπεράσει το ευρώ και έχει γίνει το  δεύτερο μετά το δολάριο μεγαλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς για την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου φέτος. Οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι ο χρυσός έχει πλέον ξεπεράσει το ευρώ και έχει γίνει το  δεύτερο μετά το δολάριο μεγαλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο.

Αντιστάθμισμα στις αβεβαιότητες

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και τα μηνύματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας, έχουν επίσης ενισχύσει τις τιμές.

«Βλέπουμε ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση της αβεβαιότητας» εξηγεί ο Tom Bruni, επικεφαλής της έρευνας αγοράς στο Stocktwits.

Τα παγκόσμια ETFs χρυσού  έχουν πλέον καταγράψει εισροές για τρεις συνεχόμενους μήνες, καθώς οι δυτικοί επενδυτές επενδύουν στον χρυσό, με τη δραστηριότητα της Βόρειας Αμερικής να ξεπερνά την Ευρώπη και την Ασία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Βραχυπρόθεσμα, οι έμποροι μπορεί να αναρωτιούνται αν ο χρυσός θα υποκύψει σε μια ιστορικά αρνητική τάση για τα περιουσιακά στοιχεία αυτόν τον μήνα. Το πολύτιμο μέταλλο έχει μειωθεί κάθε Σεπτέμβριο από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο επόμενος καταλύτης της αγοράς θα είναι η μείωση των επιτοκίων από την Fed.

«Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να κυμαίνονται γύρω στα 2.500 δολάρια/ουγγιά με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στο μέγεθος της αναμενόμενης επερχόμενης μείωσης των επιτοκίων της Fed αργότερα αυτό το μήνα», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.

Από τις αρχές της Τρίτης, οι έμποροι τιμολογούσαν μια πιθανότητα 31% για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities