Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισε τον Σεπτέμβριο η Wall Street, καθώς βρέθηκε στις “συμπληγάδες” της βουτιάς της Nvidia, αλλά και των στοιχείων που έδειξαν αδυναμία του κλάδου της μεταποίησης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,51% στις 40.963 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,12% στις 5.528 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,26% στις 17.136 μονάδες.

Η αγορά “αισθάνθηκε” την ισχυρή πτωτική πίεση της Nvidia, της αγαπημένης του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 8%. Ήταν μία από τις πολλές μετοχές ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των Micron, KLA και Advanced Micro Devices που σημείωσαν μεγάλες απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση. Άλλωστε και το VanEck Semiconductor ETF διολίσθησε περισσότερο από 6%.

«Η αγορά αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι πολύ ευαίσθητη σε όλα τα δεδομένα που έρχονται»

Η αγορά δέχτηκε επίσης πιέσεις από τα στοιχεία της μεταποιητικής παραγωγής έδειξαν σημάδια αδυναμίας. Τα νέα δεδομένα, τόσο από τον S&P Global όσο και από το Ινστιτούτο για τη Διαχείριση Εφοδιασμού αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Η αγορά αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι πολύ ευαίσθητη σε όλα τα δεδομένα που έρχονται», σχολίασε ο Larry Tentarelli, επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής στο Blue Chip Trend Report. «Έχουμε γίνει μια πολύ εξαρτώμενη αγορά στα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, ο Σεπτέμβριος είναι ένας δύσκολος ιστορικά μήνας για την αμερικανική αγορά, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια, ο S&P 500 έχασε κατά μέσο όρο 2,3%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αυτό τον καθιστά τον χειρότερο μήνα για τον ευρύ δείκτη αγοράς κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Επιπλέον, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες σε καθέναν από τους τελευταίους τέσσερις Σεπτεμβρίους — συμπεριλαμβανομένης μιας βουτιάς 9,3% το 2022.

Μάλιστα, ο επικεφαλής ανάλυσης της Morgan Stanley, Michael Wilson, δεν αναμένει ότι ο S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους επόμενους μήνες. «Εκτός εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένει ήδη η αγορά, η οικονομία ενισχυθεί ή/και εισαχθούν πρόσθετες μορφές πολιτικής τόνωσης, οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να αναμένουν ελάχιστες αποδόσεις στο επίπεδο του δείκτη κατά τους επόμενους 6-12 μήνες και θα πρέπει να παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο της ποιότητας», έγραψε ο Wilson.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε μικρή αύξηση στη δραστηριότητα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM). Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) ανήλθε στο 47,2 από 46,8 τον Ιούλιο, αν και ήταν κάτω από τις προσδοκίες. Οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή μειώθηκαν, ενώ η απασχόληση μειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο.

Σε ξεχωριστή έρευνα, από τον PMI του S&P Global, η μεταποιητική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ παρουσίασε επιβράδυνση τον Αύγουστο, αφού ο δείκτης υποχώρησε στο 47,9, από 49,6 που είχε αναφερθεί τον Ιούλιο. Η ανακοίνωση έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ παρατήρησε πτώση στην παραγωγή, τερματίζοντας έξι συνεχόμενους μήνες ανάπτυξης. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, ο κατασκευαστικές δαπάνες ανήλθαν στα 2,2 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 0,3% σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο αριθμό του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 6,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street