Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πλατφόρμες συναλλαγών εμπορευμάτων, όπου θα συγκεντρώνεται η διαπραγμάτευση φυσικού αερίου, υδρογόνου και κρίσιμων ορυκτών.

Κορυφαίοι προμηθευτές λογισμικού του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της ΕΕ, τα οποία θα απαιτούσαν από τις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα συναλλαγών και στη συνέχεια να μεταβιβάσουν τον έλεγχο στις Βρυξέλλες, θα υπονόμευαν τις προσπάθειες για την ενίσχυση των τοπικών «πρωταθλητών» τεχνολογίας, ενώ θα γιγαντώσουν τη γραφειοκρατία.

Φυσικό αέριο: Πάνω από το 90% η πληρότητα στις αποθήκες της Ευρώπης – Υποχωρούν οι τιμές

Το σκεπτικό της ΕΕ για τη συγκέντρωση της ζήτησης των εμπορευμάτων βασίζεται στην εκτίμηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, όπως έγινε και κατά τη διαχείριση των προμηθειών των εμβολίων κατά της Covid 19. Οι Βρυξέλλες επικαλέστηκαν επίσης τις κοινές αγορές φυσικού αερίου μετά τις εκρήξεις ρεκόρ των τιμών που προκάλεσε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στόχος της ΕΕ είναι να μιμηθεί τη χρήση μιας πλατφόρμας Aggregate EU, η οποία πούλησε 42 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι

Ωστόσο, η Enmacc και η MetalsHub, δύο από τους κορυφαίους παρόχους λογισμικού της ηπείρου για προμήθεια εμπορευμάτων, δήλωσαν ότι ο διαγωνισμός απειλούσε να υπονομεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των τεχνολογικών ομίλων στην περιοχή.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ

Το σχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου για ένα έργο αξίας 9 εκατ. ευρώ, αναφέρει ότι «ο ανάδοχος θα μεταβιβάσει το σύνολο της αρθρωτής πλατφόρμας πληροφορικής και τη λειτουργία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αφού τη λειτουργήσει για πέντε χρόνια.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που με κάνει να πνίγομαι είναι ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στους Financial Times ο Jens Hartmann, διευθύνων σύμβουλος της Enmacc, μιας πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας που διαχειρίστηκε συναλλαγές 35 δισ. ευρώ πέρυσι. «Γιατί η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί μια πλατφόρμα εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαθέτουν ήδη παρόμοια υποδομή;»

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να προσφέρουμε τεχνολογία στην οποία έχουμε επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορούμε να παραδώσουμε την πνευματική μας ιδιοκτησία. Ως εταιρεία που βασίζεται σε επιχειρήσεις, πρέπει να προστατεύσουμε την IP μας», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στους FT ότι «πρόθεση είναι να έχουμε έναν ανάδοχο που διαχειρίζεται αυτήν την πλατφόρμα», προσθέτοντας ότι το εκτελεστικό όργανο χρειάζεται «ειδική εμπειρογνωμοσύνη» και θα εργαστεί «σε πολύ στενό συντονισμό με τον ανάδοχο».

Το μπλοκ ελπίζει να μιμηθεί τη χρήση μιας πλατφόρμας που ονομάζεται Aggregate EU, που διευθύνεται από την εταιρεία λογισμικού Prisma, η οποία πούλησε 42 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι. Η νέα πλατφόρμα πληροφορικής θα αντικαταστήσει το AggregateEU.

Ο Maroš Šefčovič, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το AggregateEU, δήλωσε τον Μάιο ότι υπάρχει «πολύ υψηλή πολιτική ζήτηση για αυτήν την πλατφόρμα» και ότι θα αποτελέσει το «σχεδιασμό» για την κοινή αγορά άλλων στρατηγικών εμπορευμάτων.

Ένα στέλεχος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας είπε ότι η κοινή αγορά θα μπορούσε να ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού για μικρότερους προμηθευτές, αλλά προειδοποίησε ότι η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της στις υποδομές της αγοράς για να εισαγάγει υποχρεωτική αποθήκευση ή απαιτήσεις για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

«Εάν η υποδομή κατασκευάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε δεν θέλουμε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν υπερβολική ισχύ σχετικά με τις πλατφόρμες συναλλαγών στην αγορά πρώτων υλών», είπε το στέλεχος. «Δεν θέλουμε να έχουμε υποχρεωτικά αποθέματα για τη βιομηχανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή