Οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να γίνουν πολύ πιο αμφίρροπες όταν τα επιτόκια πέσουν στο 3% περίπου και προκύψουν συγκρούσεις σχετικά με το τι χρειάζεται ακόμη για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.

Οι επόμενες δύο ή τρεις μειώσεις του βασικού επιτοκίου καταθέσεων από το σημερινό επίπεδο του 3,75% είναι απίθανο να προκαλέσουν μεγάλες προστριβές, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η αντιπαράθεση, ωστόσο, θα συναντήσει στη συνέχεια διαφορετικές απόψεις τόσο για τις προοπτικές των τιμών όσο και για το σημείο όπου η νομισματική πολιτική θα σταματήσει να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι εκτιμήσεις για το τελευταίο κυμαίνονται από 2% έως 3%. Όμως, με τον πληθωρισμό να πέφτει κατακόρυφα, οι αγορές και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πλησιάσει ή ίσως και να φτάσει στο ανώτερο άκρο αυτού του εύρους μέχρι το τέλος του έτους. Βλέπουν ότι τελικά θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.

Επιτόκια: Προς εσπευσμένη μείωση οδεύει η ΕΚΤ

Ενδείξεις για ενστάσεις αναφορικά με τα επιτόκια

Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις για τις εντάσεις που θα ακολουθήσουν.

«Όσο πιο κοντά πλησιάζουν τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων για το ουδέτερο επιτόκιο -δηλαδή, όσο λιγότερο σίγουροι είμαστε για το πόσο περιοριστική είναι η πολιτική μας- τόσο πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε για να αποφύγουμε να γίνει η ίδια η πολιτική παράγοντας που επιβραδύνει τον αποπληθωρισμό», δήλωσε την Παρασκευή (30 Αυγούστου) το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να συνάδει με τις προοπτικές τους για επιστροφή στον στόχο του 2% στα τέλη του επόμενου έτους.

Επόμενες κινήσεις

Μετά την αρχική κίνηση του Ιουνίου, αναμένονται περισσότερες τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο – ευθυγραμμιζόμενες με τη δημοσίευση των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων. Οι επενδυτές δεν αποκλείουν άλλη μία τον Οκτώβριο, επίσης.

Υπάρχει λιγότερη ομοφωνία, ωστόσο, σχετικά με το πόσο μεγάλη απειλή εξακολουθεί να αποτελεί ο πληθωρισμός -που τον Αύγουστο βρισκόταν στο 2,2%-. Το πιο ήπιο στρατόπεδο ανησυχεί για την υστέρηση του στόχου, ιδίως καθώς η οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της. Τα γεράκια, ωστόσο, φοβούνται ότι η πολύ γρήγορη χαλάρωση της πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή