Ανέβασε ρυθμούς η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο εν μέσω βελτίωσης στην απασχόληση αλλά η συνολική τάση συνέχισε να δείχνει υποτονική εργοστασιακή δραστηριότητα, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 47,2 τον Αύγουστο από 46,8 τον Ιούλιο, που ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο.

Βιομηχανία: Στην ευρωζώνη βυθίζεται σε τέλμα, στην Ασία δείχνει σημάδια ανάκαμψης

Όταν ο δείκτης  PMI βρίσκεται κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10,3% της οικονομίας.

Ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αλλά ήταν πάνω από το επίπεδο 42,5 που, σύμφωνα με τον ISM, διαχρονικά υποδηλώνει γενικά επέκταση της συνολικής οικονομίας. Ο PMI και οι περιφερειακές έρευνες εργοστασίων έχουν, ωστόσο, σταθερά υπερεκτιμήσει την αδυναμία της μεταποίησης.

Τα λεγόμενα «σκληρά» στοιχεία για τη μεταποιητική παραγωγή και τις δαπάνες των επιχειρήσεων για εξοπλισμό υποδηλώνουν ότι ο τομέας βαδίζει σε μεγάλο βαθμό στο νερό, καθώς η ζήτηση για αγαθά δεν έχει καταρρεύσει παρά τις  αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Η ακτινογραφία του δείκτη

Ο εμπροσθοβαρής υποδείκτης νέων παραγγελιών της έρευνας ISM μειώθηκε στο 44,6 τον περασμένο μήνα από 47,4 τον Ιούλιο. Η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω, με τον υποδείκτη παραγωγής να υποχωρεί στο 44,8 από 45,9 τον Ιούλιο. Παρά τις υποτονικές παραγγελίες, οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές για τις εισροές, που πιθανώς αντανακλούν την εκτίναξη των τιμών των ναύλων.

Η μέτρηση τγια τις τιμές που πληρώνουν οι κατασκευαστές αυξήθηκε στο 54,0 από 52,9 τον Ιούλιο.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο αποπληθωρισμός των αγαθών έχει μάλλον εξαντληθεί προς το παρόν, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνεται. Οι τιμές των αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο μετά από πτώση επί δύο συνεχόμενους μήνες.

Το μέτρο των παραδόσεων των προμηθευτών υποχώρησε στο 50,5 από 52,6 τον προηγούμενο μήνα. Μια μέτρηση άνω του 50 υποδηλώνει βραδύτερες παραδόσεις.

Η εργοστασιακή απασχόληση συνέχισε να συρρικνώνεται, αν και ο ρυθμός επιβραδύνθηκε. Το μέτρο της απασχόλησης στη μεταποίηση της έρευνας αυξήθηκε στο 46,0 από 43,4 τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή