Η κρίση στον κλάδο ακινήτων που πλήττει την Κίνα και οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει σημαντικά ορισμένες από τις πόλεις της χώρας, ακόμη και όταν άλλες επωφελούνται από την τεχνολογική ώθηση του Πεκίνου, όπως έδειξε την Τρίτη ο δείκτης πόλεων του Ινστιτούτου Milken με τις καλύτερες επιδόσεις στην Κίνα.

Κίνα: Αγώνας για να κρατηθεί η οικονομία, ύφεση σε βιομηχανία και ακίνητα

Από το 2015, ο συγκεκριμένος δείκτης μελετά τις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις της Κίνας για την οικονομική τους ευμάρεια και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Η τελευταία έκδοση συγκρίνει γενικά τα δεδομένα για το 2023 με αυτά του 2021. Πέρυσι, το ινστιτούτο δεν δημοσίευσε έκθεση λόγω επανεκτίμησης της μεθοδολογίας του.

Ο κλάδος ακινήτων παρέσυρε την ανάπτυξη σε αρκετές πόλεις στην Κίνα

Η Hangzhou, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Zhejiang και έδρα της Alibaba και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στη φετινή κατάταξη.

Κάποιες άλλες πόλεις, όπως το Zhuhai, κάποτε «ανερχόμενο αστέρι», έπεσαν στην κατάταξη λόγω της πτώσης στην ακίνητη περιουσία. Η συγκεκριμένη πόλη που βρίσκεται στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ κοντά στο Χονγκ Κονγκ, έπεσε 32 θέσεις από τον προηγούμενο δείκτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στην 157η θέση.

«Ξαφνικά κανείς δεν αγόραzε σπίτια. Οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν είχαν πολλά χρήματα για να ολοκληρώσουν τα έργα τους», είπε ο Perry Wong, διευθύνων σύμβουλος έρευνας στο ινστιτούτο, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.

Τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς κάποτε αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κίνας. Όμως, το 2020, οι κινεζικές αρχές άρχισαν να καταπολεμούν την μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό των κατασκευαστών ακινήτων.

Ο κλάδος ακινήτων παρέσυρε την ανάπτυξη σε αρκετές πόλεις στην Κίνα

Ο Wong πρόσθεσε ότι ο κλάδος ακινήτων παρέσυρε την ανάπτυξη σε αρκετές από τις κύριες πόλεις αυτής της περιοχής, εκτός από το Dongguan. Η πόλη των εργοστασίων, όπου βρίσκεται η μεγάλη πανεπιστημιούπολη ευρωπαϊκού τύπου της Huawei, επλήγη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το Dongguan, όχι τυχαία, έπεσε 15 θέσεις στην κατάταξη του δείκτη Milken στην 199η θέση.

Υπάρχουν 217 πόλεις στον δείκτη. Ενώ η μητρόπολη Shenzhen ανέβηκε στην κατάταξη, η πόλη προσγειώθηκε στην 9η θέση, πίσω από το Πεκίνο. Η πλειοψηφία των κινεζικών εταιρειών που αρχικά μπήκαν στη μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ είχαν έδρα στο Shenzhen ή στο Πεκίνο, τόνισε ο Wong σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Το Zhuhai είναι ένα εξαιρετικά καλό μέρος για να κάνεις δουλειές υπηρεσιών, ακόμα και παραγωγικές εργασίες, υψηλές θέσεις παραγωγής στη βιοτεχνολογία», είπε. «Έτσι [εξαιρουμένου του αντίκτυπου στα ακίνητα] θα πρέπει να έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».

Μια άλλη πόλη που επηρεάζεται από τη γεωπολιτική πίεση στις εξαγωγές είναι η Zhengzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Henan και έδρα του κατασκευαστή iPhone Foxconn. Η Zhengzhou έπεσε στην 22η θέση, από την 3η.

Ιστορικά, επεσήμανε ο Wong, ο έλεγχος των Zhengzhou, Hefei και Wuhan ήταν κρίσιμοι για τη διασφάλιση του ελέγχου της χώρας.

Από οικονομική άποψη, το Hefei, στην επαρχία Anhui, και η Wuhan, στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας, τα πήγαν καλύτερα στον τελευταίο δείκτη.

Η Wuhan ανέβηκε κατά σχεδόν 30 θέσεις στη δεύτερη, ενώ η Hefei παρέμεινε μεταξύ των δέκα κορυφαίων. Ο Wong το απέδωσε στις προσπάθειες της Wuhan να διατηρήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας στην πόλη να ανακάμψει γρήγορα, ενώ ένα πανεπιστήμιο στην Hefei έλαβε άμεση κυβερνητική υποστήριξη για τεχνολογική ανάπτυξη.

Όσον αφορά την επιτυχία της Hangzhou, η έρευνα του ινστιτούτου έδειξε την ανάπτυξη της πόλης ως κόμβου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από το CNBC εάν η επιτυχία της Hangzhou θα μπορούσε να επαναληφθεί, ο Wong είπε ότι θα ήταν δύσκολο, εν μέρει λόγω της υπεραπόδοσης του τοπικού τομέα ακινήτων που αυξάνει το κόστος διαβίωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή