Συνελήφθη στην Βηρυτό μετά από δικαστική ακρόαση ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέχ, συνελήφθη την Τρίτη μετά από δικαστική ακρόαση στην πρωτεύουσα Βηρυτό, σύμφωνα με ανώτερη δικαστική πηγή που μίλησε στο Reuters.

Ο Σαλάμεχ έχει κατηγορηθεί στον Λίβανο για οικονομικά εγκλήματα, όπως ξέπλυμα χρήματος, υπεξαίρεση και παράνομο πλουτισμό. Έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.

Λίβανος: Σε καθεστώς επιβίωσης η οικονομία της χώρας – Επάρκεια τροφίμων για πέντε μήνες

Η δικαστική πηγή είπε ότι ο πρώην διοικητής συνελήφθη στο παλάτι της δικαιοσύνης του Λιβάνου μετά από ακρόαση για τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας με την Optimum Invest, μια λιβανέζικη εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μεσιτείας εισοδήματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η πηγή είπε ότι η Optimum είχε συνεννοηθεί με την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου για να αγοράσει και να πουλήσει κρατικά ομόλογα και πιστοποιητικά καταθέσεων σε λιβανικές λίρες.

Μια αχρονολόγητη δήλωση στον ιστότοπό της ανέφερε ότι ένας οικονομικός έλεγχος δεν εντόπισε «κανένα αποδεικτικό αδίκημα ή παρανομία» στις συναλλαγές της εταιρείας με την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου.

30 χρόνια διοικητής

Ο Salameh, 73 ετών, ήταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου για 30 χρόνια μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Τους τελευταίους μήνες του ως διοικητής, η Γαλλία και η Γερμανία εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον του για κατηγορίες διαφθοράς.

Oι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 10 ημέρες μετά την παραίτησή του από την 30ετή θητεία του στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων

Οι τρεις υπερδυνάμεις επέβαλαν κυρώσεις στον Σαλαμέχ, με αφορμή ισχυρισμούς ότι έκανε κατάχρηση των εξουσιών του αξιώματός του «για να εμπλακεί σε διάφορα σχέδια παράνομου πλουτισμού»,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή