Λίγους μόλις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οικονομικός σύμβουλος της χώρας, οίκος Rothschild & Co, παρέδωσε στον επικεφαλής του χρέους του Κιέβου έναν χοντρό μαύρο φάκελο με λεπτομέρειες που αφορούσαν στις σημαντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους των τελευταίων 30 ετών.
Ουκρανία: Βοήθεια 800 εκατ. δολ. από ΗΠΑ για προστασία του δικτύου ρεύματος
Για τον Γιούρι Μπούτσα, 40 ετών, θα αποδεικνυόταν πολύ χρήσιμο αυτό το υλικό καθώς ο ίδιος δεν είχε εμπλακεί στην επανεξέταση του χρέους που αιτήθηκε η Ουκρανία το 2015 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν άργησε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της αναδιάρθρωσης.
Η βοήθεια του ΔΝΤ ήταν ανεκτίμητη, το προσωπικό του εργάστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και βοήθησε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.
Αντιμετωπίζοντας μια οικονομία ακρωτηριασμένη από το κόστος και την καταστροφή του πολέμου, μέχρι τον Αύγουστο του 2022, η Ουκρανία συμφώνησε με τους πιστωτές να σταματήσει τις πληρωμές για τα ομόλογά της. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση, την περασμένη εβδομάδα η χώρα επικύρωσε μια από τις ταχύτερες – και μεγαλύτερες – αναδιαρθρώσεις χρέους στην ιστορία.
Η αναδιάρθωση αυτή μπορεί να συγκριθεί από άποψη κλίμακας μόνο με τις αντίστοιχες που συμφώνησαν η Αργενινή και η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Το χρέος ξεπερνούσε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και με την αναδιάρθωση που συμφωνήθηκε, το Κίεβο θα εξοικονομήσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια – κρίσιμο τόσο για τη συνεχιζόμενη πολεμική προσπάθεια όσο και για το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Μια σταθερή κατάσταση όπου δεν υπάρχουν άλλα ερωτηματικά εκεί έξω μπορεί μόνο να ωφελήσει την Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Αρβιντ Τουέρκνερ, διευθύνων σύμβουλος για την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έναν από τους μεγάλους πολυμερείς εταίρους του Κιέβου.
Το Reuters παρουσιάζει το πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία της Ουκρανίας με τους κατόχους ομολόγων, βασιζόμενο σε συνεντεύξεις με πέντε πηγές τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των επενδυτών που συμμετείχαν στις συνομιλίες και συμφώνησαν να μιλήσουν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ουκρανία – ΔΝΤ: Αναστολή διαπραγματεύσεων
Οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της δεν είχαν προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο.
Οι συνομιλίες τον Ιούνιο είχαν διακοπεί μετά από δύο εβδομάδες με τους βασικούς εκπροσώπους των ομολογιούχων να διαμαρτύρονται ότι η απομείωση που απαιτούσε η Ουκρανία ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» από το 20% που περίμεναν οι περισσότεροι και κινδύνευε να προκαλέσει «ουσιαστική ζημιά» στις σχέσεις.
Με λιγότερο από δύο μήνες μέχρι τη λήξη του μορατόριουμ πληρωμών του Αυγούστου 2022, ο οίκος Rothschild κανόνισε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στα κομψά γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι στην καταπράσινη λεωφόρο de Messine.
Νωρίτερα, στις 16 Ιουλίου, εκπρόσωποι ορισμένων από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοί τους έφτασαν στο Παρίσι, όπου συναντήθηκαν με τον Μπούτσα και τους επί χρόνια νομικούς συμβούλους της Ουκρανίας, White & Case και την ομάδα της Rothschild.
Μια σειρά από αίθουσες συνεδριάσεων, διακοσμημένες με εικόνες των διάσημων αμπελώνων των Rothschild, είχαν δεσμευτεί για να φιλοξενήσουν τις κοινές συζητήσεις και τη χάραξη των επιμέρους στρατηγικών στη διαπραγμάτευση.
Η διάθεση ήταν ρεαλιστική από την αρχή, ανέφεραν πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλευρά των πιστωτών. Όλοι είχαν έρθει με την ελπίδα να κάνουν μια συμφωνία – παρόλο που και οι δύο πλευρές ήταν ακόμα πολύ μακριά.
Εξαιρετική αβεβαιότητα
Υπήρχε λόγος να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες. Εκτός από την επικείμενη προθεσμία, το ΔΝΤ, παρέχοντας στην Ουκρανία στήριξη 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε μόλις ανανεώσει τις προβλέψεις του. Είχαν αντικατοπτρίσει μια επιδεινούμενη οικονομική εικόνα, αλλά παρόλα αυτά έδωσαν μια νέα βάση εργασίας.
Η Ουκρανία ξεκίνησε παρουσιάζοντας την πρότασή της. Μέλη μιας ομάδας βασικών ομολογιούχων, που εκπροσωπούν μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, όπως η BlackRock και η Amundi, πρέπει επίσης να εξηγήσουν τα αιτήματά τους: να επανεκκινήσει η Ουκρανία τις πληρωμές με «κουπόνια» αμέσως, να προσφέρει μια πορεία προς μια υψηλότερη ανακεφαλαιοποίηση και, κυρίως, ” κρατήστε το απλό».
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ήταν σε ετοιμότητα τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας σε μια εξαιρετική συμφωνία, σύμφωνα με μια πηγή. Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για να γίνει η μοντελοποίηση που χρειαζόταν για να καθοριστεί τι θα σήμαινε κάθε προτεινόμενος συμβιβασμός για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.
Η βοήθεια του Ταμείου ήταν ανεκτίμητη, το προσωπικό του εργάστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και βοήθησε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και η σύγχυση γύρω από μια νέα πολιτική του ΔΝΤ που έχει σχεδιαστεί για να προσπαθήσει να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ενός πλήρους πολέμου, σηματοδοτούσε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο όπως ήταν η αρχική ελπίδα, και εξακολουθούσαν ακόμα να υπάρχουν προβλήματα.
Η ομάδα του Μπούτσα και το ΔΝΤ ήταν επίσης ανένδοτοι στο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι σαν τα δαπανηρά «warrants» του ΑΕΠ που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του 2015. Σύμφωνα με τους όρους τους, το Κίεβο καλείται να αυξήσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής του παραγωγής εάν το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί τα 125,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η ετήσια ανάπτυξη φτάσει το 3%.
Ωστόσο, η Ουκρανία παρείχε μια εναλλακτική λύση με τη μορφή ενός απλούστερου ομολόγου συνδεδεμένου με το ΑΕΠ, και στους πιστωτές προσφέρθηκαν επίσης οι άμεσες πληρωμές κουπονιών που ήθελαν, ξεκινώντας από ένα ποσοστό 1,75% και τελικά αυξάνονταν στο 7,75%.
Δομημένο ώστε να είναι επιλέξιμο για τους κύριους δείκτες ομολόγων και επομένως πιο εύκολο στην αγορά και πώληση, σήμαινε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο καλό ώστε γεφυρώθηκε. Έχοντας μόνο τα ψιλά γράμματα για να ολοκληρωθούν, όσοι ήταν στο Παρίσι έκαναν την έξοδο τους στην πόλη, καθώς η κατάμεστη πόλη έβαζε τις τελευταίες πινελιές στις προετοιμασίες της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τροχαίο ατύχημα
Ωστόσο, το δράμα δεν είχε τελειώσει ακόμα. Επιστρέφοντας από το πολωνικό αεροδρόμιο όπου είχε προσγειωθεί η πτήση του – η πιο αξιόπιστη διαδρομή από τότε που η εισβολή της Ρωσίας σταμάτησε τις πτήσεις από το Κίεβο – ο οδηγός του Μπούτσα έκανε μια στραβοτιμονιά προκαλώντας τροχαίο ατύχημα.
Μπορεί να μην τραυματίστηκε κανείς, αλλά ο Μπούτσα καθόταν τώρα σε ένα γραφείο ασφαλιστικής εταιρείας στο Λβιβ και συμπλήρωνε έντυπα ενώ δεχόταν κλήσεις για να οριστικοποιήσει τη δήλωση ότι η αναδιάρθρωση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε, καταρχήν, συμφωνηθεί.
Το ηχηρό τελικό αποτέλεσμα από την ψήφο των κατόχων ομολόγων ήταν υποστήριξη άνω του 97%.
Latest News
Ποια είναι η τολμηρότερη αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη;
Η Middle East Airlines είναι ο μόνος αερομεταφορέας που εξυπηρετεί τη χώρα εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών και μαχών με τη Χεζμπολάχ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Έλον Μασκ
Ο Μπερνό μηνύει το Χ για αναδημοσίευση άνευ καταβολής δικαιωμάτων από ειδησεογραφικά μέσα του
Από... Εξολοθρευτής, μεγαλοστέλεχος εταιρείας της λίστας Fortune 500
Ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ γίνεται ο Εξολοθρευτής για ένα μεγάλο πρόβλημα της γενιάς του.
Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο
Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος