Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 51,97%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, διατηρώντας την κεντρική τράπεζα σε τροχιά για μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) κινήθηκε με ρυθμό 2,47%  λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου χαμηλότερα ωστόσο από τις προσδοκίες της αγοράς.

Τουρκία: Λουκέτα σε επιχειρήσεις «βάζουν» υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Τον Ιούλιο, ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 3,23% ενώ ο ετήσιος ρυθμός ήταν 61,78%. Ο αποπληθωρισμός ξεκίνησε αφού ο ετήσιος ΔΤΚ άγγιξε το 75% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022, καθώς η εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης άρχισε να επιφέρει ελάφρυνση των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός προήλθε από τις τιμές της εκπαίδευσης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 121% και τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 101%. Αυτό αντισταθμίστηκε από τα βαριά σταθμισμένα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 45%.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλεπόταν να μειωθεί στο 52,2% τον Αύγουστο και ο μηνιαίος στο 2,64%.

«Δεν αναμένουμε αλλαγές στο επιτόκιο πολιτικής τον Σεπτέμβριο»

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του περασμένου έτους στο 50%, και δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του πληθωρισμού.

Η νομισματική πολιτική

Ωστόσο, δεδομένου του αποπληθωρισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων γύρω στο Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

«Δεν αναμένουμε αλλαγές στο επιτόκιο πολιτικής τον Σεπτέμβριο και πιστεύουμε ότι θα διατηρηθεί στο 50% για κάποιο χρονικό διάστημα» εξηγεί στο Reuters ο Haluk Burumcekci, ιδρυτικός εταίρος της Burumcekci Consulting.

Ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων «θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην κύρια τάση πληθωρισμού και την ευθυγράμμιση των πληθωριστικών προσδοκιών με το σενάριο της κεντρικής τράπεζας (ιδιαίτερα για το 2025).

Η λίρα υποχώρησε σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο για να αγγίξει νέα χαμηλά τις τελευταίες ημέρες και η κεντρική τράπεζα την περασμένη Πέμπτη έλαβε περαιτέρω μέτρα για να ενθαρρύνει τις διακρατήσεις σε τοπικό νόμισμα προσαρμόζοντας τα υποχρεωτικά αποθεματικά.

Ο Δείκτης Τιμών Εγχώριου Παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,68% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο σημειώνοντας ετήσια άνοδο 35,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή