Το «πράσινο φως» στη συγχώνευση με την Παγκρήτια άναψε πριν από λίγο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, κάνοντας ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία εξυγίανσης των δυο τραπεζών αλλά και στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στην χώρα.

Βρεττού: Ιστορική απόφαση η συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια  

Για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της Attica BAnk, η οποία θα διαμορφώσει το μέλλον τράπεζας έκανε λόγο η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Ελένη Βρεττού στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Attica Bank για την επικύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

Attica Bank: Στην τελική ευθεία η συγχώνευση με την Παγκρήτια – Η σκυτάλη στους μετόχους

Μετά από μια πολύπαθη πορεία, όπως είπε η κα. Βρεττού που χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από αδύναμους ισολογισμούς, οι μέτοχοι αποφασίζουν σήμα να αφήσουν όλα αυτά πίσω τους ενώ παράλληλα σηματοδοτεί το όραμα για μια ανταγωνιστική τράπεζα, διπλάσια σε μέγεθος και υψηλή απόδοση κεφαλαίων.

Όντας απαλλαγμένη από τα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν (π.χ. υπερβολικά υψηλά κόκκινα δάνεια), στόχος του νέου τραπεζικού ομίλου είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική και τον ίδιο τον πελάτη αλλά και να στηρίξει χρηματοδοτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μονόδρομος

Η κα. Βρεττού έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του εγχειρήματος, λέγοντας πως δημιουργείται ο 5ος τραπεζικός πόλος μετά τις 4 συστημικές τράπεζες και τόνισε ότι το νέο σχήμα θα διευρύνει το δίκτυο της σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον χώρο.

«Η στρατηγική επιλογή της συγχώνευσης ήταν μονόδρομος», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους μετόχους όσο και συνολικά για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Aν οι δυο τράπεζες προχωρούσαν στην πώληση δανείων και όχι στην τιτλοποίηση θα υπήρχε πρόσθετη ζημιά 400 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η κα. Βρεττού σημείωσε πως επιδίωξη είναι να λάβει χώρα τον Οκτώβριο ενώ τόνισε πως θα συμβάλει και στην αναπτυξιακή προοπτική της,  ώστε το 2027 το χαρτοφυλάκιο των δανείων της τράπεζας να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις να κινηθούν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδική αναφορά έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank στον Ηρακλή ΙΙΙ, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα, η ένταξη των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό στήριξης, όπου θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ και τόνισε πως αν οι δυο τράπεζες προχωρούσαν στην πώληση δανείων και όχι στην τιτλοποίηση θα υπήρχε πρόσθετη ζημιά 400 εκατ. ευρώ.

Στους στόχους της νέας τράπεζας είναι η αύξηση των καταθέσεων και η προσέλκυση νέων καταθέσεων μέσα από την ελκυστική τιμολόγηση, σύμφωνα με την κα. Βρεττού.

Κλείνοντας στάθηκε ιδιαίτερα στους ταχείς ρυθμούς υλοποίησης της συγχώνευσης, και ευχαρίστησε τους βασικούς μετόχους, το ΤΧΣ, την Thrinvest, ΕΦΚΑ και μικρομετόχους για την στήριξη που έδειξαν στο διοικητικό συμβούλιο τόσο στην υλοποίηση του εγχειρήματος όσο και στα επόμενα βήματα ανάπτυξης.

Ζωγραφάκης: Παγιώνεται ο 5ος τραπεζικός πόλος

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της Attica Bank, Ιωάννη Ζωγραφάκη, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για ιστορική αλλά και καθοριστική απόφαση τόσο για την Attica Bank όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικά ενώ η συγχώνευση των δυο τραπεζών θα παγιώσει τον 5ο τραπεζικό πόλο.

Να σημειωθεί ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα είναι 10 δισ. ευρώ, τα δάνεια θα διαμορφωθούν σε 7,6 δισ. ευρώ το 2027, και τα έσοδα των δύο τραπεζών θα είναι 20% υψηλότερα έναντι των τωρινών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα