Με έρευνα αντιντάμπινγκ στο καναδικό κραμβέλαιο που εισάγεται στην Κίνα απαντάει το Πεκίνο μια εβδομάδα αφότου η Οτάβα ανακοίνωσε αυξήσεις δασμών σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και σε κινεζικό χάλυβα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ο Καναδάς αύξησε «σημαντικά» τις εξαγωγές του σε λάδι canola στην Κίνα, ενώ μειώνει συνεχώς τις τιμές, προκαλώντας «παρατεταμένες απώλειες» στους εγχώριους παραγωγούς.

Κίνα: Περνάει στην αντεπίθεση για τους δασμούς της ΕΕ στα EV – Ετοιμάζει αντίποινα

Παράλληλα, η Κίνα θα ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ και για ορισμένα καναδικά χημικά προϊόντα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Καναδάς δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και εισφορά 25% στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο, μια κίνηση που υποδεικνύει γενίκευση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Κίνας, μετά την επιβολή δασμών από ΗΠΑ και ΕΕ σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η απόφαση του Καναδά ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Ο Καναδάς, μια οικονομία που βασίζεται σε εξαγωγές και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανέγερση ενός πολύ υψηλότερου δασμολογικού τείχους κατά των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών, των ηλιακών κυψελών, του χάλυβα και άλλων προϊόντων. Ο τομέας αυτοκινήτων του Καναδά είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενος από αυτόν του πλησιέστερου γείτονά του: Η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής ελαφρών οχημάτων του – η οποία ήταν 1,5 εκατομμύριο μονάδες πέρυσι – εξάγεται στις ΗΠΑ.

Η Κίνα επιδιώκει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την απόφαση του Καναδά.

Ας σημειωθεί, δε, ότι ο Καναδάς έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κίνας στο παρελθόν. Είχε περιορίσει τις εισαγωγές του καναδικού σπόρου ελαικράμβης, canola, για τρία χρόνια – μια κίνηση που θεωρήθηκε αντίποινα για την απόφαση των καναδικών αρχών να συλλάβουν το στέλεχος της Huawei, Meng Wanzhou στο Βανκούβερ με ένταλμα έκδοσης στις ΗΠΑ. Η Μενγκ επέστρεψε στην Κίνα το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα