
Αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Trade Estates καθώς, μεταξύ άλλων, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά
71,0%) σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο 2023, ενώ τα εσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 65,0%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 62,6%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023 ενώ τα καθαρά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ
(αυξημένα κατά 56,8%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023.
Trade Estates: Πρεμιέρα στην Πάτρα με Κωτσόβολο, IKEA, Kiabi και Adidas
Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations) ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 60,1%) σε σχέση με το πρωτο εξάμηνο 2023, το δε σύνολο ενεργητικού 557,2 εκατ. ευρώ την 30.06.2024 έναντι 543,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,5%) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη και οι βασικοί δείκτες σε ενοποιημένη βάση, της Trade Estate
H μικτή εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου (Gross Asset Value) των ακινήτων της Εταιρείας την 30.06.2024 ανήλθε σε 499 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2023
(αύξηση 3,1%). Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 30η Ιουνίου 2024 ανήλθε στα 303,6 εκατ. ευρώ (€2,52 ανά μετοχή) έναντι 298,4 εκατ. ευρώ (€2,48 ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Διεθνές Κέντρο Διανομής
Σύμφωνα με την Trade Estates, η επισκεψιμότητα και ο τζίρος των καταστημάτων στα εμπορικά πάρκα της Trade Estates συνέχισε με θετικούς ρυθμούς και κατά το Α’ Eξάμηνο του 2024. Η σημαντική αύξηση των μισθωτικών εσόδων από τρίτους ενοικιαστές και η διεύρυνση της διασποράς εσόδων μη σχετιζόμενων με το brand IKEA από 51% στις 30.06.2023 σε 68% στις 30.06.2024 επιβεβαιώνει την επιτυχή στρατηγική διαχείρισης του μισθωτικού ρίσκου.
Στα σημαντικά γεγονότα της περιόδου η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία από την Trade Estates του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Inter ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο, ενώ οι πρόδρομες εργασίες επί του ακινήτου στο οποίο θα ανεγερθεί το διεθνές logistics center της InterIKEA προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και εξελίσσονται βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου.
Περαιτέρω, αναφορικά με την επένδυση ανέγερσης νέου logistics center στην Ελευσίνα που θα μισθωθεί στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ολοκληρώνεται η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση. Τέλος, κατά το Α΄ Εξάμηνο 2024 ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των θυγατρικών «ΡΕΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «BERSENCO ΑΕ», που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Η Trade Estates επισημαίνει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, την εναρξη λειτουργίας του Εμπορικού Πάρκου Top Parks Πάτρας τον Νοέμβριο του 2024 με μισθωτική πληρότητα 100%, την ολοκλήρωση επαναδιαπραγμάτευσης χρηματοδοτικών όρων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κόστους και την εξασφάλιση νέων γραμμών για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και την πληρωμή προμερίσματος για το οικονομικό έτος 2024.
Επενδύσεις
Στον τομέα των εμπορικών πάρκων, εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή του εμπορικού πάρκου Top Parks στην Πάτρα και αναμένεται η ολοκλήρωση εργασιών στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2024. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου 2024, εκκίνησε και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευαστική δραστηριότητα ανάπτυξης του νέου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πλάνο ολοκλήρωσης το Β’ Τρίμηνο του 2025.
Τέλος, ολοκληρώνεται η υπογραφή του προσυμφώνου αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από την εταιρεία Lamda Development για το project του Εμπορικού Πάρκου στο commercial hub του Ελληνικού, όπου η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει 30.000 τμ. big boxes, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.
Ο κος Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, δήλωσε: «Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε για το Α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν πλήρως το guidance
που εκδώσαμε για το σύνολο της χρονιάς 2024 κατά την 1η Γενική Συνέλευση της Trade Estates μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ.
Τα εμπορικά μας πάρκα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν της αγοράς σε επίπεδο επισκεψιμότητας και κατά κεφαλήν κατανάλωσης και μαζί με την ενεργητική διαχείριση του λειτουργικού και χρηματοοικονομικού κόστους συμβάλουν στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Παράλληλα, εκτελούμε το επενδυτικό πλάνο μας με συνέπεια, παρά τις προκλήσεις στο κατασκευαστικό και εργατικό κόστος, δημιουργώντας εμπορικούς προορισμούς πρώτης επιλογής για
τους καταναλωτές, καθώς και υπερσύγχρονα εμπορευματικά κέντρα, αξιοποιώντας στο μέγιστο της ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται πάντα ο καταναλωτής και οι ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους Ελληνικούς και Διεθνείς ομίλους λιανικής»


Latest News

OT Delphi Economic Forum X - Εξάρχου: «Δεν επηρεάζονται AKTOR και Attica Bank από τον εμπορικό πόλεμο»
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR και εκ των μετόχων της Attica Bank μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα παραμένει ενεργό

Νέο deal στις τράπεζες - Μπαίνει στρατηγικός επενδυτής στην «Ηπείρου»
Η CAPSTONE CAPITAL θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, επενδύοντας 30 εκατ. ευρώ

Μαργαρίτης (Τρ. Πειραιώς): Δύο στους 3 πολίτες θέλουν φυσικό κατάστημα κοντά τους
Υψηλό το επίπεδο ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποστήριξε ο Μ. Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,5% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_greek_epixeir-768x450-1-600x352.png)
Στα 28,83 δισ. ο τζίρος των επιχειρήσεων - Οι κλάδοι «πρωταθλητές» [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

Alpha Trust: Αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη για το 2024
Η Alpha Trust Holdings προτείνει για μέρισμα 2024, 0,578 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,55 ευρώ ανά μετοχή της προηγούμενης χρήσης

Τζαννετάκης (Motor Oil): Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025 – Δεν μας επηρεάζουν οι δασμοί
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024 στις αναλυτές χαρακτήρισε «παράλογο» το πλαφόν στα καύσιμα

«Ναι σε όλα» από τον Πόλσον στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς
Τι αναφέρει ο Τζον Πόλσον σε επιστολή του προς την τράπεζα σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα

Eurobank: Στο 98,5% το ποσοστό στην Ελληνική – Προχωρά τη διαδικασία του squeeze out
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ξαναστήνεται η σκακιέρα στο retail - Η νέα Zara στο Μινιόν και η έλευση της Miramira
Το Zara Minion στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου και η new age Miramira που ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών brands