Αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Trade Estates καθώς, μεταξύ άλλων, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά
71,0%) σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο 2023, ενώ τα εσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 65,0%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 62,6%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023 ενώ τα καθαρά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ
(αυξημένα κατά 56,8%) σε σύγκριση με το πρωτο εξάμηνο του 2023.

Trade Estates: Πρεμιέρα στην Πάτρα με Κωτσόβολο, IKEA, Kiabi και Adidas

Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations) ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 60,1%) σε σχέση με το πρωτο εξάμηνο 2023, το δε σύνολο ενεργητικού 557,2 εκατ. ευρώ την 30.06.2024 έναντι 543,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,5%)  σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη και οι βασικοί δείκτες σε ενοποιημένη βάση, της Trade Estate

H μικτή εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου (Gross Asset Value) των ακινήτων της Εταιρείας την 30.06.2024 ανήλθε σε 499 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2023
(αύξηση 3,1%).  Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 30η Ιουνίου 2024 ανήλθε στα 303,6 εκατ. ευρώ (€2,52 ανά μετοχή) έναντι 298,4 εκατ. ευρώ (€2,48 ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Διεθνές Κέντρο Διανομής

Σύμφωνα με την Trade Estates, η επισκεψιμότητα και ο τζίρος των καταστημάτων στα εμπορικά πάρκα της Trade Estates συνέχισε με θετικούς ρυθμούς και κατά το Α’ Eξάμηνο του 2024. Η σημαντική αύξηση των μισθωτικών εσόδων από τρίτους ενοικιαστές και η διεύρυνση της διασποράς εσόδων μη σχετιζόμενων με το brand IKEA από 51% στις 30.06.2023 σε 68% στις 30.06.2024 επιβεβαιώνει την επιτυχή στρατηγική διαχείρισης του μισθωτικού ρίσκου.
Στα σημαντικά γεγονότα της περιόδου η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία από την Trade Estates του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Inter ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο, ενώ οι πρόδρομες εργασίες επί του ακινήτου στο οποίο θα ανεγερθεί το διεθνές logistics center της InterIKEA προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και εξελίσσονται βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Περαιτέρω, αναφορικά με την επένδυση ανέγερσης νέου logistics center στην Ελευσίνα που θα μισθωθεί στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ολοκληρώνεται η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση. Τέλος, κατά το Α΄ Εξάμηνο 2024 ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των θυγατρικών «ΡΕΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «BERSENCO ΑΕ», που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Η Trade Estates επισημαίνει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, την εναρξη λειτουργίας του Εμπορικού Πάρκου Top Parks Πάτρας τον Νοέμβριο του 2024 με μισθωτική πληρότητα 100%, την  ολοκλήρωση επαναδιαπραγμάτευσης χρηματοδοτικών όρων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κόστους και την εξασφάλιση νέων γραμμών για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και  την πληρωμή προμερίσματος για το οικονομικό έτος 2024.

Επενδύσεις

Στον τομέα των εμπορικών πάρκων, εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή του εμπορικού πάρκου Top Parks στην Πάτρα και αναμένεται η ολοκλήρωση εργασιών στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2024. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου 2024, εκκίνησε και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευαστική δραστηριότητα ανάπτυξης του νέου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πλάνο ολοκλήρωσης το Β’ Τρίμηνο του 2025.

Τέλος, ολοκληρώνεται η υπογραφή του προσυμφώνου αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από την εταιρεία Lamda Development για το project του Εμπορικού Πάρκου στο commercial hub του Ελληνικού, όπου η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει 30.000 τμ. big boxes, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.

Ο κος Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, δήλωσε: «Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε για το Α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν πλήρως το guidance
που εκδώσαμε για το σύνολο της χρονιάς 2024 κατά την 1η Γενική Συνέλευση της Trade Estates μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ.

Τα εμπορικά μας πάρκα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν της αγοράς σε επίπεδο επισκεψιμότητας και κατά κεφαλήν κατανάλωσης και μαζί με την ενεργητική διαχείριση του λειτουργικού και χρηματοοικονομικού κόστους συμβάλουν στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Παράλληλα, εκτελούμε το επενδυτικό πλάνο μας με συνέπεια, παρά τις προκλήσεις στο κατασκευαστικό και εργατικό κόστος, δημιουργώντας εμπορικούς προορισμούς πρώτης επιλογής για
τους καταναλωτές, καθώς και υπερσύγχρονα εμπορευματικά κέντρα, αξιοποιώντας στο μέγιστο της ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται πάντα ο καταναλωτής και οι ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους Ελληνικούς και Διεθνείς ομίλους λιανικής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης με την υπερκάλυψη του ομολόγου – Ποιοι διεθνείς επενδυτές τοποθετήθηκαν
Επιχειρήσεις |

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης με την υπερκάλυψη του ομολόγου - Ποιοι διεθνείς επενδυτές τοποθετήθηκαν

Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,5% και ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε έκδοση ΑΤ1 μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών